Ο Σόλσκιερ πρέπει να συνεχίσει στη Μάντσεστερ

Ο «δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» μεταμόρφωσε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η διοίκηση δεν βλέπει το λόγο να πάρει άλλον προπονητή.

Ο Σόλσκιερ πρέπει να συνεχίσει στη Μάντσεστερ

Οι περισσότεροι ή οι πιο παλιοί σίγουρα, θα θυμούνται το προσωνύμιό του «ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» που είχαν δώσει στον μικρόσωμο, Νορβηγό επιθετικό ο οποίος κάθε φορά που έμπαινε ως αλλαγή (όπως πιο παλιά στην Λίβερπουλ ο Κρίς Φέρκλαφ) κατάφερνε και σκόραρε.

Τώρα λοιπόν ο 46χρονος πλέον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έχει αναλάβει ένα ακόμη πιο δύσκολο ρόλο να βγάλει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το αδιέξοδο και να την φέρει στο προσκήνιο, στην 4άδα που οδηγεί στην έξοδο στο Champions League της νέας σεζόν.

Ο άνθρωπος που διαδέχθηκε προσωρινά -τουλάχιστον έως τώρα- τον ακριβοπληρωμένο, Ζοσέ Μουρίνιο τα έχει πάει περίφημα. Τα σύννεφα που υπήρχαν πάνω από τον μεγαλύτερο κατά πολλούς ποδοσφαιρικό σύλλογο της Αγγλίας. Πέντε συνεχείς νίκες στην Premier League και άλλη μία FA Cup και έχοντας σημειώσει και 17 τέρματα, ε δεν είναι και λίγο πράγμα. Τώρα στην θρυλική ομάδα του Μάντσεστερ έχει φυσήξει ούριος άνεμος και άπαντες κοιτούν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το προσεχές μέλλον.

Κι όμως οι πιο πολλοί ήταν άκρως επιφυλακτικοί όταν ο Εκτελεστικός διευθυντής των «κόκκινων διαβόλων» Εντ Γούντγουορντ έχοντας συμβουλευθεί και τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πήρε την απόφαση να τον τοποθετήσει αντί του Μουρίνιο. Μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, που όμως κάτι έπρεπε να γίνει. Την στιγμή εκείνη η Γιουνάιτεντ ήταν στην 6η θέση , έχοντας 19 βαθμούς πίσω από την κορυφή και 11 από τις ομάδες που θα έβγαιναν στο κορυφαίο διασυλλογικό κύπελλο της Ευρώπης τη νέα σαιζόν.

Ο άνθρωπος λοιπόν που γνώριζαν… κάποτε στη Γιουνάιτεντ ως το "Baby-faced Assassin", λόγω της παιδικής του εμφάνισης στο πρόσωπο , αλλά και της αγριότητας του μπροστά από τον αντίπαλο τερματοφύλακα , κατάφερε να επιτύχει μια τέτοια ταχεία ανάκαμψη των ποδοσφαιριστών του συλλόγου, που τώρα όλοι «πίνουν νερό στο όνομά του».

Ο Σόλσκιερ κατάφερε σχεδόν με το… καλημέρα να διεισδύσει στις παιδικές ψυχές του Πογκμπά και των άλλων νεαρών άσων της ομάδας και να τους δώσει να αντιληφθούν πως όλα είναι στο χέρι τους και μπορεί να αλλάξουν υπέρ τους. Ο Νορβηγός προπονητής, με το χαμόγελο και την χαρούμενη διάθεσή του κατάφερε να τους αλλάξει. Τους έπεισε πως αρκεί να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους και από κει και πέρα να απολαύσουν το παιχνίδι. Μέσα σε σύντομο διάστημα οι παίκτες ήταν σα να μεταμορφώθηκαν. Συνέτριψαν στο Κάρντιφ με 5-1 την γηπεδούχο ομάδα και έκτοτε όλα πήραν μία διαφορετική τροχιά. Τώρα οι παίκτες της Γιουνάιτεντ έχοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων βγάζουν ό,τι καλύτερο έχουν.

