Τζέιντον Σάντσο: Ένα αστέρι γεννιέται στη Βεστφαλία (vid)

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για το νέο αστέρι όχι μόνο της Μπορούσια Ντόρτμουντ αλλά του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τον Τζέιντον Σάντσο τον 18χρονο που μπορεί κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον να οδηγήσει και την εθνική Αγγλίας σε μία σπουδαία επιτυχία.

Τζέιντον Σάντσο: Ένα αστέρι γεννιέται στη Βεστφαλία (vid)

Αναμφισβήτητα ένα από τα πλέον σπουδαία ταλέντα που υπάρχουν σήμερα όχι στην Γερμανία, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη, είναι ο 18χρονος (γεννήθηκε στις 25/3/2000) , Τζέιντον Σάντσο. Ένα παιδί που μέσα σε διάστημα μόλις 3 μηνών έχει καταφέρει και ανεβάσει κατακόρυφα την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Κι όχι μόνο την ανέβασε, αλλά καλύτερα θα λέγαμε την εκτόξευσε, καθώς σύμφωνα με έρευνα διεθνούς παρατηρητηρίου του ποδοσφαίρου ( CIES) η αξία του από 9, 7 εκ. ευρώ που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου τώρα βρίσκεται στα 87, 9 εκ. ευρώ πράγμα που σημαίνει πως αυξήθηκε κατά 806% (!!!).

Το παιδί αυτό, Άγγλος την καταγωγή, που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Γουότφορντ στα 7 του χρόνια, δηλαδή το 2007, έμεινε εκεί έως το 2015. Τότε τον πήρε η Μάντσεστερ Σίτυ με πρόεδρο τον Σαουδάραβα, Αλ Μουμπάρακ ο οποίος τότε είχε ξεκινήσει μία μεγάλη επένδυση προκειμένου να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ που πέτυχε κάποια στιγμή και συνεχίζει..

Την εποχή που ο Τζέντον Σάντσο εντάχθηκε στους «πολίτες» έπαιρνε το χρόνο 70.000 ευρώ, και μάλιστα θα μπορούσε και παραπάνω, αλλά τελικά κάποια διαφωνία για τον χρόνο του συμβολαίου του, καθώς και τον χρόνο συμμετοχής του στην πρώτη ομάδα, τον έφερε μαζί με τον ατζέντη του προφανώς, σε ρήξη με τον αγγλικό σύλλογο και τότε επωφελήθηκε η Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ο αθλητικός διευθυντής, Μίκαελ Τσόρκ άνθρωπος με διασυνδέσεις , που παρακολουθεί και τα δρώμενα του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κινήθηκε αστραπιαία και με το ποσό των 9, 7 εκ. ευρώ φρόντισε και τον ενέταξε στο έμψυχο δυναμικό του συλλόγου, τον Αύγουστο του 2017.

Ο νεαρός που κατάγεται από το Τρίνιντατ και Τομπάγκο (αυτός γεννήθηκε στο Κάμπεργουελ) με προπονητή φέτος τον Λισιέν Φάβρ τον Ελβετό, κάνει πράματα και θάματα. Είναι φαντεζί ποδοσφαιριστής. Ξέρει να προσφέρει θέαμα και να τρελλαίνει την εξέδρα αλλά είναι και ποδοσφαιριστής ουσίας, ενώ δημιουργεί κιόλας. Είναι ο πρώτος παίκτης σε ασίστ αυτή τη στιγμή στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.Παίζει με την ίδια άνεση είτε δεξιά, είτε αριστερά.

Η ικανότητά του να μπορεί να ξεπερνά τους αντιπάλους του, κάνει αρκετούς να θέλουν να τον παρομοιάσουν με τον βραζιλιάνο, Νειμάρ. Όμως είναι νωρίς για κάτι τέτοιο και σίγουρα δεν θα κάνει καλό και στο παιδί να αρχίσει να σκέφτεται από τώρα διάφορα.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν εξαιρετικά δύσκολη γι αυτόν. Έχασε την γιαγιά του και πήρε το αεροπλάνο και πήγε στο Λονδίνο να την αποχαιρετίσει για τελευταία φορά. Στη συνέχεια κι ενώ είχε άδεια, γύρισε πίσω. Ήθελε να αγωνισθεί εναντίον της Σάλκε, όπως κι έγινε. Μάλιστα ήταν ο ήρωας του αγώνα πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ και όταν σκόραρε, έσκυψε συγκινημένος και φίλησε το χορτάρι. Αφιέρωσε το τέρμα στην μνήμη της γιαγιάς του. Ο Σάντσο έγινε ο πρώτος Άγγλος και ο νεότερος παίκτης που σκόραρε ποτέ στο ντέρμπι του Ρουρ , σε ηλικία 18 ετών, 8 μηνών και 13 ημερών. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ο θρύλος της Ντόρτμουντ, Λάρς Ρίκεν που είχε σκοράρει στα 19 του (στο ίδιο ντέρμπι) τον Οκτώβριο του 1995.

Ο Σάντσο είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές εκείνους που έμαθαν, ανέπτυξαν και βελτίωσαν τις δεξιότητές τους παίζοντας στους δρόμους και στα σοκάκια. Γεννημένος και αναστημένος στο προάστιο του Κένσινγκτον, στο Κάμπεργουελ του Λονδίνου, δεν υπήρχε πουθενά αλλού να κλωτσήσει μια μπάλα , παρά μόνο στον δρόμο. Η μεγάλη του αγάπη προς το ποδόσφαιρο δεν τον άφηνε σε …ησυχία. Μόλις τέλειωνε το σχολείο έτρεχε να συναντήσει τους φίλους του να παίξουν. Υπήρχαν άνθρωποι δίπλα του που έκαναν άσχημα πράγματα , αλλά αυτός ποτέ του δεν θέλησε να πάει απέναντί τους. Τον ένοιαζε μόνο να παίξει παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο. Το μεγάλο του προσόν είναι η ντρίμπλα, η φαντασία και η δημιουργικότητα.

Ο Σάντσο έχει πάρει τη φανέλλα με το Νο 7 που στο παρελθόν έχουν φορέσει μεγάλα αστέρια όπως ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο Στέφαν Ρόιτερ (αν κι ήταν δεξιός μπακ), ο Αντρέας Μέλερ και ο σημερινός αθλητικός διευθυντής, Μίκαελ Τσόρκ. Τίποτε ωστόσο δεν έδειξε να τον επηρεάζει. Κάνει όσο καλύτερα μπορεί την δουλειά του και όλοι τώρα βλέπουν στο πρόσωπό του, τον επιθετικό της επόμενης 10ετίας ο οποίος ίσως καταφέρει και οδηγήσει και την εθνική του ομάδα, την Αγγλία στην κατάκτηση ενός σπουδαίου τροπαίου, κάτι που έχει να συμβεί από το 1966.

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo