Μασιμιλιάνο Αλέγκρι: Ο άνθρωπος της 10ετίας στην Ιταλία!

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον Μάξ Αλέγκρι τον άνθρωπο που έφυγε νύχτα από την Μίλαν επί εποχής Μπερλουσκόνι και τώρα καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ των προκατόχων του Λίντχολμ, Τραπατόνι, Λίπι και Αντσελότι βάζοντας την δική του σφραγίδα στην Γιουβέντους

Μασιμιλιάνο Αλέγκρι: Ο άνθρωπος της 10ετίας στην Ιταλία!

Σε ένα χρόνο το 2020 ο Μαξ Αλέγκρι θα συμπληρώσει 10 χρόνια στην τεχνική ηγεσία δύο εκ των κορυφαίων ομάδων της Ιταλίας, πρώτα της Μίλαν (2010-2014) και τώρα της Γιουβέντους, δίχως να αναφέρουμε τις προηγούμενες 5 ομάδες του (Αλιανέζε, ΣΠΑΛ, Γκροσέτο, Σασουόλο και Κάλιαρι. Όμως με αυτά που έχει πετύχει έως τώρα , δηλαδή να έχει συγκεντρώσει στο διάστημα της σταδιοδρομίας του 690 βαθμούς είναι ήδη ένα μεγάλο κατόρθωμα. Μπόρεσε έτσι να ξεπεράσει ονόματα περασμένων 10ετιών που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το όνομά τους στην ιστορία της μεγάλης Ιταλικής ομάδας, όπως ο Νίλς Λίντχολμ, ο Τζιοβάνι Τραπατόνι, ο Μαρσέλο Λίπι και ο Κάρλο Αντσελότι.

Φυσικά μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι ο Αλέγκρι δεν έχει μπορέσει έως τώρα, να οδηγήσει την Γιουβέντους στην κατάκτηση ενός Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που πέτυχε στο παρελθόν πρώτα ο Τζιοβάνι Τραπατόνι (1985) και μετά ο Μαρσέλο Λίπι (1996).

Σίγουρα δεν θα μπορεί κανείς να του αντικρούσει αυτό το επιχείρημα. Ωστόσο εντός χώρας, δηλαδή επί Ιταλικού εδάφους οι επιτυχίες του Αλέγκρι δείχνουν να μην έχουν αντίπαλο. Με λίγα λόγια, ο αρχαίος νόμος του αποτελέσματος κυβερνά . Και ο Μαξ Αλέγκρι ο άνθρωπος που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας απομακρύνθηκε από τον Σύλβιο Μπερλουσκόνι και την Μίλαν ως αποτυχημένος. Ήταν Ιανουάριος του 2014 όταν η Μίλαν είχε προηγηθεί 2-0 της νεοφώτιστης τότε , Σασουόλο στο «Σαν Σίρο» και τελικά ηττήθηκε με 4-3. Κανείς δεν μπορούσε να το διανοηθεί και όπως συμβαίνει σ αυτές τις περιπτώσεις ο προπονητής «πληρώνει το μάρμαρο» και ο Αλέγκρι απομακρύνθηκε.

Στη συνέχεια ο Αλέγκρι ανέλαβε το «τιμόνι» της Γιουβέντους στις 14 Ιουλίου 2014 , παίρνοντας την θέση του Αντόνιο Κόντε και έκτοτε η καριέρα του πήρε ανοδική πορεία που δεν έχει σταματημό…

Μπορεί να απομένει σχεδόν ένα 6μηνο για να ολοκληρώσει μία 10ετία αλλά όπως εξελίσσονται τα πράγματα- τουλάχιστον έως τώρα- δεν δείχνει πως μπορεί κάποιος να τον κουνήσει από την θέση του ή μάλλον κάτι τέτοιο φαίνεται ανέφικτο, όσο κι αν στο ποδόσφαιρο τα πάντα μπορεί να αλλάξουν από ώρα σε ώρα, ειδικά για τους προπονητές!

Ο Αλέγκρι πάντα θαύμαζε τον Τζιοβάνι Τραπατόνι , από την εποχή που εργαζόταν (ο πρώτος) στην Κάλιαρι. Ποτέ δεν θα το φανταζόταν πως θα ακολουθούσε τα βήματά του και θα έρθει μία ώρα που θα ηγείται της Γιουβέντους. Και μάλιστα να έχει φέρει τα πάνω-κάτω πετυχαίνοντας έναν τρελό σερί επιτυχιών , αλλά πάνω απ όλα κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί, τουλάχιστον όταν ανέλαβε την σπουδαία ομάδα του Τορίνο ότι θα έχει μία τόσο μεγάλη… μακροζωία στον πάγκο της. Βεβαίως όπως εξελίσσονται τα πράγματα ο Αλέγκρι μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη στην θέση του καθώς οι ιδέες του συνάδουν με του γενικού διευθυντή, Φάμπιο Παράτιτσι και προπαντός του προέδρου και ιδιοκτήτη του συλλόγου, Αντρέα Ανιέλι.

Από το 2010 έως τώρα έχει καταφέρει να κατακτήσει 5 πρωταθλήματα (1 με την Μίλαν και 4 με την Γιουβέντους), κάτι που δεν έχει πετύχει κανείς πριν από αυτόν. Συχνά πυκνά μπορεί να διαβάσει κάποιος για την κριτική που του ασκεί ο Τύπος της γείτονας χώρας υποστηρίζοντας πως θα πρέπει το παιχνίδι της Γιουβέντους να είναι πιο εντυπωσιακό, και να προσφέρει περισσότερο θέαμα στους φιλάθλους, αλλά η αλήθεια είναι ότι, με στάση και τις κινήσεις του που δείχνουν σοφία, πάντα υποστηρίζεται από τη διοίκηση και την ιδιοκτησία, καθώς όλοι βλέπουν πως έχει σχεδιάσει μια ομάδα η οποία, για το ιταλικό πρωτάθλημα, είναι απλά τέλεια…


Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS