Ντέρμπι του Μάντσεστερ: Η… Μεγάλη Τετάρτη της Πρέμιερ Λιγκ!

Γιουνάϊτεντ και Σίτι συγκρούονται στο Ολντ Τράφορντ, αλλά το διακύβευμα είναι απείρως σημαντικότερο από την πρωτοκαθεδρία στην Αγγλική πόλη!

Ντέρμπι του Μάντσεστερ: Η… Μεγάλη Τετάρτη της Πρέμιερ Λιγκ!

Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον ασκούσε ακόμη προπονητικά του καθήκοντα όταν μιλούσε για «φωνακλάδες γείτονες» αναφερόμενος, με τον πλέον υποτιμητικό τρόπο, στην συμπολίτισσα Σίτι. Μια φράση που «έγραψε»…στοιχειώνοντας τα ντέρμπι του Μάντσεστερ. H Τετάρτη 24 Απριλίου δεν είναι Μεγάλη, θρησκευτικά, για τους Άγγλους, αφού το Πάσχα των Καθολικών παρήλθε, αλλά ποδοσφαιρικά είναι …Μεγίστη! Κι αιτία αποτελεί η, προγραμματισμένη (22.00, ώρα Ελλάδος), 178η σύγκρουση των δύο ποδοσφαιρικών πόλων του Μάντσεστερ.

Στο «Ολντ Τράφορντ», όμως, το διακύβευμα είναι απείρως μεγαλύτερο από την πρωτοκαθεδρία στα ποδοσφαιρικά πράγματα της Αγγλικής πόλης, αφού, εν πολλοίς, κρίνεται η έκβαση του τίτλου της Πρέμιερ Λιγκ.

Η δεύτερη – μ’ ένα ματς λιγότερο από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ – Σίτι φιλοξενείται από την «αιώνια» αντίπαλο της και θέλει, πλην του να… ξεχρεώσει το εξ αναβολής παιχνίδι της, φτάνοντας τα ματς των «κόκκινων» (35), να επανέλθει στο «ρετιρέ» του βαθμολογικού πίνακα και να βλέπει… αφ’ υψηλού όλες τι ομάδες του πρωταθλήματος. Για να το πετύχει χρειάζεται την 6η νίκη, στις 8 τελευταίες επισκέψεις της (συν 1 νίκη και 1 ισοπαλία), στο Ολντ Τράφορντ.

Αντί για «καρέ», τρεμπλ και παρθενικό, προπονητικό, ντέρμπι για Σόλσκιερ

Παράλληλα, δεδομένου ότι η προοπτική του «καρέ» τίτλου (3 αγγλικοί τίτλοι, συν το Τσάμπονς Λιγκ) «εξατμίστηκε», την περασμένη εβδομάδα, με τον αποκλεισμό, από την Τότεναμ, στην 8αδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, η ομάδα του Γκουορντιόλα θέλει να διατηρήσει ζωντανό εκείνη του εγχώριου τρεμπλ – ανεπανάληπτο στα αγγλικά ποδοσφαιρικά χρονικά! - αφού έχει κατακτήσει το Λιγκ Καπ, είναι φιναλίστ του Κυπέλλου και κρατά την τύχη στα χέρια της στο πρωτάθλημα.

Γιατί νικώντας η Σίτι στους 4 εναπομείναντες αγώνες της ξαναστέφεται πρωταθλήτρια για 2η σερί χρονιά και 6η στα χρονικά, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η Λίβερπουλ! Από την άλλη, η Γιουνάϊτεντ του Σόλσκιερ (παρθενικό του ντέρμπι, προπονητικά), ναι μεν δεν πάει για τίτλο, αλλά έχει ως στόχο να τερματίσει στην πρώτη 4αδα, που οδηγεί στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Κάτι που έμοιαζε… όνειρο απατηλό, επί των ημερών του Ζοσέ Μουρίνιο, αλλά μετά την έλευση του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (και το απίστευτο ντεμαράζ με τον Νορβηγό στον πάγκο) κατέστη εφικτό.

Ωστόσο, μετά την «μονιμοποίηση» του Σκανδιναβού τεχνικού (28/03), η πορεία που ακολουθεί η ομάδα δείχνει αν μη τι άλλο έλλειμμα φρεσκάδας: δύο, εντός έδρας, νίκες με το ίδιο σκορ (2-1) και… ζόρια επί των Γουότφορντ και Γουέστ Χαμ κι ισάριθμες ήττες, εκτός, από Γουλβς (2-1) και Έβερτον με το… δύσπεπτο 4-0.

Αν συνυπολογιστεί κι ο αποκλεισμός στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με δύο ήττες και συνολικό σκορ 4-0 (0-1 εντός και 0-3 στην Βαρκελώνη), από την Μπαρτσελόνα, γίνεται αντιληπτό γιατί ο Σόλσκιερ την παραμονή του αγώνα με τα «ζαχαρωτά» μιλούσε με σκληρή γλώσσα για «τεστ πραγματικότητας»! Όχι πως κατάφερε να τους «ξυπνήσει», αλλά σίγουρα άλλαξε το σύνηθες… τροπάρι.

Για το ντέρμπι δεν χρειάζονται παρόμοιες νουθεσίες αφού όλοι καταλαβαίνουν την σημασία του. Και πρέπει να θεωρούν εαυτούς τυχερούς αφού την ήττα στο «Γκούντισον Παρκ» δεν στοίχησε περαιτέρω, καθώς ακολούθησε εκείνη της Άρσεναλ (εντός έδρας) από την Κρίσταλ Πάλας (2-3) και το «Χ» (2-2) της Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με την Μπέρνλι.

Ο ρόλος ρυθμιστή των «κόκκινων διαβόλων» κι η… σουρεαλιστική θέση της Λίβερπουλ!

Κι ενώ ενδεχόμενη νίκη φέρνει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ισόβαθμη της Τσέλσι στην 4η θέση η έκβαση της αναμέτρησης δίνει στους «κόκκινους διαβόλους» ρόλο ρυθμιστή του πρωταθλήματος. Διχάζοντας τους εκατομμύρια οπαδούς της, ανά τον κόσμο, αναφορικά με το ποιον …προτιμούν για πρωταθλητή Αγγλίας!

Την συμπολίτισσα Σίτι (που θα κάνει φιέστα μπροστά τους…), ή την άσπονδη αντίπαλο τους, Λίβερπουλ, με την οποία ερίζουν για τον άτυπο τίτλο της κορυφαίας αγγλικής ομάδας διαχρονικά! Έτσι οι «κόκκινοι είναι στην …σουρεαλιστική θέση να «παρακαλάνε» την Γιουνάϊτεντ, που καταδιώκουν στη λίστα με τους πολυνίκεις των πρωταθλημάτων (20 έναντι 18), να τους δώσει χείρα βοήθειας ώστε να βάλουν τέλος στην ανομβρία πρωταθλημάτων, που έχει ενσκύψει στις προθήκες τους μετά το 1990…

POLL: ΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