Η στρατηγική της Ντόρτμουντ και η απόκτηση από την Τσέλσι του Πούλισιτς

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει την περίφημη στρατηγική πώλησης της Μπορούσια Ντόρτμουντ, που σε διάστημα 5 ετών έχει αποκομίσει 400 εκ. ευρώ και  την Τσέλσι που σχεδιάζει την επόμενη μέρα, μέσω της απόκτησης του Κρίστιαν Πούλισιτς, ο οποίος θα είναι η ατραξιόν της τα προσεχή χρόνια…

Η στρατηγική της Ντόρτμουντ και η απόκτηση από την Τσέλσι του Πούλισιτς

Μπορεί για τους φιλάθλους της Τσέλσι η συμφωνία παραχώρησης του Κριστιάν Πούλισιτς από την Μπορούσια Ντόρτμουντ στην ομάδα τους, για το ερχόμενο καλοκαίρι με το ποσό των 64 εκ. ευρώ να προκάλεσε ενθουσιασμό καθώς βλέπουν τον ζάπλουτο πρόεδρό τους, Ρόμαν Αμπραμόβιτς να μπαίνει από τώρα κιόλας δυναμικό στο παιχνίδι των μεταγραφών, όμως δεν προκάλεσε αντιδράσεις, στην αντίθετη πλευρά. Άπαντες άλλωστε γνωρίζουν πως αυτό αποτελεί μέρος μία επιτυχημένης πολιτικής της Ντόρτμουντ.

Η πρωτοπόρος της Μπουντεσλίγκα , δείχνει ότι βασίζεται, πάνω απ 'όλα, στην άριστη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού της, καταφέρνοντας να πουλάει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της , αλλά να παραμένει πρωταγωνίστρια, παραμένοντας στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και της Γερμανίας φυσικά.

Έτσι ο νεαρός ακραίος μεσοεπιθετικός, από τα νέα μεγάλα ταλέντα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου γίνεται η πλέον ακριβή μεταγραφή Αμερικανού ποδοσφαιριστή, γεγονός που ανεβάζει ταυτόχρονα και το επίπεδο των Ηνωμένων Πολιτειών στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Έως τώρα η πιο ακριβή μεταγραφή αμερικανού ποδοσφαιριστή ήταν του Τζων Μπρούκς από την Βόλφσμπουργκ στη Χέρτα Βερολίνου το 2017 με κόστος μετακίνησης 17 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι γεγονός ότι η εξαγορά της ρήτρας του Νειμάρ (της Μπαρτσελόνα) το καλοκαίρι του 2017 από την διοίκηση της Παρί Σεν Ζερμέν με το απίστευτο ποσό των 222 εκ. ευρώ εκτίναξε στα ύψη το παγκόσμιο μεταγραφικό παζάρι. Όλοι οι ποδοσφαιριστές πήραν υπεραξία και βλέπουμε μετακινήσεις παικτών που άλλες φορές ούτε στο ένα τρίτο δεν θα πληρωνόντουσαν. Η ελεύθερη αγορά όμως έτσι είναι και δεν μπορεί να αλλάξει, τουλάχιστον για τώρα.

Η απόκτηση λοιπόν του Πούλισιτς είναι πολύ παραπάνω από αυτά που είχε δώσει η Άρσεναλ το 2013 για τον Μεσούτ Εζίλ (ασχέτως αν αποδείχθηκε υπερεκτιμημένος – 52 εκ. ευρώ ) και πολλά περισσότερα απ ότι είχε δαπανήσει η Τσέλσι ο 2012 για να πάρει τον βέλγο, Αζάρ από την γαλλική, Λιλ (37 εκατομμύρια ευρώ ). Στην πραγματικότητα, για τους «μπλέ» αυτή είναι η τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή τους, πίσω από τον τερματοφύλακα Κέπα (90 εκ. ευρώ ) το 2018 και τον Ισπανό επιθετικό, Αλβάρο Μοράτα (74 εκ. ευρώ ) το 2017.

Ο Πούλισιτς, στη Ντόρτμουντ έπαιρνε ετησίως περίπου 1, εκ. ευρώ και τώρα τα χρήματα αυτά, αναμένεται τουλάχιστον να πενταπλασιασθούν, καθώς ο μικρότερος μισθός παίκτη στην Πρέμιερ Λιγκ ανέρχεται στο ποσό των 3 εκ. ευρώ οπότε και ο νεαρός Κρίστιαν θα πάρει αρκετά περισσότερα.

