Γκέοργκ Πάνγκλ: «Κόκκαλο στους μικρούς το Europa League2» (pic)

Ο Μάνος Σταραμόπουλος μίλησε για λογαριασμό του Fosonline.gr αποκλειστικά με τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαικής Ένωσης Λιγκών, Αυστριακό, Γκέοργκ Πάνγκλ.

Γκέοργκ Πάνγκλ: «Κόκκαλο στους μικρούς το Europa League2» (pic)

Τελευταία βλέπουμε όλο και πιο συχνά να γράφεται στον ευρωπαϊκό Τύπο η επιθυμία ίσως και στόχος του προέδρου της ΕCA (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων), Αντρέα Ανιέλι που είναι και μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, να διεξάγεται το Τσάμπιονς Λιγκ από τη σαιζόν 2024 και μετά, τα Σαββατοκύριακα, κι όχι όπως είναι τώρα στο μέσο της εβδομάδας.

Ο Αυστριακός, Γκέοργκ Πάνγκλ είναι αντίθετος στην αλλαγή αυτή, ενώ θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει καλύτερη διανομή των χρημάτων που εισπράττει κάθε χρόνο η UEFA για το καλό του ποδοσφαίρου.

Η συνέντευξή του:

Πώς είναι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την UEFA;

«Οι σχέσεις μας με την UEFA είναι ακόμα καλές αν και δεν συμφωνούμε με τη διαδικασία, βάσει της οποίας η τελευταία απόφαση που πήρε η Εκτελεστική επιτροπή της UEFA πριν από 10 ημέρες στο Δουβλίνο. Θα έχουμε σοβαρές μάχες με την ΟΥΕΦΑ, διότι ο τρόπος με τον οποίο προχωρούν είναι επιζήμιος για το καλό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου».

Βλέπουμε ότι σύντομα και πιο συγκεκριμένα, το 2021 ένα νέο, τρίτο Ευρωπαϊκό γεγονός θα ξεκινήσει από το πρωτάθλημα Europa 2 ή όπως θα λέγατε διαφορετικά .... Πιστεύετε ότι αυτός ο νέος οργανισμός θα υποστηρίξει άλλους συλλόγους, μικρές και μεσαίες χώρες;

«Για εμάς, το πιο σημαντικό θα ήταν να αλλάξουμε το συνολικό σύστημα διανομής των εσόδων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τις ομάδες. Δηλαδή να μετατοπίσουμε περισσότερα χρήματα από τις κορυφαίες του Champions League που παίρνουν συνολικά 2 δισεκατομμύρια ευρώ και να μοιράσουμε ως χρήματα αλληλεγγύης σε εκείνους τους συλλόγους που δεν παίζουν σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις . Στην UEL2 (Γιουρόπα Λίγκ 2) θα υπάρχουν 16 ακόμη σύλλογοι , αλλά εάν εξετάσετε λεπτομερώς τον κατάλογο πρόσβασης, θα δείτε ότι στο Ranking Association από το Νο 16 , οι ομάδες δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στο Europa League αλλά μόνο στο UEL2. Για μένα το Europa League 2 είναι απλώς "ένα κόκκαλο για τους μικρούς συλλόγους", δηλαδή για να αποσπάσει την προσοχή τους.

Από το 2024 θα έχουμε τη μεγάλη αλλαγή στο Champions League και θα οδηγηθούμε στους Super Champions, πάντα υπό την αιγίδα της UEFA. Πόσο θα βοηθήσουν τους συλλόγους και το ποδόσφαιρο;

« Θα είναι μια καταστροφή για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όλες τις ομάδες του εκτός από την πρώην G14.» Οι Ευρωπαικές Λίγκες δεν θα το δεχθούν ποτέ.

Υπάρχουν δηλώσεις του Προέδρου του ECA (Ευρωπαική Ένωση Συλλόγων) και Προέδρου της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι , ότι ο στόχος είναι να διεξάγονται τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα σε ένα Σαββατοκύριακο και όχι μεσούσης της εβδομάδας, όπως τώρα.

« Όπως είδαμε υπήρξε άμεση αντίδραση του Συνδικάτου Επαγγελματικών Ποδοσφαιριστών που δεν την θέλουν ... Οι Ευρωπαικές Λίγκες αντιτίθενται αυστηρά στην ιδέα αυτή και δεν θα το δεχθούν ποτέ.»

Η Αγγλία, αν τελικά εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχει σίγουρα προβλήματα με ξένους παίκτες τώρα ...

«Δεν βλέπουμε ακόμη μια τελική απόφαση. Σε περίπτωση που η Premier League έχει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα….»

Αλλαγή του θέματος. Ποιες ομάδες βλέπετε φέτος να πρωταγωνιστούν και ενδεχομένως να φτάνουν στο Champions League;

« Εννοείς στον τελικό; Ίσως η Γιουβέντους εναντίον της Παρί Σεν Ζερμέν ή της Μάντσεστερ Σίτυ, ... θα δούμε ).

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo