Aναζητώντας τον νέο Κλοπ...

Οι αγγλικές ομάδες ψάχνουν στην μεγάλη, των προπονητών της Ντόρτμουντ, σχολή, τον «κλώνο» του μάνατζερ της Λίβερπουλ!

Aναζητώντας τον νέο Κλοπ...

Το πλέον γνωστό σύνθημα που οι φίλοι της εθνικής Αγγλίας απευθύνουν στους Γερμανούς, για να τους πικάρουν, είναι το περίφημο «2 World Wars and 1 World Cup». Υπενθυμίζοντας τους τις νίκες σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τον τελικό του Μουντιάλ του 1966...

Ποιος να το λέγε, λοιπόν, ότι οι Τεύτονες θα έπαιρναν τη ρεβάνς τους κατακτώντας την Γηραιά Αλβιώνα, προπονητικά;

Πέρασε στα ψιλά η είδηση ότι η ουραγός της Πρέμιερ Λιγκ, Χάντερσφιλντ, ανακοίνωσε τον Γιαν Ζίβερτ ως νέο της μάνατζερ. Χωρίς επαγγελματική προϋπηρεσία και προερχόμενος από τη δεύτερη ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ η κίνηση μοιάζει, σε πρώτη ανάγνωση, με «λευκή πετσέτα» στην μάχη για την παραμονή.

Κι όμως, παρότι τα «τεριέ» είναι στην τελευταία θέση, με την σωτηρία ν’ απέχει 10 πόντους -γεγονός που καθιστά σχεδόν «επικίνδυνη αποστολή» την ανάληψη των «ηνίων», αφου είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και του χρόνου θα είναι στα «σαλόνια» του Αγγλικού ποδοσφαίρου μ’ ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά κι αθλητικά- δεν του έδωσαν συμβόλαιο 6 μηνών (και...βλέπουμε), αλλά 2,5 ετών. Με χρονικό ορίζοντα να δουλέψει σε βάθος.

Αν θα το εξαντλήσει είναι, βεβαίως, άλλη ιστορία, αλλά η πρόθεση των διοικούντων της Χάντερσφιλντ είναι κρυστάλλινη. Δεδομένη. Όπως και το να δοθεί συνέχεια στο έργο του προκατόχου του –και συμπατριώτη του- Ντέιβιντ Βάγκνερ που ήταν στο «τιμόνι» της ομάδας από το 2015 μέχρι πριν 10 μέρες.

Εκτός από την καταγωγή, οι δύο τους έχουν, στο βιογραφικό τους, ένα ακόμη κοινό στοιχείο: την προϋπηρεσία στη 2η ομάδα της Ντόρτμουντ. Kάτι που τους συνδέει και με τον συμπατριώτη τους Ντάνιελ Φάρκε, μάνατζερ της Νόριτς!

Οι τρεις τους ήταν οι, ισάριθμοι, τελευταίοι πρώην προπονητές της 2ης ομάδας των Βεστφαλών, θέση που εκτιμάται, δεόντως, εσχάτως, στο «Νησί», παρότι είναι σπάνιο Αγγλικές ομάδες ν’ αναθέτουν το πόστο του μάνατζερ σε τεχνικούς που προέρχονται από ποδοσφαιρικά τμήματα υποδομής.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ζίβερτ δεν είχε καν «σελίδα» στη... Wikipedia μέχρι ν’ ανακοινωθεί από την Χάντερσφιλντ! Κι όμως οι ιθύνοντες της πόνταραν σ’ εκείνον κι όχι σε κάποιον «ψημένο» σε μάχες παραμονής τεχνικό.

Ζίβερτ, ο αντί – Βάγκνερ

Το “γιατί” πρέπει ν’ αναζητηθεί στον Νοέμβριο του 2015. Τότε κατέφθασε στη Γηραιά Αλβιώνα ο Γιούργκεν Κλοπ. Ο οποίος, ανεξάρτητα του αν καταφέρει να οδηγήσει τη Λίβερπουλ στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 29 χρόνια, με την παρουσία του επί 3,5 χρόνια στους «κόκκινους» και την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του, έχει τρομερή επίδραση στο Αγγλικό ποδόσφαιρο. Εκτός από ελκυστικοί, οι «ρεντς» του είναι δυναμικοί, ταχύτατοι, αμεσότατοι. Στοιχεία περισσότερο κοντά στην Αγγλική ποδοσφαιρική κουλτούρα, από όσα πρεσβεύει το αντίπαλο δέος, Πεπ Γκουαρντιόλα. Που, επίσης, έχει συμβάλλει, καίρια, στη δημιουργία Ιβηρικής σχολής προπονητών στην Πρέμιερ Λιγκ, ανοίγοντας το δρόμο για να έρθει ο Έμερι στην Άρσεναλ, ή ο Χάβι Γκράθια στην Γουότφορντ...

Επιστρέφοντας στην επιδραστικότητα του Κλοπ στο Αγγλικό ποδόσφαιρο, είναι τέτοια, που πλέον αναζητούνται οι «κλώνοι» του για να στελεχώσουν άλλες ομάδες. Και πιο καλύτερο μέρος για να τους βρεις από την ομάδα που αναδείχθηκε κι ο ίδιος ο Κλοπ; Εκείνη που έχει κοινό τρόπο παιχνιδιού σ’ όλες της τις βαθμίδες;

Δεδομένου ότι ο διάδοχος του στην Ντόρτμουντ, Τόμας Τούχελ, είναι «Παριζιάνος» και είναι δύσκολο να δελεάσουν προπονητή της πρώτης ομάδας των Βεστφαλών στράφηκαν στη δεύτερη ομάδα των «κιτρινόμαυρων»...λεηλατώντας την, προς άγραν του νέου (και φθηνότερου) Κλοπ.

Άλλωστε, το πείραμα με τον (Αμερικανογερμανό) Ντέιβιντ Βάγκνερ που με μοναδική προϋπηρεσία τη 2η ομάδα της Ντόρτμουντ σε 18 μήνες, όχι μόνο έσωσε την Χάντερσφιλντ από τον υποβιβασμό στην 3η κατηγορία, αλλά την επανέφερε στην κορυφαία μετά το 1972, αποτελεί «φάρο» για τον ιδιοκτήτη της ομάδας Ντιν Χόιλ.

Έτσι όταν πριν 10 μέρες ο Βάγκνερ ζήτησε ν’ αποχωρήσει ήξερε που έπρεπε να πάει να «ψωνίσει»...

Το παράδειγμα της Χάντερσφιλντ ακολούθησαν στη Νόριτς και στη 2η σεζόν υπό τις οδηγίες του Ντάνιελ Φάρκε τα «καναρίνια»...πετάνε: 2α στην Τσάμπιονσιπ με μια ήττα σε 16 ματς κι έτοιμα για την επιστροφή.

Δεδομένου ότι οι Γερμανοί τεχνικοί, συνήθως, ποντάρουν στη δουλειά και λιγότερο στις δαπανηρές μεταγραφές, μοιάζουν ελκυστικό «πακέτο», που θα βρει κι άλλους μιμητές...