Από βασικός στον Ολυμπιακό στα... αζήτητα της Λάτσιο!

Ο Σίλβιο Προτό έχει αγωνιστεί μόλις 4 ματς στην ομάδα της Ιταλικής πρωτεύουσας, στους ομίλους του Εuropa League.

Από βασικός στον Ολυμπιακό στα... αζήτητα της Λάτσιο!

Χθες βράδυ η Λάτσιο υποδεχόταν την Μίλαν στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου, στο «Ολίμπικο», της Ρώμης, με στόχο να βάλει τις βάσεις, ώστε να παρίσταται στον τελικό της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της γειτονικής χώρας, που θα φιλοξενηθεί στο «σπίτι» της, το βράδυ της 15ης Μαίου. Κάτω από τα γκολπόστ της ομάδας της «Αιώνιας Πόλης» ένα όνομα γνώριμο στους φίλους του Ολυμπιακού, αλλά κι εν γένει στο Ελληνικό φίλαθλο κοινό.

«Στρακόσα» έγραφε η φανέλα του γκολκίπερ των «λατσιάλι» και φυσικά επρόκειτο για τον Θωμά, γιο του Φώτη, παλαίμαχου γκολκίπερ των «ερυθρολεύκων», αλλά και των ΠΑΣ Γιάννινα, Εθνικού, Πανιωνίου (δις), Ιωνικού, Καλλιθέας, Εθνικού Αστέρα και Προοδευτικής. Το «μήλο» όχι μόνο έπεσε κάτω από την «μηλιά» αλλά ξεπέρασε τον πατέρα του. σε σημείο να έχει καθιερωθεί σε ένα πρωτάθλημα που είναι γνωστό, παραδοσιακά, για τους καλούς γκολκίπερ που αγωνίζονται, αλλά και για μια από τις καλύτερες, παγκοσμίως, σχολές τερματοφύλακων που διαθέτει.

Ο, οσονούπω, 24χρονος, διεθνής, με την «μεγάλη» Εθνική της Αλβανίας, κίπερ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του τεχνικού του Σιμόνε Ιντζάγκι σε σημείο που δεν έχει χάσει λεπτό σε πρωτάθλημα ή Κύπελλο!

Ο προπονητής των «πρωτεουσιάνων», αντίθετα με τα ειωθότα στην Ευρώπη, αλλά και στα μέρη μας, εσχάτως, δεν έχει προκρίνει το σύστημα μ’ ένα τερματοφύλακα πρωταθλήματος κι έναν Κυπέλλων.

Αν το έκανε ο, αναπληρωματικός του Στρακόσα - ένας άλλος γνώριμος των φίλων του Ολυμπιακού - Σίλβιο Προτό θα είχε περισσότερες από τις 4 συμμετοχές που έχει καταγράψει!

Όλες στην φάση των ομίλων του Εuropa League. Που παραδοσιακά για τις ομάδες των μεγάλων πρωταθλήματων της Ευρώπης περνάνε σε δεύτερη, ου μην και σε... τρίτη μοίρα! Απόδειξη ότι ο τεχνικός της Λάτσιο τους ιεράρχησε κάτω κι από εκείνους του Κυπέλλου είναι ότι στο ματς της φάσης των «16» του Κόπα Ιτάλια, κόντρα στην Νοβάρα, της 3ης Κατηγορίας, δεν χρησιμοποιήθηκε ο, 35χρονος, διεθνής, Βέλγος αλλά ο Στρακόσα!

Καλά για τον προημιτελικό, με την Ίντερ, στο Μιλάνο, δεν γενάτο θέμα. Και δικαιώθηκε με τις αποκρούσεις των πέναλτι των Μαρτίνες και Ναϊνγκολάν στη «ρώσικη ρουλέτα»

Δεν παίζει από...πέρσι!

Ο Προτό που πέρσι ήταν βασικός από ένα σημείο και μετά στην σεζόν, με τον Ολυμπιακό, έχει καταντήσει, πλέον,... θεατής, άνευ εισιτηρίου, του Στρακόσα αφού έχει ν’ αγωνιστεί από ...πέρσι! Πιο συγκεκριμένα από τις 13/12 και την εντός έδρας ήττα από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (2-1).

Άλλωστε δεν έπαιξε ούτε καν όλα τα ματς της φάσης των ομίλων. Ίσως γιατί σε όσα αγωνίστηκε μάζεψε την μπάλα από τα δίκτυα του... Όπως συνέβη, στην Λεμεσσό, κόντρα στον Απόλλωνα και την ήττα με 2-0 (29/11), στην συντριβή, 4-1, στην Φρανκφούρτη (04/10), αλλά και στην εντός έδρας επικράτηση επί των Κυπρίων με 2-1 (20/09). Είναι χαρακτηριστικό πως στις δύο νίκες κόντρα στην Μαρσέιγ (3-1 στο «Βελοντρόμ» και 2-1 εντός), που ουσιαστικά, σήμαναν την πρόκριση, στα γκολπόστ βρέθηκε ο Στρακόσα. Τον οποίο ο Ιντζάγκι γνωρίζει από τις ημέρες της συνύπαρξης τους στην ομάδα Νέων της Λάτσιο. Έτσι κανέναν δεν ξένισε που τον προτίμησε και στα νοκ άουτ ματς της φάσης των «16» με την Σεβίλλη. Ωστόσο ούτε αυτός τον γλίτωσε από τον αποκλεισμό...

Ο Βέλγος, που ακόμη περιμένει να ντεμπουτάρει στις εγχώριες διοργανώσεις, εννοείται ότι ήξερε πως πήγε στην Λάτσιο για δεύτερος, αλλά σίγουρα περίμενε μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Ωστόσο τα 35 χρόνια του, εκτός από εμπειρία, σημαίνουν ότι ο «πανδαμάτωρ χρόνος» έχει κάνει, αναπόδραστα, τη δουλειά του...