Τι σκεφτόταν ο Μαραντόνα όταν σημείωνε «το γκολ του αιώνα» (vids)

Ο Χόρχε Βαλντάνο αποκάλυψε τι είχε στο μυαλό του ο Ντιέγκο Μαραντόνα όταν σημείωνε το αποκαλούμενο «γκολ του αιώνα» στον αγώνα με την Αγγλία στο Μουντιάλ 1986.

Τι σκεφτόταν ο Μαραντόνα όταν σημείωνε «το γκολ του αιώνα» (vids)

Το γκολ -το δεύτερο, όχι το άλλο «με το χέρι του Θεού» που σημείωσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στον προημιτελικό του Μουντιάλ 1986 έχει χαρακτηριστεί ως το «γκολ του αιώνα».

Στη φάση εκείνη, ο 26χρονος τότε Μαραντόνα πέρασε όλη την αγγλική άμυνα και τον τερματοφύλακα Σίλτον πριν στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Λειτούργησε το ένστικτό του αλλά όχι μόνο αυτό. Απέναντι στον Άγγλο γκολκίπερ ο Ντιέγκο θυμήθηκε αστραπιαία κάτι που είχε γίνει 6 χρόνια πριν...

Ήταν ένα φιλικό στο Γουέμπλεϊ ανάμεσα στην Αγγλία και την πρωταθλήτρια κόσμου τότε Αργεντινή. Ο Μαραντόνα, 20 χρονών, είχε δημιουργήσει μια παρόμοια φάση ντριμπλάροντας τους Άγγλους αμυντικούς αλλά, σαν βρέθηκε απέναντι στον Σίλτον, αστόχησε...

Παρά την πολύ καλή απόδοση του νεαρού Μαραντόνα, η Αργεντινή έχασε στο τέλος με 3-1 από γκολ που σημείωσαν οι Τζόνστον (41΄, 50΄) και Κίγκαν (για την ομάδα του Μαραντόνα είχε σκοράρει ο Πασαρέλα με πέναλτι στο 53΄).

Έξι χρόνια μετά στα γήπεδα του Μεξικού, ο Μαραντόνα δεν έκανε το ίδιο λάθος στο τετ α τετ με τον Σίλτον. Ο Χόρχε Βαλντάνο, που παρακολουθούσε τη φάση από κοντά, αποκάλυψε το 1998, σε μια επίσκεψή του στο Λονδίνο, τι του είπε ο Ντιέγκο στα αποδυτήρια.

«Μου είπε ότι ο αρχικός στόχος του ήταν να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα έφερναν τον Βαλντάνο σε θέση όπου θα μπορούσε να κάνει ένα σουτ με καλές προϋποθέσεις. Μόνο, όμως, όταν πέρασε τον τελευταίο άγγλο αμυντικό και τον πεσμένο Σίλτον κατάλαβε ότι θα μπορούσε να σκοράρει ο ίδιος.

Μου είπε ότι επτά χρόνια πριν, όταν είχε βρεθεί στην ίδια θέση πλάσαρε από την αριστερή πλευρά του Σίλτον και έχασε το γκολ. Αξιολόγησε την κατάσταση και αποφάσισε ότι δεν με χρειαζόταν. Θα έλυνε το πρόβλημα σκοράροντας ο ίδιος

Σε προημιτελικό παγκοσμίου κυπέλλου, μετά από μια κούρσα εβδομήντα μέτρων είχε την ικανότητα να ανακαλέσει μια κατάσταση που είχε γίνει χρόνια πριν, να την αναλύσει, να επεξεργαστεί την πληροφορία και να φτάσει σε ένα νέο συμπέρασμα. Και το έκανε σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτό είναι ιδιοφυΐα»*.

*Απόσπασμα από το βιβλίο του Ντέιβιντ Γουίνερ: Total Football: Επανάσταση χρώματος πορτοκαλί, μετάφραση: Χρίστος Χαραλαμπόπουλος, Εκδόσεις Δίαυλος, 2018)


Δείτε τη χαμένη ευκαιρία του Μαραντόνα το 1980

Δείτε το γκολ του αιώνα στο Μουντιάλ 1986