Η Αγγλία αντεπιτίθεται!

Για πρώτη φορά ύστερα από μια δεκαετία, το «παρών» στα προημιτελικά του Champions League και του Europa League δίνουν τουλάχιστον πέντε ομάδες από το Νησί.

Η Αγγλία αντεπιτίθεται!

To αγγλικό πρωτάθλημα είναι ίσως το πλέον δημοφιλές στις τάξεις των ποδοσφαιρόφιλων της Ευρώπης, ωστόσο η απόδοση των ομάδων από το Νησί την τελευταία δεκαετία δεν συνάδει με τη δημοτικότητά τους. Μέχρι την τρέχουσα σεζόν, η παρουσία των κλαμπ της Premier League στις τελικές φάσεις των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, το Champions League και το Europa League, είχε σταθερά φθίνουσα πορεία.

Πράγματι, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, οι ομάδες της Premier League κυριαρχούσαν με την παρουσία τους στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με αποκορύφωμα τον αμιγώς... αγγλικό τελικό του 2008 ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι, με νικήτρια την πρώτη.

Μάλιστα, οι «κόκκινοι διάβολοι» πήγαν ξανά στον τελικό τόσο την επόμενη χρονιά (2009) όσο και το 2011, ενώ το 2012 ήταν η σειρά της Τσέλσι να ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μάλιστα, έναν χρόνο αργότερα οι «μπλε» θα έκαναν το ίδιο και στον θεσμό του Europa League!

Πέρα από τους τελικούς και τα τρόπαια, την επιβλητική παρουσία των αγγλικών ομάδων στο ευρωπαϊκό στερέωμα πιστοποιούσε και ο αριθμός των εκπροσώπων της «Γηραιάς Αλβιώνας» σε Champions League και Europa League. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη σεζόν 2008-2009 είχαν φτάσει τέσσερις ομάδες από την Αγγλία στους «8» του Champions League (Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γ., Λίβερπουλ και Τσέλσι) και μία στα προημιτελικά του Europa (Μάντσεστερ Σίτι).

Από κει κι έπειτα, ωστόσο, ο αριθμός των αγγλικών κλαμπ που θα έφταναν τουλάχιστον μέχρι τους «8» γίνεται όλο και μικρότερος: Τρεις το 2010 και το 2011, μόλις μία το 2012 (η Τσέλσι, η οποία πάντως κατέκτησε το CL), δύο το 2013 και το 2014 και ΚΑΜΙΑ το 2015!

Η τάση αυτή λίγο-πολύ συνεχίστηκε μέχρι πέρσι, ωστόσο φέτος... η Αγγλία αντεπιτίθεται! Για του λόγου το αληθές, οι μισές από τις ομάδες που βρίσκονται επί του παρόντος στα προημιτελικά του Champions League προέρχονται από το Νησί (Λίβερπουλ, Τότεναμ, Μάντσεστερ Γ., Μάντεστερ Σ.), ενώ δύο συνεχίζουν στους «8» του Europa League.

Μάλιστα, πλην της Γιουνάιτεντ, όλες οι άλλες αγγλικές ομάδες κέρδισαν τα πρώτα παιχνίδια τους και είναι φαβορί να συνεχίσουν και στα ημιτελικά! Να σημειώσουμε, επίσης, πως ο συγκεκριμένος αριθμός ομάδων (6) είναι ρεκόρ, καθώς ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσα κλαμπ της Αγγλίας στα προημιτελικά των δύο διοργανώσεων της UEFA με τη σημερινή τους μορφή (αφότου δηλαδή το κύπελλο UEFA μετατράπηκε σε Europa League).

Το αγγλικό ποδόσφαιρο, λοιπόν, είναι ξανά εδώ, δυναμώνει ξεκάθαρα και δικαίως βρίσκεται ξανά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Τρανή απόδειξη αποτελεί ο αριθμός των ομάδων που προχωρούν στις δύο μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και η εικόνα τους στο γήπεδο τόσο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια τους όσο και στις εγχώριες υποχρεώσεις.

Αν, μάλιστα, κάποια εξ αυτών καταφέρει να κατακτήσει τη «μεγάλη κούπα», αυτή του Champions League, τότε θα υπογράψει με τον πλέον πειστικό τρόπο τη μεγάλη επιστροφή των αγγλικών κλαμπ. Βεβαίως, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους έχουν... διαφορετική άποψη, ωστόσο οι αριθμοί είναι με το μέρος των Άγγλων! Υπομονή, λοιπόν, μέχρι τον Ιούνιο...