Όσα πρέπει να ξέρετε για τους σημερινούς τελικούς σε Ισπανία και Γερμανία

Διαβάστε την ιστορία των φιναλίστ σε Ισπανία και Γερμανία στους τελικούς των κυπέλλων και πως κατάφεραν να φτάσουν.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τους σημερινούς τελικούς σε Ισπανία και Γερμανία

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν τα πρωταθλήματα σε Ισπανία και Γερμανία, ωστόσο στις δύο χώρες παίζεται απόψε (25/5) το τελευταίο τρόπαιο της χρονιάς, καθώς η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει την Βαλένθια στον τελικό του Copa del Rey (22:00) και η Μπάγερν Μονάχου την Λειψία στο DFB Pokal (21:00).

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Η Μπαρτσελόνα μπορεί να κατέκτησε το πρωτάθλημα σβηστά με διαφορά 11 βαθμών από την δεύτερη Ατλέτικο Μαδρίτης, ωστόσο ο αποκλεισμός από την Λίβερπουλ στο Champions League έφερε μεγάλη δυσαρέσκεια στις τάξεις των «μπλαουγκράνα», με το μέλλον του Ερνέστο Βαλβέρδε να παίζεται στον τελικό του κυπέλλου.

Η Βαλένθια δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο την χρονιά, καθώς είχε μόλις μία νίκη στις πρώτες 12 αγωνιστικές και βρισκόταν κοντά στην ζώνη του υποβιβασμού, όμως ο Μαρσελίνο κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και το κλίμα στα αποδυτήρια, με τις «νυχτερίδες» τελικά να τερματίζουν στην 4η θέση, η οποία οδηγεί στους ομίλους του Champions League και έφτασε ως τα ημιτελικά του Europa League, όπου αποκλείστηκε από την Άρσεναλ.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Μπαρτσελόνα και Βαλένθια έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στο τελικό μόλις τρεις φορές στο παρελθόν, με τους «μπλαουγκράνα» να έχουν κερδίσει δύο φορές, όπου και στις δύο χρειάστηκε να πάνε στην παράταση.

1952 Μπαρτσελόνα-Βαλένθια 4-2 (2-2 κανονική διάρκεια)

1954 Βαλένθια-Μπαρτσελόνα 3-0

1971 Μπαρτσελόνα-Βαλένθια 4-3 (2-2 κανονική διάρκεια)

Η Μπαρτσελόνα έχει φτάσει τις περισσότερες φορές (40) ως τον τελικό του κυπέλλου και είναι η πολυνίκης του θεσμού με 30 κατακτήσεις, ενώ η Βαλένθια έχει σηκώσει το τρόπαιο 7 φορές και έχει ηττηθεί 9.

Οι «μπλαουγκράνα» έχουν την ευκαιρία να σπάσουν το ρεκόρ των 5 συνεχόμενων κατακτήσεων και να ξεπεράσουν στην σχετική λίστα της Ρεάλ Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο.

ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Μπαρτσελόνα

Μπαρτσελόνα-Λεονέσα 5-1 (1-0 εκτός, 4-1 εντός)

Μπαρτσελόνα-Λεβάντε 4-2 (1-2 εκτός, 3-0 εντός)

Μπαρτσελόνα-Σεβίλλη 6-3 (0-2 εκτός, 6-1 εντός)

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 4-1 (3-0 εκτός, 1-1 εντός)

Βαλένθια

Βαλένθια-Έμπρο 3-1 (2-1 εκτός, 1-0 εντός)

Βαλένθια-Σπόρτινγκ Χιχόν 4-2 (1-2 εκτός, 3-0 εντός)

Βαλένθια-Χετάφε 3-2 (0-1 εκτός, 3-1 εντός)

Βαλένθια-Μπέτις 3-2 (2-2 εκτός, 1-0 εντός)

ΛΕΙΨΙΑ-ΜΠΑΓΕΡΝ

Η Λειψία τερμάτισε στην 3η θέση, παίρνοντας το εισιτήριο για το Champions League και θα αγωνιστεί για τρίτη διαδοχική χρονιά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ αυτή είναι η παρθενική της συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου, στα 10 χρόνια ζωής του συλλόγου, στο Europa League ωστόσο δεν είχε θετική πορεία, καθώς κατέλαβε την 3η θέση σε όμιλο με τις Σάλτσμπουργκ, Σέλτικ και Ρόζενμποργκ.

Η Μπάγερν χρειάστηκε να φτάσει μέχρι την τελευταία αγωνιστική ώστε να σηκώσει το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα και συνολικά 29ο της ιστορίας της, ωστόσο δεν θα το είχε κατακτήσει αν δεν ήταν οι συνεχόμενες γκέλες της Ντόρτμουντ.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί μόλις μία φορά αντιμέτωπες στο κύπελλο στη φάση των 32 την περσινή σεζόν, όπου η Μπάγερν προκρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι, μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας.

H Μπάγερν έχει τις περισσότερες συμμετοχές (22) και κατακτήσεις στο κύπελλο (18), με την τελευταία φορά που σήκωσε την κούπα να είναι το 2016, ενώ στον περσινό τελικό ηττήθηκε με 3-1 από την Άιντραχτ, η οποία είχε προπονητή τον σημερινό των Βαυαρών, Νίκο Κόβατς.

ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Λειψία

Βικτόρια Κολωνίας-Λειψία 1-3

Λειψία-Χόφενχάιμ 2-0

Λειψία-Βόλφσμπουργκ 1-0

Άουγκσμπουργκ-Λειψία 1-2 (1-1 κανονική διάρκεια)

Αμβούργο-Λειψία 1-3

Μπάγερν

Ντρόχτερσεν-Μπάγερν 0-1

Ρέντινγκχάουσεν-Μπάγερν 1-2

Χέρτα-Μπάγερν 2-3 (2-2 κανονική διάρκεια)

Μπάγερν-Χάιντενχάιμ 5-4

Βέρντερ Βρέμης-Μπάγερν 2-3