Το κρυφό εργαλείο του Κλοπ – Το κλουβί που φτιάχνει… παικταράδες (vid)

Τι είναι το δωμάτιο στο οποίο κλειδώνει τους παίκτες της Λίβερπουλ – Τι σχέση έχει το πιάνο, το κανό, η σκηνή και το ψάρεμα

Το κρυφό εργαλείο του Κλοπ – Το κλουβί που φτιάχνει… παικταράδες (vid)

Μοιάζει περισσότερο με αστέρι της μουσικής παρά με προπονητή. Όμως ο Γιούργκεν Κλοπ είναι ένας προπονητής που θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μελέτης ο ίδιος. Διότι δεν είναι απλό να χρησιμοποιείς στην προπόνηση την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και ταυτόχρονα να δηλώνεις εραστής των σχολών ποδοσφαίρου του… χτες.

Ο Κλοπ είναι σίγουρα ένας εκ των κορυφαίων προπονητών στον κόσμο. Αν και εμφανισιακά, με το απλό ντύσιμό του, θυμίζει περισσότερο οπαδό, ο Κλοπ αξιοποιεί στο έπακρο, για τη βελτίωση των ποδοσφαιριστών του τα εργαλεία που έχει. Ο Γερμανός εμπιστεύθηκε τους συμπατριώτες του και καθημερινά βελτιώνει τους παίκτες της Λίβερπουλ μέσω μιας Γερμανικής εφεύρεσης. Ο λόγος για το… κλουβί που ονομάζεται Footbonaut.

Για την ακρίβεια λέγεται έξυπνο κλουβί που αποτελείται από τέσσερις τοίχους με διαφορετικά μικρά τετράγωνα που ανάβουν, υποδεικνύοντας που πρέπει να φτάσει η μπάλα. Η μπάλα ρίχνεται από το μηχάνημα με συγκεκριμένη ταχύτητα, η οποία είναι ρυθμιζόμενη. Οι μπάλες ρίχνονται ρυθμικά από τους τέσσερις τοίχους και οι στόχοι που πετυχαίνουν οι παίκτες φτάνουν στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο.

Αυτή η μέθοδος θεωρείται ιδανική για τη βελτίωση της νοητικής ταχύτητας, η οποία είναι σημαντική για την καλύτερη υποδοχή και την αποστολή της μπάλας στο σωστό σημείο. Το δε κλουβί, σύμφωνα με δημοσιεύματα κοστίζει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για κάτι πάνω στο οποίο ο Κλοπ έχτισε στο πρόσφατο παρελθόν τη φανταστική επί των ημερών του, Ντόρτμουντ. Το κλουβί έχει πλέον βελτιωθεί και δημιουργεί ομοιώματα καταστάσεων μέσα στο γήπεδο ακόμα και για ομαδική προπόνηση. Για παράδειγμα πως μετακινείται η άμυνα σε ζώνη ανάλογα με τις κινήσεις των επιθετικών. Οι Γερμανοί εφευρέτες εξηγούν ότι οι ποδοσφαιριστές είναι σαν τους μουσικούς. Ένας πιανίστας, επαναλαμβάνοντας επανειλημμένα ένα μουσικό μοτίβο, φτάνει στο σημείο να παίζει μηχανικά με μεγαλύτερη ικανότητα κάθε φορά που το κάνει.

Το μυστικό είναι ο ίδιος ο Κλοπ

Βέβαια το μυστικό δεν είναι μόνο η τεχνολογία. Ίσως είναι ο ίδιος ο Κλοπ, ο οποίος ταυτόχρονα χρησιμοποιεί ιστορίες από το παρελθόν για να βελτιώνει τους παίκτες του. Για παράδειγμα, σε περίοδο προετοιμασίας, πήρε κάποτε τους παίκτες του, πήγαν σε σουηδικά νησιά όπου είχαν μόνο σκηνές και κανό. Χωρίστηκαν σε ομάδες, πήραν μαζί τις σκηνές και μα τα κανό ξεκίνησαν για άλλο νησί. Τότε συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να ψαρέψουν, να ανάψουν φωτιά για να ψήσουν το φαγητό τους και να επιβιώσουν. Οι συνεργάτες του τον θεώρησαν ηλίθιο αλλά στο τέλος όλοι αντιλήφθηκαν ότι το νόημα αυτή της διαδικασίας ήταν ότι, όπως και στο ποδόσφαιρο, έπρεπε να βρουν λύση για να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα.

Αυτός είναι ο Κλοπ και το ιδιαίτερο στιλ του που οδηγεί τη Λίβερπουλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.