Ο Γκουαρντιόλα «διέψευσε» τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον!

Ο Καταλανός απέδειξε ότι το -κατά «Φέργκι»- αδύνατο τρεμπλ στην Αγγλία είναι -τελικά- εφικτό, επιτυγχάνοντας, μάλιστα, «καρέ» τίτλων!

 

Ο Γκουαρντιόλα «διέψευσε» τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον!

Η σεζόν στην Αγγλία ολοκληρώθηκε έχοντας ένα μόνο χρώμα. Το γαλάζιο. Της Μάντσεστερ Σίτι, που καταργώντας τα κλισέ που αφορούν το Κύπελλο Αγγλίας («θεσμός των εκπλήξεων») το κατέκτησε με ένδυμα.. περιπάτου, όπως αποδεικνύει η 6αρα στη Γούοτφορντ, του Χάβι Γκράθια.

Έτσι ο γνώριμος μας (Ολυμπιακός Βόλου, Κέρκυρα) Ισπανός τεχνικός συνεχίζει να ψάχνει τον παρθενικό του τίτλο, oι «σφήκες» του ομοίως, αλλά δεν είναι αυτά τα στοιχεία που καθιστούν το Σαββατιάτικο τελικό του Γουέμπλεϊ ιστορικό.

Είναι ότι οι «σίτιζενς» κατακτώντας – όπως οι περισσότεροι περίμεναν – τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό της υφηλίου πέτυχαν κάτι που καμιά ομάδα στα χρονικά του Αγγλικού ποδοσφαίρου δεν είχε καταφέρει: να πάρουν όλα τα εγχώρια τρόπαια της σεζόν!

Οι «πολίτες» που την περασμένη εβδομάδα είχαν στεφθεί πρωταθλητές, είχαν déjà vu στο Γουέμπλεϊ, αφού είχαν σηκώσει (24/02) το τρόπαιο του Λιγκ Καπ, επικρατώντας, στα πέναλτι (4-3, 0-0 κ.δ. και παρ.) της Τσέλσι.

Κι αν συνυπολογιστεί ότι στο πρώτο ματς της σεζόν (05/08), είχαν πανηγυρίσει και το Κομιούνιτι Σιλντ, στο ίδιο γήπεδο (2-0, πάλι την Τσέλσι) τότε γίνεται αντιληπτό ότι ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ!

Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση, ασφαλώς, του Πεπ Γκουαρντιόλα ο οποίος παρότι πολλάκις έχει εκφράσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό του για τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τον έβγαλε... ψεύτη!

Ούτε η Γιουνάιτεντ, ούτε η Λίβερπουλ...

Ο θρυλικός Σκωτσέζος μάνατζερ, παρότι στην πλειονότητα των 27 χρόνων (1986-2013) που ήταν μάνατζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διαφέντευε το Αγγλικό ποδόσφαιρο, δεν κατάφερε αυτό που ο Ίβηρας πέτυχε στην 3η του, μόλις σεζόν.

Ο «Φέργκι» πέτυχε «τρεμπλ» το 1999 (Τσάμπιονς Λιγκ, Πρωτάθλημα και Κύπελλο) αλλά το »απόλυτο» σ’ αγγλικό επίπεδο δεν το πέτυχε.

Έφτασε κοντά (1994 και 2009 χάνοντας το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο αντίστοιχα) κι ερωτηθείς, γιατί δεν τα κατάφερε, είχε... χρησμοδοτήσει ότι «είναι αδύνατο»!
Ίσως είχε κατά νου ότι ούτε η Λίβερπουλ μπόρεσε, το 1984 (πρωτάθλημα, Λιγκ Καπ, αλλά αποκλεισμός στο Κύπελλο, από την Μπράιτον) ή το 2001 (που της έλειψε το πρωτάθλημα, έχοντας κατακτήσει τα άλλα δύο τρόπαια και το UEFA).

Δεν ήταν, πάντως, μια αυθαίρετη κρίση. Δεδόμενου του «μαραθωνίου» της Πρέμιερ Λιγκ που καταπονεί (σωματικά και ψυχικά) τους παίκτες, αλλά και του Τσάμπιονς Λιγκ, οι ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Αγγλία συνηθίζουν να χρησιμοποιούν στα εγχώρια κύπελλα (περισσότερο στο Λιγκ Καπ) τα «δεύτερα» ου μην και τα «τρίτα» τους!

Ευνοώντας τις εκπλήξεις για «μικρομεσαίες» ομάδες που δεν έχουν τέτοιο αγωνιστικό φορτίο.

Έλα, όμως, που η αγωνιστική πληρότητα της Μάντσεστερ Σίτι (λόγω των χρημάτων των Αράβων ιδιοκτητών της και του «χτισίματος» του Γκουαρντιόλα) είναι θαυμαστή κι οι «ρεζέρβες» της θα ήταν βασικοί οπουδήποτε αλλού... Ακόμη και σε ομάδες του «Βig 6»!

Έτσι έφτασε όχι απλά αυτό που άλλοι θεωρούσαν ανεδαφικό, αλλά στο «καρέ» τίτλων!

Πάντως η κατάκτηση του εγχώριου «τρεμπλ» δεν είναι πρωτοφανές επίτευγμα στα Βρετανικά νησιά. Αρκετές ομάδες το έχουν πετύχει στην Σκωτία (σ. η Σέλτικ πάει για το 6ο σε λίγες μέρες), Ουαλία κι η Ιρλανδία, αλλά υπάρχει δεδομένη διαφορά μεγεθών κι ανταγωνισμού.

Μετά απ’ αυτό και με την εγχώρια κυριαρχία δεδομένη η Σίτι του Γκουαρντιόλα βάζει πλώρη για την εκτός των συνόρων καθιέρωση..