H εξάρτηση της Γιουβέντους από το ΒΒC!

Ο Κώστας Μαστοράκης γράφει για την... εσάνς αγωνιστικής κρίσης στις τάξεις των «μπιανκονέρι» και την εξάρτησή τους από την τριάδα των Μπονούτσι, Μπαρτσάλι, Κιελίνι.

H εξάρτηση της Γιουβέντους από το ΒΒC!

Δεν έχει χάσει στο πρωτάθλημα, έχει διαφορά 9 πόντων από τη δεύτερη Νάπολι κι όμως στη Γιουβέντους υπάρχει η... εσάνς της αγωνιστικής κρίσης.

Δεν είναι μόνο γιατί η ίδια η «Γηραιά Κυρία» έχει βάλει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων, από τους οπαδούς της και τους υπολοίπους, ούτε γιατί είναι η αδιαφιλονίκητη κυρίαρχος του κάλτσιο διαχρονικά (πολυνίκης σε πρωταθλήματα και κύπελλα), αλλά και πιο συγκεκριμένα την τελευταία 7ετία. Όπου μετρά ισάριθμα πρωταθλήματα (οδεύοντας ολοταχώς για το 8ο...) και 4 διαδοχικά νταμπλ.

Καμιά ομάδα στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης δεν έχει παρόμοιες επιδόσεις να επιδείξει.

Κι όμως... Έφτανε ο πρώτος αποκλεισμός στο Κόπα Ιτάλια, μετά από 5 χρόνια και η ισοφάριση του Ζερβίνιο το βράδυ του περασμενου Σαββάτου, στο 93’, για να αρχίσουν οι αμφιβολίες για το αγωνιστικό οικοδόμημα των «μπιανκονέρι».

Βλέπετε οι δύο αναμετρήσεις έχουν ένα κοινό στοιχείο: Η Γιούβε δέχθηκε τρία γκολ και στις δύο αναμετρήσεις. Κι αν από την Αταλάντα, που διαθέτει την καλύτερη επίθεση του Καμπιονάτο, το 3-0 μπορεί να θεωρηθεί ως «ατύχημα» - έστω κι αν αυτό στοίχησε τον αποκλεισμό από το Κύπελλο – το 3-3 από την Πάρμα, μέσα στο Τορίνο, χτύπησε καμπανάκια συναγερμού!

Εξυπακούεται πως ήταν οι πρώτες φορές την φετινή σεζόν που η Γιουβέντους δέχθηκε τρία γκολ.

Πρώτη φορά 6 γκολ σε 2 ματς επί Αλέγκρι

Τι συνέβη όμως και ήρθε αυτή η εξάδα τερμάτων (σ. ποτέ, επί Αλέγκρι, δεν είχε δεχθεί τόσα σε 2 ματς!) που μουτζούρωσε τις αμυντικές επιδόσεις της καλύτερης οπισθοφυλακής του Ιταλικού ποδοσφαίρου;

Απλά έλειπαν οι βασικοί πυλώνες της. Στο ματς με την Πάρμα για πρώτη φορά από το 2011 δεν υπήρχε στο γήπεδο κάποιος από τους Μπονούτσι, Μπαρτσάλι και Κιελίνι στο γήπεδο. Όλοι νοκ άουτ, λόγω τραυματισμού. Εκείνοι που απαρτίζουν το Γιουβεντίνικο BBC. Στα πρότυπα του… συνονόματου του της Ρεάλ Μαδρίτης (Βale, Benzema, Cristiano Ronaldo) που υπήρχε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι και την αποχώρηση του “CR7”…

Μόνο που το Γιουβεντίνικο ΒBC δεν είναι στην επίθεση αλλά στην άμυνα. Ενδεικτικό στη διαφορά φιλοσοφίας των δύο ομάδων… Όπως και να’χει, πάνω σ’ αυτούς στηρίχθηκε η επιτυχημένη “συνταγή” αυτής της Γιουβέντους.

Απ’ όταν βρέθηκαν μαζί (2011), σε συνδυασμό με την παρουσία του Τζίτζι Μπουφόν στα γκολπόστ, έκαναν το γκολ για τους αντιπάλους άλυτο γρίφο. Ο εμβληματικός γκολκίπερ αποχώρησε για το Παρίσι το καλοκαίρι, αλλά το BBC, που πέρσι είχε διαλυθεί με την ακατανόητη απόφαση του Μπονούτσι να πάει στη Μίλαν, επανασυστάθηκε με την επεισοδιακή επιστροφή του, λειτουργώντας άψογα.

Και μπορεί για τους φανατικούς να είναι «προδότης», αλλά για τον εκάστοτε προπονητή της Γιούβε κι εν προκειμένω τον Αλέγκρι αποτελεί... ευλογία να τον έχει μαζί με τα άλλα δύο μέλη της αμυντικής τριανδρίας.

Λείπει η... κυνικότητα

Κόντρα στην Αταλάντα, όμως, στο γήπεδο ήταν μόνο ο Κιελίνι και η «Γηραιά Κυρία» φορτώθηκε 3 γκολ. Όσα δέχθηκε κι από την Πάρμα, απουσία όλων τους, αφού ούτε ο επανακάμψας (σ. 3η θητεία ως «μπιανκονέρο») Μάρτιν Κάσερες, ούτε ο Ρουγκάνι μπόρεσαν να τους αναπληρώσουν. Σε σημείο που η Γιουβέντους δεν κατάφερε να κερδίσει αγώνα που κέρδιζε 2-0 και 3-1 ως το 74’.

Παρουσία των μελών του BBC στους «μπιανκονέρι» αρκούσε ένα γκολ και τα υπόλοιπα τα αναλάμβαναν εκείνοι για να «κλειδώσουν» το τρίποντο με τον πλέον «κυνικό» τρόπο, αν χρειαζόταν.

Οι δύο αναμετρήσεις της περασμένης εβδομάδας κατέστησαν σαφές ότι παρά την έλευση του Κριστιάνο Ρονάλντο, που μαζί με τους Μάντζουκιτς, Ντιμπάλα, Ντόουγκλας Κόστα συνθέτουν μια από τις πλέον επίφοβες επιθέσεις παγκοσμίως, τον «χαρακτήρα» της Γιουβέντους εξακολουθεί να τον δίνει το ΒΒC. Κι όσο δεν θα υπάρχει στο γήπεδο η ανασφάλεια θα παραμένει φωλιασμένη στο …κορμί της “Γηραιάς Κυρίας”.

Ήδη γίνεται αγώνας δρόμου για να είναι παρόντες στον πρώτο αγώνα με την Ατλέτικο για το Champions League, αλλά ανεξαρτήτως του αν τα καταφέρουν δεδομένου ότι δεν διανύουν και την πρώτη τους νιότη (37 ο Μπαρτσάλι, 34 ο Κιελίνι, 31 ο Μπονούτσι) το μεγάλο στοίχημα της “επόμενης μέρας” για την Γιουβέντους (και τον Αλέγκρι) είναι η, βαθμιαία, “απεξάρτηση” της από το αμυντικό της τρίο.