Όλα αλλάζουν στην Άρσεναλ κι όλα ίδια μένουν

Οι «κανονιέρηδες» ετοιμάζονται να δώσουν συνέχεια στην «σφιχτή» οικονομική τους πολιτική στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού

Όλα αλλάζουν στην Άρσεναλ κι όλα ίδια μένουν

Η φετινή αγωνιστική περίοδος στην Αγγλία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο όλοι οι σύλλογοι του Νησιού έχουν αρχίσει δειλά - δειλά τον μεταγραφικό τους σχεδιασμό ενόψει του καλοκαιριού. Είτε αφορά την απόκτηση παικτών, είτε ακόμα και προπονητών, όπως στην περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στην Άρσεναλ όσοι οπαδοί των Λονδρέζων περίμεναν χαρμόσυνα νέα για τις κινήσεις της ομάδας τους στο μεταγραφικό παζάρι, κάθε άλλο παρά ικανοποιήθηκαν με τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου της χώρας, που θέλουν τους ιθύνοντες των «κανονιέρηδων» να δίνουν συνέχεια στην «σφιχτή» οικονομική τους πολιτική.

Πληροφορίες ανέφεραν πως πρόθεση της Άρσεναλ είναι να δαπανήσει ένα ποσό που θα φτάνει μέχρι τα 40 εκατομμύρια βρετανικές λίρες, ενώ παράλληλα η διοίκηση διεμήνυσε στον προπονητή, Ουνάι Έμερι, πως θα πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά, όσον αφορά στις μεταγραφές.

Μοναδική περίπτωση να ανέβει λίγο περισσότερο το μπάτζετ είναι να τερματίσει η ομάδα στην πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα της Premier League και να συμμετάσχει έτσι του χρόνου στο Champions League ή μια ενδεχόμενη κατάκτηση του Europa League στο οποίο μετέχει ο σύλλογος στους «32» της διοργάνωσης.

Τα παραδείγματα των Σίτι και Λίβερπουλ

Το θέμα, βέβαια, είναι ότι δεν είναι πάντα εύκολο για μία ομάδα να βρει παίκτες με χαμηλό κόστος που να αποδειχτούν «λίρα εκατό» και να την βοηθήσουν να φτάσει στις επιτυχίες. Κάποιες φορές χρειάζεται και να ανοίξει περισσότερο το ταμείο της στην προσπάθεια να πρωταγωνιστήσει και να διαβεί το δρόμο των επιτυχιών. Το καλοκαίρι που μας πέρασε οι Λονδρέζοι δαπάνησαν περίπου 70 εκατομμύρια για την ενίσχυση του ρόστερ τους και τις «πύλες» του «Έμιρεϊτς» πέρασαν οι Παπασταθόπουλος, Λένο, Λούκα Τορέιρα και Γκεντούζι, όπως επίσης ο Λιχτστάινερ ως ελεύθερος από τη Γιουβέντους αλλά και ο Ντέινις Σουάρες που εντάχθηκε πρόσφατα από τη Μπαρτσελόνα με τη μορφή δανεισμού.

Σε αντίθεση όμως με την Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Σίτι στο δεύτερό της καλοκαίρι με τον Πεπ Γκουαρντιόλα στην τεχνική της ηγεσία δαπάνησε σε μία μεταγραφική περίοδο πάνω από 200 εκατομμύρια στερλίνες. Το αποτέλεσμα ήταν να εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις της, να κατακτήσει μεταξύ άλλων τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ έχοντας πετύχει και «αμέτρητα» ρεκόρ, ενώ εφέτος συνεχίζει την προσπάθειά της για να διατήρηση των «σκήπτρων» στο θεσμό.

Ομοίως και η Λίβερπουλ, η οποία δίνει εφέτος με τη σειρά της τη δική της «μάχη» για την επιστροφή της στον αγγλικό «θρόνο» για πρώτη φορά από το 1990. Το περασμένο καλοκαίρι οι «κόκκινοι» έβγαλαν από το ταμείο τους περίπου 180 εκατομμύρια για να ενισχύσουν το δυναμικό τους και με 13 αγωνιστικές να απομένουν για το φινάλε στην Πρέμιερ Λιγκ συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Από τον Βενγκέρ στον Έμερι

Στην Άρσεναλ τα προηγούμενα χρόνια ο Αρσέν Βενγκέρ θεωρήθηκε (μεταξύ άλλων) υπεύθυνος για την αποτυχία της ομάδας να φορέσει το «στέμμα» της πρωταθλήτριας Αγγλίας. Ένα «στέμμα» το οποίο είχε φορέσει τελευταία φορά το 2004, τότε που οι λονδρέζοι έγραψαν μία «χρυσή» σελίδα στην ποδοσφαιρική τους ιστορία όταν ολοκλήρωσαν αήττητοι τη σεζόν. Ο Αλσατός αποτέλεσε παρελθόν από την ομάδα το περασμένο καλοκαίρι και τον διαδέχτηκε ο Ουνάι Έμερι.

Λίγους μόλις μήνες πριν την ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου, όσοι ήλπιζαν ότι εφέτος η Άρσεναλ θα άλλαζε… ρότα με τον Ισπανό προπονητή, προς το παρόν δεν έχουν δικαιωθεί. Η πορεία στο Λιγκ Καπ ολοκληρώθηκε στα προημιτελικά με τον αποκλεισμό από την Τότεναμ, το Κύπελλο στη φάση των «32» με την ήττα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ στο πρωτάθλημα με 25 αγωνιστικές να έχουν συμπληρωθεί, οι λονδρέζοι βρίσκονται στην έκτη θέση της βαθμολογίας και δίνουν τη μάχη τους για τη διεκδίκηση έστω της τέταρτης θέσης μαζί με Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τέλος, στην Ευρώπη, η Άρσεναλ συνεχίζει στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, εκεί όπου θα κληρώθηκε με την ΜΠΑΤΕ. Με βάση τα νέα δεδομένα για τις καλοκαιρινές κινήσεις των «κανονιέρηδων» θα έχει αρκετό ενδιαφέρον η πορεία της ομάδας και ειδικότερα το αν θα καταφέρει με τον Έμερι να διαβεί στο δρόμο των επιτυχιών ή αν θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο των τελευταίων ετών.