Τα αίτια της «ελεύθερης πτώσης» της Ρεάλ Μαδρίτης

Οι κακές επιλογές που οδήγησαν στον κατήφορο των «μερένχες» την εφετινή αγωνιστική περίοδο και την απώλεια τριών τροπαίων (πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League)

Τα αίτια της «ελεύθερης πτώσης» της Ρεάλ Μαδρίτης

Μία εβδομάδα… Τόσο χρειάστηκε η Ρεάλ Μαδρίτης για να δει τις ελπίδες για την κατάκτηση τριών τροπαίων να εξανεμίζονται και να μπαίνει ένα πρόωρο τέλος στην πορεία της την εφετινή αγωνιστική περίοδο. Μία εβδομάδα, κατά την οποία η «βασίλισσα» γνώρισε τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια, δύο από την Μπαρτσελόνα και μία από τον Άγιαξ, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί σε Κύπελλο και Champions League, ενώ στο πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβιζιόν έμεινε 12 πόντους πίσω από τους πρωτοπόρους «μπλαουγκράνα» με 12 αγωνιστικές να απομένουν για το φινάλε της περιόδου στην κατηγορία.

Κοινό σημείο και των τριών ηττών; Το γεγονός ότι η Ρεάλ έχασε και τα τρία της παιχνίδια μέσα στο «σπίτι» της, το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», κάνοντας έτσι ακόμα πιο βαρύ το κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας. Πως οδηγήθηκε όμως η Ρεάλ εφέτος σε ελεύθερη πτώση έπειτα από την περσινή της πορεία που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του τρίτου της σερί τροπαίου του Champions League;

Μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα με τον Άγιαξ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» όσοι οπαδοί της Ρεάλ παρέμειναν μέχρι το σφύριγμα του διαιτητή για τη λήξη, πίνοντας όλο το… πικρό ποτήρι της ήττας και του αποκλεισμού από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ φώναζαν ρυθμικά ένα σύνθημα: «Φλορεντίνο, παραιτήσου»! Ο λόγος για τον πρόεδρο της ομάδας, τον Πέρεθ, στον οποίο καταλόγισαν και το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την… κατρακύλα της ομάδας.

Η αναζήτηση του αντι-Ρονάλντο

Η αλήθεια είναι πως τα σημάδια του τι θα επακολουθούσε την εφετινή σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης είχαν κάνει την εμφάνισή τους από το περασμένο καλοκαίρι. Μεγαλύτερο όλων η αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από το σύλλογο, λόγω και της κόντρας του με τον Πέρεθ, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν αποκτήθηκε κάποιος παίκτης για να καλύψει το τεράστιο «κενό» που άφησε ο Πορτογάλος αστέρας. Ένας παίκτης ο οποίος την περσινή αγωνιστική περίοδο πέτυχε 44 γκολ σε ισάριθμες εμφανίσεις, εκ των οποίων τα 15 ήταν στην Ευρώπη στο δρόμο για την κατάκτηση του Champions League.

Αν και φήμες ήθελαν τους «μερένχες» να κάνουν το μεταγραφικό «μπαμ» με την απόκτηση του Νεϊμάρ από την Παρί Σεν Ζερμέν ή του Έντεν Αζάρ από την Τσέλσι, τελικά τόσο ο Βραζιλιάνος όσο και ο Βέλγος παρέμειναν στις ομάδες τους και τις «πύλες» του «Μπερναμπέου» πέρασε ο Βινίσιους για τα άκρα της επίθεσης, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να σηκώσει στις πλάτες του έναν ολόκληρο σύλλογο, όπως έκανε ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Αυτή την αποστολή πίστευαν στη Ρεάλ Μαδρίτης πως θα μπορούσε να φέρει εις πέρας ο Γκάρεθ Μπέιλ. Μόνο που, στην πράξη, ούτε αυτήν την χρονιά ο Ουαλός επιθετικός κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες και μοιραία βρίσκεται πλέον στην πόρτα της εξόδου του «Μπερναμπέου» και σε αναζήτηση νέας ποδοσφαιρικής «στέγης» για την επόμενη περίοδο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα στα περισσότερα παιχνίδια της ομάδας ο διεθνής άσος αγωνιζόταν ως αλλαγή, ενώ από το ξεκίνημα της περιόδου σε 34 εμφανίσεις του έχει βρει μόλις 13 φορές το δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα.

Από κει και πέρα, σημαντικό ρόλο στην αγωνιστική πτώση της Ρεάλ Μαδρίτης έπαιξαν και οι επιλογές της διοίκησης όσον αφορά τον άνθρωπο που θα κρατούσε το «τιμόνι» της ομάδας έπειτα από την αποχώρηση του Ζινεντίν Ζιντάν από την τεχνική ηγεσία…

Ο Λοπετέγκι, ο Σολάρι και η επόμενη μέρα

Η… επεισοδιακή πρόσληψη του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή της Ισπανίας, Χουλέν Λοπετέγκι, δεν απέφερε «καρπούς», καθώς ο 52χρονος αποχώρησε από τον πάγκο της «βασίλισσας» στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη με τον σύλλογο να έχει ήδη ξεκινήσει τον… κατήφορο, ενώ ακόμα και ο Σαντιάγκο Σολάρι που προβιβάστηκε από την δεύτερη ομάδα δεν κατάφερε τελικά, όπως αποδείχτηκε, να επαναφέρει την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών.

Οι τρεις ήττες στα ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια της Ρεάλ Μαδρίτης την τελευταία εβδομάδας έβαλαν «ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες των «μερένχες» για την κατάκτηση ενός τίτλου και πλέον το καλοκαίρι που μας έρθει θα είναι κομβικό στην προσπάθεια που θα κληθεί να κάνει ο σύλλογος για να γυρίσει «σελίδα». Πρώτα όσον αφορά την απόκτηση ενός νέου ηγέτη αλλά και άλλων παικτών που θα ενισχύσουν σημαντικά το ρόστερ της ομάδας, αλλά κι ενός προπονητή που θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύνολο ικανό να επιστρέψει στους τίτλους.

Τα σενάρια και τα υποψήφια ονόματα για τον διάδοχο του Σολάρι είναι ήδη πολλά. Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, Γιόακιμ Λεβ, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, Ζοσέ Μουρίνιο, αλλά ακόμα και ο θρύλος της Ρεάλ, Ραούλ, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας για την «ηλεκτρική καρέκλα» του πάγκου της «βασίλισσας», ενώ όσον αφορά τον παίκτη – ηγέτη που βρίσκεται στο… μπλοκάκι των «μερένχες», πέρα από τον Νεϊμάρ και τον Αζάρ προστέθηκε πλέον και ο Κιλιάν Εμπαπέ και θα υπάρξει φυσικά και συνέχεια στη φημολογία… Το μόνο σίγουρα είναι οι επόμενοι μήνες θα είναι «καυτοί» για τον πρόεδρο Φλορεντίνο Πέρεθ στην αναζήτηση λύσεων για την επιστροφή της ομάδας στις επιτυχίες.