Λατινοαμερικάνικη υπεροχή!

Επτά φιλικά μεταξύ ομάδων της Κεντρικής και Ν. Αμερικής κόντρα σε Ευρωπαίους έληξαν μ’ ισάριθμες νίκες των πρώτων.

Λατινοαμερικάνικη υπεροχή!

Τα τελευταία τρία Παγκόσμια Κύπελλα κατέληξαν στην Ευρώπη: Το 2006 στην Γερμανία πανηγύρισε η Ιταλία, 4 χρόνια αργότερα, στην Ν. Αφρική, η Ισπανία και το 2014, στο τελευταίο Μουντιάλ, στην Βραζιλία, η Γερμανία. Μάλιστα τα «πάντσερ» έγιναν το πρώτο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γηραιάς ηπείρου που κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο επί Αμερικάνικου εδάφους.

Εξάλλου, εξαιρουμένου του τελικού του Μαρακανά, όπου φιναλίστ ήταν η Αργεντινή, οι δύο προηγούμενοι παρέπεμπαν σε...Εuro με Γαλλία κι Ολλανδία διεκδικήτριες του τίτλου. Τα ανωτέρω αποτέλεσαν απτές αποδείξεις ποδοσφαιρικής υπεροχής των Ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων, τα τελευταία 16 χρόνια, τουλάχιστον.

Να όμως που τα αποτελέσματα, του προηγούμενου διημέρου, στα φιλικά μεταξύ Εθνικών ομάδων της ηπείρου μας κι εκείνων της Αμερικάνικης, ενόψει της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, δείχνουν ότι κάτι κινείται στην ποδοσφαιρομάνα Λατινική Αμερική. Κάτι αλλάζει. Απειλώντας την ευρωπαϊκή ηγεμονία, που βασίστηκε στο τακτικό κι αθλητικοτεχνικό προβάδισμα.
Επτά αναμετρήσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Λατινοαμερικάνων διεξήχθησαν και σ’ όλες κέρδισαν οι ομάδες από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού! Τσεχία – Ουρουγουάη 0-2, Γαλλία – Κολομβία 2-3, Ιταλία – Αργεντινή 0-2, Περού – Κροατία 2-0, Ρωσία – Βραζιλία 0-3, Μεξικό – Ισλανδία 3-0, Σκωτία – Κόστα Ρίκα 0-1.

Ανατροπή των «καφετέρος» στο Παρίσι

Η μεγαλύτερη έκπληξη συντελέστηκε στο Παρίσι. Οι Κολομβιανοί έχαναν 2-0, από το 26ο λεπτό, στο «Σταντ ντε Φρανς», αλλά το γύρισαν με Μουριέλ, Φαλκάο και Κιντέρο (πεν.). Είναι χαρακτηριστικό πως οι «τρικολόρ», εντός έδρας, έχουν χάσει, μ’ ανατροπή, μόλις 4 φορές σε 40 χρόνια!

Η Αργεντινή (χωρίς Μέσι) σχεδόν έκανε…πλάκα στην Ιταλία, στο φιλικό του “Σίτι οφ Μάντσεστερ”. 2-0 νίκησε η “αλμπισελέστε”, την μεγάλη απούσα των Ρωσικών γηπέδων, με γκολ των Μπανέγκα – Λαντσίνι.
Εξάλλου οι Περουβιάνοι, παρότι ήταν οι τελευταίοι που προκρίθηκαν στο Μουντιάλ (μέσω διηπειρωτικού μπαράζ) νίκησαν, με το ίδιο σκορ, την Κροατία, που έφραξε το δρόμο προς την Ρωσία στην Εθνική μας. Ούτε η παρουσία των Μόντριτς – Ράκιτιτς (δύο από τους κορυφαίους μέσους παγκοσμίως) γλίτωσε τους Βαλκάνιους, στο στάδιο “Χαρντ Ροκ” του Μαϊάμι. Τα γκολ της ομάδας του (Αργεντινού) Ρικάρντο Γκαρέκα οι Καρίγιο και Φλόρες.

H επικράτηση των Βραζιλιάνων επί των διοργανωτών του Μουντιάλ, Ρώσων, με 3-0, δεν εξέπληξε, αφού η ομάδα του Τίτε, παρά την έλλειψη του, τραυματία, Νεϊμάρ επέδειξε σοβαρότητα, επιβεβαιώνοντας όλες τις αρετές που την έφεραν πρώτη στα προκριματικά της Ν. Αμερικής. Τα «καναρίνια» νίκησαν στο «Ολιμπίνσκι» της Μόσχας (όπου θα διεξαχθεί ο τελικός του Μουντιάλ) με γκολ των Μιράντα, Κοουτίνιο και Παουλίνιο..

Τέλος, οι Μεξικάνοι επικράτησαν, στην Καλιφόρνια, της «σταχτοπούτας», σε Μουντιάλ, Ισλανδίας με το ίδιο σκορ (Φαμπιάν, Λαγιούν δις) δείχνοντας στους «νησιώτες» τη διαφορά δυσκολίας μεταξύ Παγκοσμίου Κυπέλλου και Euro, όπου προ 2ετίας, στην παρθενική τους συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση, προκάλεσαν αίσθηση.

Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα, φυσικά, δεν προοιωνίζουν επικράτηση Νοτιααμερικάνικης ομάδας στη Ρωσία. Ίσως είναι αποτέλεσμα (ανέξοδων) δοκιμών των Ευρωπαίων κι ελλειματικής συγκέντρωσης, αφού οι συλλογικές υποχρεώσεις εκκρεμούν. Ωστόσο, κάθε ακραιφνής ποδοσφαιρόφιλος εύχεται να έχουν καλύψει την «ψαλίδα» οι Λατινοαμερικάνοι, αφού εκείνοι δίνουν...αλατοπίπερο στα Μουντιάλ!