Πανό υπέρ του Μουσολίνι οι οπαδοί της Λάτσιο!

Λίγες ώρες πριν η ομάδα τους αντιμετωπίσει την Μίλαν στον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου, τιφόζι της ομάδας της Ρώμης, που τυγχάνουν νοσταλγοί του φασιστικού καθεστώτος, απέδωσαν τιμές στον Ντούτσε... 

 

Πανό υπέρ του Μουσολίνι οι οπαδοί της Λάτσιο!

Σε μια, άκρως προβοκατόρικη και σίγουρα απαράδεκτη ενέργεια προέβησαν οπαδοί της Λάτσιο που μετέβησαν στο Μιλάνο για να παρακολουθήσουν τη ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου μεταξύ της ομάδας τους και της Μίλαν (21.45 ώρα Ελλάδος).

Πιο συγκεκριμένα η πιο φανατική φράξια των γνωστών για τα ακροδεξιά τους πολιτικά «πιστεύω», τιφόζι, οι αποκαλούμενοι «Ιrriducibili» (σ. «αμείωτοι»), σήκωσε πανό που ανέγραφε «Τιμή στον Μπενίτο Μουσολίνι» στην πλατεία Λορέτο.

Τοποθεσία με έντονη σημειολογία, αφού εκεί ο δικτάτορας (κι ιδρυτής του φασιστικού κόμματος στη γείτονα) είχε εκτεθεί σε κοινή θέα μετά την εκτέλεση του από Ιταλούς αντιστασιακούς (1943).

Εκτός του πανό, υπέρ του Ντούτσε, υπήρχαν κι, ανατριχιαστικά, σηκωμένα χέρια, σε φασιστικούς χαιρετισμούς, αναβιώνοντας, νοερά, μια από τις σκοτεινότερες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας.

Υπενθυμίζεται ότι τις προάλλες οι οπαδοί της Λάτσιο είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με το ρατσιστικό τους κρούσμα κατά του, μέσου της Μίλαν, Μπακαγιόκο.

Η αντίδραση του δημάρχου κι η σημειολογία

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον δήμαρχο του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, που χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα ενώ ζήτησε συντονισμένη, πολιτική, δράση: «Τα όρια ξεπεράστηκαν. Η καταδίκη μιας τέτοιας ενέργειας πρέπει να είναι κύρια πολιτική και καθολική.Το Μιλάνο είναι και θα μείνει πάντα βαθιά αντιφασιστική πόλη».

Όλα αυτά, μάλλον όχι τυχαία, συνέβησαν, παραμονή της 25ης Απριλίου, η οποία συνιστά ημέρα απελευθέρωσης για την Ιταλία.