Η κίνηση για τον Πούλισιτς

Αλλά εδώ το θέμα είναι άλλο: Πραγματοποιώντας ο Πούλισιτς το άλμα να αγωνισθεί στην Πρέμιερ Λιγκ είναι τεράστιο. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι πασίγνωστη για την ανάπτυξη νέων ταλέντων. Κάθε σαιζόν παρουσιάζει νέα ταλέντα που το κυριότερο τα βελτιώνει κιόλας. Η Τσέλσι, από την άλλη πλευρά, δεν διακρίνεται ιδιαιτέρως για τις ακαδημίες της και έχει επί του παρόντος 40 δανεικούς σε διάφορες ομάδες , κάτι που θεωρείται εξωφρενικό γιατί τους πληρώνει κιόλας , ένα μέρος των χρημάτων τους ή σε άλλες περιπτώσεις και όλα τα λεφτά.

Στην περίπτωση όμως του Πούλισιτς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τεχνική της ηγεσία και περισσότερο ο Σάρι –ένας έξυπνος και μορφωμένος προπονητής- ξέρει πώς να χειριστεί την υπόθεσή του και όλα δείχνουν πως ο νεαρός Αμερικανός, θα πραγματοποιήσει μία σημαντική σταδιοδρομία στο «Στάμφορντ Μπρίτζ» .

Η άφιξη του Πούλισιτς στην Τσέλσι αναμφισβήτητα είναι μία έξυπνη κίνηση για τους «μπλέ» . Η διοίκηση είχε λάβει υπόψιν της πριν προχωρήσει στην απόκτησή του την έκθεση και το πόσο «πουλάει» ο σύλλογός της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αγγλική ομάδα είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σωματεία στις ΗΠΑ από την ημέρα που εξαγόρασε τις μετοχές της το 2003 ο Αμπραμόβιτς.

Τώρα με τον Πούλισιτς που είναι μεγάλο όνομα στην χώρα του, θα αυξηθεί το ενδιαφέρον τους ακόμη περισσότερο ,ενώ παράλληλα θα τον φέρει ακόμη περισσότερο στο επίκεντρο των φιλάθλων δια μέσω της τηλεόρασης. Και φυσικά θα μεγαλώσει και το προφίλ της εθνικής τους ομάδας καθώς μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπνευση για όλους τους νέους Αμερικανούς ποδοσφαιριστές.

Εξάλλοι όλοι αναμένουν το καλοκαίρι να πουληθούν χιλιάδες φανέλλες του, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, κάτι που θα φέρει αρκετά έσοδα στην ομάδα του.

«Μεγαλώνουν» οι Γουίλιαν και Πέδρο

Από την άλλη όλοι αντιλαμβάνονται πως και στην ίδια την ομάδα τόσο ο βραζιλιάνος, Γουίλιαν όσο και ο Ισπανός, Πέδρο έχουν αρχίσει και μεγαλώνουν και τώρα με την ένταξη του Πούλισιτς θα δοθεί η ευκαιρία στον προπονητή να κάνει ακόμη καλύτερα σχέδιά . Βεβαίως κανείς και δεν αγνοεί πως πάντα υπάρχει και η πιθανότητα ο Αζάρ να μετακινηθεί στην Ρεάλ Μαδρίτης που έχει δηλώσει πως πάντα ήθελε και θέλει να φορέσει την φανέλα της.

Γεγονός είναι ότι όλοι αναμένεται να βγουν κερδισμένοι από την μετακίνηση του Πούλισιτς. Ο ίδιος που αναμένεται να βρει πρόσφορο έδαφος για να γίνει βασικός και να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις μετοχές του στο διεθνές χρηματιστήριο αλλά να βελτιωθεί και ως ποδοσφαιριστής.

Η Ντόρτμουντ που ξέρει να πουλά καθώς από το 2013 έως τώρα έχει εισπράξει από πωλήσεις 400 εκ. ευρώ αλλά και η Τσέλσι που ανανεώνει το δυναμικό της και ευελπισθεί στη δημιουργία μίας νέας πανίσχυρης ομάδας (θα πάρει κι άλλους εννοείται το καλοκαίρι) που θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί εντός και εκτός συνόρων…

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo.