Βαλβέρδε και Μπάρτσα θέλουν να «κερδίσουν» τον Κοουτίνιο

Το «μυρμήγκι» είχε τον Βραζιλιάνο βασικό την Κυριακή (13/1), παρότι προερχόταν από περίοδο κάκιστων εμφανίσεων...

Βαλβέρδε και Μπάρτσα θέλουν να «κερδίσουν» τον Κοουτίνιο

Είναι δυνατό να σκοράρεις, γλιτώνοντας την ομάδα σου από ήττα -που θα μετέτρεπε τον επαναληπτικό του Κυπέλλου και την πρόκριση σε… βουνό- και να είσαι, την ίδια στιγμή, στο στόμα όλων για την απογοητευτική σου αγωνιστική εικόνα;

Αυτό συνέβη στον Φιλίπε Κοουτίνιο μετά το πρώτο ματς της φάσης των “16” του Ισπανικού Κυπέλλου, με τη Λεβάντε, στη Βαλένθια. Ο Βραζιλιάνος -ένα χρόνο μετά την απόκτηση του από την Μπαρτσελόνα, με ποσό (120 εκ. ευρώ +40 σε μπόνους) που τον καθιστούσε ρέκορντμαν μεταγραφής στα χρονικά της και 3η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών (μετά από εκείνες των Νεϊμάρ και Εμπαπέ)- ένιωσε την αμφισβήτηση.

Ο Σέρχιο Μπουσκέτς, λίγα λεπτά αφότου ο Βραζιλιάνος είχε μειώσει, με πέναλτι, σε 2-1, στο “Σιουτάτ ντε Βαλένθια” ερωτηθείς για τον συμπαίκτη του, εκτίμησε ότι «του λείπει ρυθμός κι αυτοπεποίθηση».

Τι να έλεγε, αφού ο 26χρονος Βραζιλιάνος είχε να παίξει βασικός από τις 2 Δεκέμβρη κι είχε… δικαίωσει τον Βαλβέρδε, που τον είχε καθηλωμένο στον πάγκο στα 4 προηγούμενα ματς, δίνοντας του, συνολικά, 62 αγωνιστικά λεπτά…

Για την κατάσταση του μίλησε κι ο γνώριμος του ελληνικού κοινού -και δη των φίλων του Ολυμπιακού- Γιον Ασπιάθου δηλώνοντας ότι «ο Ντεμπελέ τον έχει ξεπεράσει…» στην «κούρσα» για το χρίσμα του βασικού.

“Καμπανάκι”; Ίσως. Πάντως ο βοηθός του Βαλβέρδε είχε προσθέσει: «Τον θεωρούμε βασικό και θα’ ναι σημαντικός στο υπόλοιπο της σεζόν…». Παρόλα αυτά ο Τύπος στην Ιβηρική είχε αρχίσει τις συγκρίσεις με τον Ίσκο, της Ρεάλ Μαδρίτης, που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση…

Όμως ενώ ο Ισπανός δεν έπαιξε κόντρα στην Μπέτις, δεν συνέβη το ίδιο με τον Βραζιλιάνο: ενώ άπαντες… στοιχημάτιζαν ότι κόντρα στην Έιμπαρ θα επέστρεφε στον πάγκο ο Βαλβέρδε, θέλοντας να μην “χάσει” τον παίκτη, τον είχε βασικό!

Κι εκείνος ανταποκρίθηκε πραγματοποιώντας, μετά από καιρό, καλή εμφάνιση. Ασίστ στο 1-0, συμμετοχή στο 2ο γκολ και μια μεστή (και με αγωνιστική συνέχεια) παρουσία που κέρδισε το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού και του επέτρεψε να βγάλει το 90λεπτο, μετά από καιρό!

«Αντί-Ινιέστα» ή «αντι-Νεϊμάρ»;

Το ζητούμενο όμως για τον Κοουτίνιο, τον Βαλβέρδε και την Μπαρτσελόνα είναι να συνεχίσει να δείχνει τέτοιο αγωνιστικό πρόσωπο. Γιατί πολλοί το είχαν... ξεχάσει.
Μετά τον τραυματισμό του Βραζιλιάνου, στο ματς με την Ίντερ (6/11) ο Ντεμπελέ του πήρε την θέση, παρότι, συχνά – πυκνά, ξεχνά να... ξυπνήσει για να πάει στην πρωινή προπόνηση!

Κάτι τα (σημαντικά) γκολ του, κάτι η ταχύτητα που προσδίδει στο τρανζίσιον της Μπαρτσελόνα, αλλά και το «πλάτος» στην επίθεση της, τον έφεραν «μπροστά» από τον Κοουτίνιο, που’ χε ξεκινήσει την σεζόν βασικός (8 φορές στα 11 ματς) αλλά το τέρμα της περασμένης Πέμπτης ήταν το πρώτο του, μετά από εκείνο στο «κλάσικο» (28/11).

Πέραν του χαμένου «έδαφους», με τον τραυματισμό του (που τον κράτησε εκτός για 3 βδομάδες), ο Κοουτίνιο έδειχνε δυσκολίες προσαρμογής στο 4-3-3, που εφαρμόζει την φετινή σεζόν ο Βαλβέρδε.

Πέρσι, μετά την έλευση του από την Λίβερπουλ και με την ομάδα να παίζει 4-4-2 η προσφορά του ήταν αξιοσημείωτη: 10 γκολ κι 6 ασίστ, σε 16 αναμετρήσεις των εγχώριων διοργανώσεων, αφού δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ, λόγω της θητείας του στους «κόκκινους».

Αλλά η επάνοδος του Βαλβέρδε στο «ορθόδοξο» 4-3-3 είχε αποτέλεσμα ν’ αναζητείται η...θέση του!

Η προσπάθεια καθιέρωσης του ως «αντι–Ινιέστα» (αριστερός ενδιάμεσος), μετά την αποχώρηση του Ίβηρα, δεν στέφθηκε από επιτυχία, αφού κάνει λιγότερη «χαμάλικη» δουλειά από τον πρώην αρχηγό των «μπλαουγκράνα». Δεδομένης και της αδυναμίας, ανασταλτικά, του Ντεμπελέ, το αμυντικό βάρος που έπεφτε στους «ξεζουμισμένους» (λόγω Μουντιάλ) ΜπούσκετςΡάκιτιτς και στους αμυντικούς ήταν μεγαλύτερο, μ’ αποτέλεσμα η Μπαρτσελόνα να δέχεται, σωρηδόν, γκολ.

Ο Βαλβέρδε βρήκε αγωνιστική ισορροπία βάζοντας τον Αρτούρο Βιδάλ, που έχει περισσότερα τρεξίματα και διάθεση για μαρκάρισμα, ως τρίτο μέσο. Όσο για τον Κοουτίνιο, ούτε η προοπτική χρησιμοποίησης του ως «αντι-Νεϊμάρ» ευδοκίμησε, αφού συνηθίζει να συγκλίνει, κινούμενος στους χώρους του Μέσι. Έτσι υπάρχουν πολλοί παίκτες στον άξονα κι ελάχιστοι στα άκρα διευκολύνοντας τις αντίπαλες άμυνες να εξουδετερώσουν τα Καταλανικά σχέδια.

Μέχρι την Κυριακή, γραφόταν περί ενδιαφέροντος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για εκείνον, αλλά οι «μπλαουγκράνα» δείχνουν πως δύσκολα θ’ απαξιώσουν τη μεγαλύτερη μεταγραφική τους επένδυση τόσο γρήγορα. Συν τοις άλλοις, αποτελεί «εικόνα» τους στην αχανή Βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική αγορά...