Να είχαμε κι άλλους Πεπ

Η καπετάνισσα Καρόλα Ρακέτε κι άλλο ένα μάθημα από τον Γκουαρδιόλα

Να είχαμε κι άλλους Πεπ

«Ο ρατσισμός υπάρχει παντού. Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, το πώς τους μεταχειριζόμαστε όταν εμείς κάποτε στη ζωή μας ήμασταν πρόσφυγες, όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ήταν πρόσφυγες…»

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν είναι απλά ένα καλός προπονητής. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν γι’ αυτό και αυτός είναι ο λόγος που τον αποθεώνουν. Όμως η γενικότερη πορεία του είναι αυτή που αποδεικνύει ότι είναι κάτι άλλο. Είναι κάτι πολύ περισσότερο και πολύ πιο σημαντικό που δεν περιορίζεται στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Το πιθανότερο είναι ότι αν χθες το πρωί ρωτούσες έναν ποδοσφαιριστή ή έναν προπονητή στην Ελλάδα ποια είναι η Καρόλα Ρακέτε δεν θα ήξερε να απαντήσει. Αν κάποιος ήξερε θα ήταν απλά η εξαίρεση.

Το χειρότερο είναι ότι ακόμα και αν εξηγούσες ποια είναι η καπετάνισσα και συνέχιζες την συζήτηση με την ερώτηση αν θα πρέπει να καταδικαστεί ή όχι, θα διαπίστωνες κάτι ακόμα πιο απαισιόδοξο. Οι περισσότεροι, θα αδυνατούσαν ακόμα και να δώσουν τη μια ή την άλλη απάντηση διότι η κρίση τους σε τέτοια θέματα δεν τους βοηθά. Ακόμα πιο απαισιόδοξο είναι ότι, πιθανόν, να άκουγες πολλούς να ζητούν την καταδίκη της καθώς παραβίασε τον νόμο. Κι ας έβαλε πάνω από τον νόμο την ανθρώπινη ζωή. Θα άκουγες και κάποιους που θα έλεγαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι άλλο οι δική τους ανθρώπινη ζωή, άλλο αυτή του μετανάστη, ως εκ τούτου καταδικαστέα η καπετάνισσα.

Ο Γκουαρντιόλα προφανώς και δεν ανήκει σε καμία από τις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν. Άλλωστε δεν χρειάστηκε να τον ρωτήσει κάποιος για το συγκεκριμένο θέμα. Πήρε θέση από μόνος τους όταν έμαθε τι έκανε η 31χρονη πλοίαρχος του «SeaWatch 3» Καρόλα Ρακέτε. Όταν έμαθε ότι «έσπασε» τον αποκλεισμό των ιταλικών λιμανιών για σωστικά πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και μπήκε το βράδυ του Σαββάτου στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.

Περίμενε επί πέντε ημέρες έξω από το λιμάνι, με 42 Αφρικανούς μετανάστες στο σκάφος και τελικά πήρε την απόφαση το Sea Watch 3 να ελλιμενιστεί. Συνελήφθη, κατηγορείται για αντίσταση σε πολεμικό πλοίο και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 10 έτη.

Η αντίδραση του Πεπ Γκουαρντιόλα δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο να αναρωτηθεί κάποιος τι θα απαντούσε στην ερώτηση που –υποθετικά- κάναμε σε Έλληνες ποδοσφαιριστές και προπονητές. «Είναι η ηρωίδα μου, την συνέλαβαν επειδή προσπάθησε να σώζει ζωές στη Μεσόγειο, είμαστε μέσα στα σκατά» ήταν το μήνυμα στον λογαριασμό του Γουαρντιόλα στο Twitter.

Λίγες λέξεις, όσες ακριβώς χρειάζονται για να κατανοήσουν κάποιοι ότι στη ζωή υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από το τελευταίο μοντέλο κινητών της τάδε εταιρείας, το νέο αυτοκίνητο της δείνα και πολλά άλλα με τα οποία ασχολούνται αρκετοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ένα πρωινό, σε μια μεγάλη παρέα ποδοσφαιριστών, ακούστηκε από έναν εξ αυτών, ότι το προηγούμενο βράδυ κάπου στη Νίκαια, τη γειτονιά του δηλαδή, γίνονταν επεισόδια μεταξύ οπαδών. Κάποιος πρόσθεσε ότι υπήρχε έναν νεκρός. Όλοι πήραν τα καλά κινητά τους στα χέρια, έψαξαν τις αθλητικές ιστοσελίδες αλλά τους κέντρισαν το ενδιαφέρον αμέσως άλλα θέματα. Τότε, κάποιος από διπλανό τραπέζι τους είπε ότι όντως υπήρχε νεκρός, ότι είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ και ότι δεν επρόκειτο για διαφορές μεταξύ οπαδών ομάδων. Από το σημείο αυτό και μετά , η ποδοσφαιροπαρέα άλλαξε θέμα συζήτησης. Τα μέλη μάλλον έμαθαν με καθυστέρηση κάποιων ημερών, ότι το προηγούμενο βράδυ είχε σκοτωθεί ο Παύλος Φύσσας.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα λοιπόν είναι πολύ μακριά από τα σημερινά στερεότυπα. «Όλα όσα κάνουμε στη ζωή μας είναι πάντα πολιτικά. Γιατί δεν μπορώ να υπερασπιστώ την γνώμη μου;», είχε πει κάποτε για την υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Άνθρωπος άλλου επιπέδου. Καταλανός ποιητής, συγκεκριμένα, ο Μιγκέλ Μαρτί Πολ του έχει αφιερώσει ποιητική συλλογή ενώ σε εκδήλωση έχει απαγγείλει ποιήματά του ο Γκουαρντιόλα. Όταν ήταν στη Μπαρτσελόνα διάβαζε ποιήματα στους ποδοσφαιριστές. Ίσως και Καβάφη καθώς όσο και αν ακούγεται περίεργο είναι από τους αγαπημένους του.

Δεν διστάζει να φωνάξει με τον τρόπο που μπορεί. Όπως όταν το 2014, σε μια συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε με ένα μπλουζάκι που έγραφε «δικαιοσύνη για τον «Τόπο»». Ο Χόρχε «Τόπο» Λόπες ήταν ένας Αργεντινός δημοσιογράφος που είχε χάσει τη ζωή του στο Μουντιάλ του 2014 σε τροχαίο που προκλήθηκε από καταδίωξη αστυνομικών. Η ΟΥΕΦΑ με… δημοκρατικές διαδικασίες του επέβαλε πρόστιμο.

Όσον αφορά τον ρατσισμό, για τον Πεπ Γουαρδιόλα είναι μια ξεκάθαρη υπόθεση. Χωρίς, ναι μεν αλλά και μη διαπραγματεύσιμη. Κάποτε, πάλι σε συνέντευξη Τύπου για το Champions League είχε επιλέξει να μην μιλήσει για ποδόσφαιρο αλλά για την ρατσιστική επίθεση που είχε δεχθεί ο Ραχίμ Στέρλινγκ σε ματς με την Τσέλσι.

Διαβάστε τι είχε πει τότε: «Ο ρατσισμός υπάρχει παντού. Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, το πώς τους μεταχειριζόμαστε όταν εμείς κάποτε στη ζωή μας ήμασταν πρόσφυγες, όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ήταν πρόσφυγες. Γι' αυτό πρέπει να μαχόμαστε κάθε μέρα».

Ένας Γκουαρντιόλα δεν φέρνει την άνοιξη. Χρειαζόμαστε περισσότερους κι αυτό δεν έχει να κάνει με την ποδοσφαιρική αξία τους.