Η επιστροφή της Γιουνάιτεντ από -8 και η συμβολή του «Φέργκι»

Η «αναγεννημένη» Μάντσεστερ ξαναμπήκε στο κυνήγι της τετράδας στην Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας εκτός από τον Σόλσκιερ και τον Σκωτσέζο θρύλο στο «πλευρό» της

Η επιστροφή της Γιουνάιτεντ από -8 και η συμβολή του «Φέργκι»

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Δεκεμβρίου όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδινε το τελευταίο της παιχνίδι στην Πρέμιερ Λιγκ έχοντας στην τεχνική της ηγεσία τον Ζοσέ Μουρίνιο. Τότε που οι «κόκκινοι διάβολοι» γνώριζαν την ήττα με 3-1 από τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» και έμεναν στο -8 από την πέμπτη της βαθμολογίας Άρσεναλ αλλά και στο -11 από την τέταρτη Τσέλσι. Οι πιθανότητες της διεκδίκησης μιας θέσης στην πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα, που οδηγεί στην έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου, είχαν αρχίσει να λιγοστεύουν, ωστόσο μόλις έναν μήνα αργότερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στην κατηγορία είναι τελείως διαφορετική!

Από τις 19 Δεκεμβρίου, όταν ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ πέρασε το… κατώφλι του «Ολντ Τράφορντ» για να αναλάβει τις τύχες της Γιουνάιτεντ από τη θέση του υπηρεσιακού προπονητή, η Μάντσεστερ όχι μόνο κάλυψε τη διαφορά των οκτώ πόντων από την Άρσεναλ, την οποία και «έπιασε» στην πέμπτη θέση, αλλά παράλληλα πλησίασε και στο -6 την Τσέλσι, γεγονός που την ξαναέβαλε στο κυνήγι της τετράδας. Παράλληλα, όμως, με την πρόσφατη νίκη επί της Τότεναμ στο «Γουέμπλεϊ», η ομάδα του Νορβηγού τεχνικού πήρε περισσότερους πόντους (3) κόντρα σε ομάδες της πρώτης 6άδας της Πρέμιερ Λιγκ, απ’ όσους είχε συγκεντρώσει σε πέντε παιχνίδια με τον Μουρίνιο στον πάγκο της!

Με τον Πορτογάλο στην τεχνική ηγεσία η Μάντσεστερ είχε χάσει αρχικά με το βαρύ 3-0 από την Τότεναμ στο «Ολντ Τράφορντ» στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Ακολούθησε η ισοπαλία (1-1) με την Τσέλσι στο Λονδίνο και η ήττα με 3-1 από τη Σίτι στο «Ετιχάντ», ενώ τον περασμένο μήνα ήρθε η ισοπαλία (2-2) με την Άρσεναλ στο Μάντσεστερ και όπως προαναφέραμε η ήττα από τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ». Συνολικά, δηλαδή, μόλις δύο πόντους…

Τα εύσημα στον Σόλσκιερ και η παρουσία του «Φέργκι»

Ο Σόλσκιερ έχει πάρει τα εύσημα τόσο για την πορεία του αγγλικού συλλόγου, όσο και την αλλαγή στο κλίμα που επικρατεί πλέον στα αποδυτήρια της Γιουνάιτεντ. Ο Νορβηγός με τη νίκη επί της Τότεναμ ισοφάρισε το ρεκόρ του θρυλικού Σερ Ματ Μπάσμπι με πέντε νίκες στα ισάριθμα πρώτα παιχνίδια του στο πρωτάθλημα, αλλά πέρα από τον 45χρονο, εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σ’ αυτά τα θετικά αποτελέσματα.

Ο 77χρονος, παρά το πρόσφατο πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπώρησε, στήριξε και στηρίζει όσο κανείς τον Σόλσκιερ στο έργο του στη Γιουνάιτεντ, ενώ ήταν και αυτός που μεσολάβησε ώστε να επιστρέψει στο σύλλογο το άλλοτε «δεξί χέρι» του στην ομάδα, ο Μάικ Φίλαν, ο οποίος βρισκόταν στην Αυστραλία και στη θέση του αθλητικού διευθυντή στην Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς. Ο «Φέργκι» πριν από το παιχνίδι με τα «σπιρούνια» είχε επισκεφτεί το προπονητικό κέντρο της Μάντσεστερ για να μιλήσει με τους παίκτες και τους ανεβάσει το ηθικό και αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που έκανε κάτι τέτοιο από τη μέρα που ανέλαβε ο Νορβηγός την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Όσο για το κλίμα στο εσωτερικό των «κόκκινων διαβόλων»; Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι φυσικά η τεράστια αλλαγή στην αγωνιστική κατάσταση του Πολ Πογκμπά. Ο Γάλλος, που είδε ουκ ολίγες φορές το όνομά του στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου για την κόντρα του με τον Μουρίνιο, είναι ο μοναδικός παίκτης στην Πρέμιερ Λιγκ με την μεγαλύτερη συμμετοχή σε γκολ από τη μέρα που ανέλαβε ο Σόλσκιερ.

Συγκεκριμένα, μετράει τέσσερα γκολ και ισάριθμες «ασίστ», οδηγώντας τους «κόκκινους διαβόλους» από το ένα θετικό αποτέλεσμα στο άλλο. Με την ψυχολογία των παικτών της Γιουνάιτεντ στο… ζενίθ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συνέχεια της πορείας της Μάντσεστερ στην κατηγορία. Πολύ περισσότερο καθώς πλησιάζει και το μεγάλο ντέρμπι με τη Λίβερπουλ, αυτή τη φορά στο «Ολντ Τράφορντ», σε περίπου ένα μήνα.