Ηγετικό ρόλο στον Πογκμπά

Ο Σόλσκιερ είχε διαπιστώσει ότι ο Πογκμπά που ήταν σε μία μακρά διαμάχη με τον Μουρίνιο, έπρεπε να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Μετά από δύο τρεις συνομιλίες τους ο διεθνής γάλλος μέσος, κατάλαβε τι ζητούσε ο προπονητής του και του άρεσε. Με το πρώτο λοιπόν ο άνθρωπος που είχε στοιχίσει το καλοκαίρι του 2016 το ιλιγγιώδες ποσό των 115 εκ. ευρώ άρχισε να παίρνει τα πάνω του. Τώρα πλέον διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας. Μοιράζει άψογες μπαλιές, δίνει εκπληκτικές ασίστ και σκοράρει όταν του δίνεται η ευκαιρία, αλλά γυρίζει και πίσω και βοηθάει τους αμυντικούς του στις δύσκολες καταστάσεις. Ο Πογκμπά που είχε δεχθεί έντονα «πυρά» από τον Βρεταννικό Τύπο είναι πλέον ένας άλλος άνθρωπος.

Έπειτα ο Σόλσκιερ μίλησε προσωπικά και με τον Μάρκους Ράσφορντ στον οποίο έδωσε να καταλάβει πως περιμένει πολλά περισσότερα από αυτόν, αρκεί ο τελευταίος να μην αφήνει καμία μπαλιά να πηγαίνει χαμένη. Να την διεκδικεί όσο πιο πολύ γίνεται. Και έκτοτε ο νεαρός διεθνής άγγλος που παίζει πλέον ως φορ, έχει σημειώσει 4 γκολ με τελευταίο αυτό κατά της Τότεναμ στο «Γουέμπλει». Παράλληλα αναμένει να ανεβάσουν απόδοση ο Χιλιανός, Αλέξις Σάντσες (αμοίβεται δεν πρέπει να ξεχνάμε 500.000 ευρώ την εβδομάδα!!!), ο Βέλγος, Λουκακού , ενώ η αμυντική γραμμή τα πάει όλο και καλύτερα προεξέχοντος του διεθνούς Ισπανού τερματοφύλακα, Ντε Χέα ο οποίος εναντίον της Τότεναμ πραγματοποίησε το καλύτερο φετινό του παιχνίδι πραγματοποιώντας 11 εντυπωσιακές αποκρούσεις…

Οπότε δε νομίζουμε ότι όπως πάει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χρειάζεται να κινηθεί για την απόκτηση νέου προπονητή. Ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ- ομοσπονδιακός προπονητής της Αγγλίας- θα είναι προτιμότερο να παραμείνει στο πόστο του και να συνεχίσει την καλή δουλειά που ξεκίνησε λίγο πριν το Παγκόσμιο κύπελλο. Ο Γάλλος, Λοράν Μπλάν, που έχει αγωνισθεί με επιτυχία παλαιότερα στους «κόκκινους διαβόλους» ως προπονητής δεν μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος πως πραγματοποίησε κάτι το εξαιρετικό στην Παρί Σεν Ζερμέν τουλάχιστον. Όσο για τον Ζινεντίν Ζιντάν σίγουρα τα πήγε περίφημα στην Ρεάλ Μαδρίτης αλλά δεν θεωρώ πως η διοίκηση της Γιουνάιτεντ πρέπει να αλλάξει τεχνικό το καλοκαίρι.

Ο Σόλσκιερ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει το δύσκολο έργο του και το κυριότερο να του δοθεί μεγαλύτερη πίστωση χρόνου και φυσικά και ένα καλό μπάτζετ για να κάνει κι αυτός τις δικές του κινήσεις στην σκακιέρα…

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo