Με το εθνόσημο είναι ο... αληθινός Αλέξις Σάντσες!


Ο ...εξαφανισμένος, στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χιλιανός άσος έδωσε ήδη δύο προκρίσεις στην εθνική του στο τρέχον Κόπα Αμέρικα

Με το εθνόσημο είναι ο... αληθινός Αλέξις Σάντσες!

Τι σου είναι το ποδόσφαιρο... Δεν υπόκειται σε νόρμες κι η έλλειψη σιγουριάς για το τι θα συμβεί στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου είναι η κύρια αιτία της γοητείας που ασκεί στα πλήθη, που το έχουν αναγάγει σε «βασιλιά των σπορ». Για παράδειγμα, ποιος περίμενε ότι ο Αλέξις Σάντσες, μετά την καταστροφική σεζόν που είχε με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, θα είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του 46ου Κόπα Αμέρικα; Ελάχιστοι, προφανώς... Αλλά ο Χιλιανός επιθετικός φαίνεται πως με το εθνόσημο στο στήθος μεταμορφώνεται σ’ αυτό που ήταν, από τα μικράτα του, το παρατσούκλι του: «niño maravilla» («Παιδί θαύμα).

Γιατί μοιάζει με ποδοσφαιρικό θαύμα για έναν παίκτη που έπαιξε μόλις σε 27 ματς (τα 14 ως αλλαγή...), με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σκόραρε μόλις δύο φορές, για έναν παίκτη που πολλοί τον έχουν για «τελειωμένο» από τους «κόκκινους διαβόλους» (ήδη διακινείται το όνομα του Ομπαμεγιάνγκ για την επίθεση της ομάδας του Σόλσκιερ),να έχει πετύχει ισάριθμα τέρματα σε 4 αγώνες του τουρνουά και με το εύστοχο πέναλτι του, τα ξημερώματα του Σαββάτου, επί της Κολομβίας, να στέλνει την κάτοχο των δύο τελευταίων «εκδόσεων» του αρχαιότερου διεθνούς ποδοσφαιρικού θεσμού για 3η σερί διοργάνωση στην 4αδα!

Ο 30χρονος άσος - που για ενάμιση χρόνο, μετά την ένταξη του από την Άρσεναλ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αγνοείται η τύχη του, σε συλλογικό επίπεδο, που λοιδορείται από τον Αγγλικό Τύπο για τα χρήματα που παίρνει (500.000 λίρες εβδομαδιαίως) - όταν φορά το εθνόσημο σαν να αναγεννάται εκ της τέφρας του, όπως ο μυθικός Φοίνικας.
Θυμίζοντας τον παίκτη που ήταν όταν αγωνιζόταν στην Άρσεναλ και την Μπαρτσελόνα και θεωρούνταν από τους καλύτερους παγκοσμίως.

Έχοντας την εμπιστοσύνη του προπονητή του (Ρεϊνάλδο Ρουέδα) και των... μπαρουτοκαπνισμένων συμπαικτών του (Βιδάλ, Ίσλα, Βάργκας, Αράνγκις, Μεδέλ, Μποσεζούρ) πήρε στην πλάτη του τη «ρόχα» κι αφού στο δεύτερο ματς της φάσης των ομίλων κόντρα στο Εκουαδόρ πέτυχε το νικητήριο τέρμα στην επικράτηση με 2-1 (2ο του στο τουρνουά, αφού είχε σκοράρει και στο 4-0 επί της Ιαπωνίας, στην πρεμιέρα) της εξασφάλισε την παρουσία στους «8».
Εκεί κόντρα στην Κολομβία, κατά τη διάρκεια της «ρώσικης ρουλέτας» των πέναλτι, στο τελευταίο χτύπημα της διαδικασίας δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να δείξει το ηγετικό του προφίλ και -με ολύμπια ψυχραιμία- της χάρισε δεύτερη σερί πρόκριση!
Βάλτε στο... λογαριασμό του και μία ασίστ κι έχετε τον αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή της παρουσίας των (αποψιλωμένων από λύσεις, χωρίς τον Κλάουντιο Μπράβο, αλλά μαχητικότατων και «δουλεμένων») Χιλιανών στα ημιτελικά.

Ο τραυματισμός, το παιχνίδι των «κόκκινων διαβόλων» κι ο... χωρισμός!

Ωστόσο η διαφορά στην αγωνιστική συμπεριφορά του Αλέξις Σάντσες μεταξύ των διασυλλογικών και διεθνών του υποχρεώσεων δεν είναι ανεξήγητη. Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον τραυματισμό (στον αστράγαλο) που τον ταλαιπώρησε, αλλά και στο ότι ο τρόπος παιχνιδιού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο και του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ) δεν του ταίριαζαν, ενώ ούτε ο Πορτογάλος, ούτε ο Νορβηγός ασχολήθηκαν σοβαρά με την ουσιαστική ενσωμάτωση του στην ομάδα. Σαν να μην έφταναν τα αγωνιστικά προβλήματα, ήρθε κι ο χωρισμός του με την, επί χρόνια, σύζυγο (και μητέρα των παιδιών του), Μάιτε Ροντρίγκες, για να δέσει το... γλυκό!
Ο Ρουέδα πάτησε τα σωστά «κουμπιά»του κι η Χιλή, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε 5 νίκες σε 13 ματς και δεν είχε πάει στο Μουντιάλ, επανέκαμψε κόντρα στα προγνωστικά όλων!

«Πίσω από τις λέξεις» του πρώτου Χιλιανού σκόρερ και σε συμμετοχές!


Χάρη στον πρώτο της σκόρερ (43 τέρματα) και σε συμμετοχές (128) παίκτη στα χρονικά του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.
Εν κατακλείδι, «πίσω από τις λέξεις» - που έλεγε και το τραγούδι των «Οlympians» - του ίδιου το Αλέξις Σάντσες έρχεται η εξήγηση της μεταμόρφωσης του: «Όταν παίζω για την χώρα μου είμαι πάντα χαρούμενος...» Κι ο εκλέκτορας του συμφωνεί: «Έχει μεγάλο κίνητρο όταν παίζει με την Εθνική. Δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί. Έδειξε μεγάλη αφοσίωση ερχόμενος παρότι με πρόβλημα στον αστράγαλο. Ίσως στην Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ δεν έχει τον ίδιο συναισθηματικό δεσμό...»