Χάβι Γκράθια: Από τον Βόλο και την Κέρκυρα στον τελικό του FA Cup!

Δεν είναι μόνο ο Χοσέ Χολέμπας που θα δώσει... άρωμα Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ το απόγευμα της 18ης Μαϊου!

Χάβι Γκράθια: Από τον Βόλο και την Κέρκυρα στον τελικό του FA Cup!

Την περασμένη Κυριακή ο Χοσέ Χολέμπας έγινε μόλις ο δεύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα συμμετάσχει σε τελικό Αγγλικού Κυπέλλου μετά την επική πρόκριση της Γουότφορντ επί της Γουλβς με 3-2 στην παράταση.

Αποτέλεσμα που σηματοδότησε την πρώτη συμμετοχή για τις «σφήκες» στο κορυφαίο, κατά τεκμήριο, ματς του αρχαιότερου, διασυλλογικού, ποδοσφαιρικού θεσμού της υφηλίου από το 1984.

Ωστόσο, ακόμη και αν η ομάδα του διεθνή πρώην άσου του Ολυμπιακού δεν τα κατάφερνε ν’ ανατρέψει το 0-2 με το οποίο έχανε ως το 79’ ο τελικός θα είχε, έστω εκ...μεταγραφής άρωμα Ελλάδας αφού υπήρχε το ιστορικό παράδοξο στον ημιτελικό να κοντράρονται δύο τεχνικοί με προϋπηρεσία στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Στον πάγκο των «λύκων» ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο που είχε κάνει τα πρώτα του προπονητικά βήματα ως βοηθός του Ζεσουάλδο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό το 2010. Στον απέναντι πάγκο, εκείνον των θριαμβευτών, βρισκόταν ένας άλλος ...γνώριμος μας. Κι ειδικά των φίλων του Ολυμπιακού Βόλου και της Κέρκυρας αφού ο Χαβιέρ Γκράθια Κάρλος - όπως είναι το πλήρες όνομα του ευρέως γνωστού ως Χάβι Γκράθια – είχε θητεύσει στην ομάδα της Μαγνησίας (2011) αλλά και σε εκείνη του νησιού των Φαιάκων (2011-12).

Με εφόδια τα όσα βίωσε στον ...μαγικό κόσμο του Ελληνικού ποδοσφαίρου επέστρεψε στα πάτρια (Αλμερία, Οσασούνα, Μάλαγα), πριν ξαναξενιτευτεί στο Καζάν και την τοπική Ρουμπίν (2016-17). Και παρότι η αποχώρηση του από την Ρωσική ομάδα δεν έγινε με παράτες και... ταρατατζούμ, αφού η 9η θέση στο πρωτάθλημα δεν ενθουσίασε κανένα στο Ταταριστάν, κατάφερε τον Γενάρη (21/01) της περασμένης χρονιάς όχι μόνο να βρει δουλειά στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά να χτυπά τώρα την πόρτα της προπονητικής του καταξίωσης!

Παρθενικός τελικός της προπονητικής του καριέρας

Ο γεννημένος στην Παμπλόνα τεχνικός - που αντικατέστησε στον πάγκο της Γουότφορντ έναν άλλο δικό μας, τον Μάρκο Σίλβα - είχε υπογράψει τότε 18μηνης διάρκειας συμβόλαιο με τις «σφήκες». Πολύ πριν αυτό εκπνεύσει (σ. Ιούνιος 2019) είχε κληθεί να ανανεώσει. Στις 28 του περασμένου Νοέμβρη είχε βάλει την υπογραφή του σε συμβόλαιο που τον δένει με τις «σφήκες» ως το 2023. Οι διοικούντες της Γουότφορντ θα πρέπει να νιώθουν δικαιωμένοι. Τότε είχε να επιδείξει μόνο την περσινή σωτηρία. Πέντε μήνες μετά έχει την ομάδα στον πόντο από την 7η θέση που υπό προϋποθέσεις οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ.

Κάτι που μπορεί να επιτύχει αν στον τελικό του Κυπέλλου – τον παρθενικό της προπονητικής του καριέρας - καταφέρει ν’ ανατρέψει τα προγνωστικά που θέλουν γκραν φαβορί την Σίτι του Γκουαρντιόλα.

Όπως και να’χει μέχρι τότε μπορεί ν’ απολαμβάνει την καταξίωση που ήρθε χάρη στην μαεστρική του κίνηση να φέρει τον Ζεράρ Ντεουλοφέου στο γήπεδο στο 66ο λεπτό. Ο προικισμένος Καταλανός υπενθύμισε γιατί στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα κάποιοι τον σύγκριναν με τον...Μέσι και γιατί έχει αφήσει θαυμαστές στην Έβερτον και την Μίλαν βάζοντας μια γκολάρα, παίρνοντας το πέναλτι που έστειλε το ματς στην παράταση (94’) και πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ! Τι άλλο έπρεπε να κάνει για να δικαιολογήσει την καίρια συμβολή του προπονητή του στην πρόκριση στον τελικό;