Μπάγερν Μονάχου: Έφτασε η ώρα της αλήθειας

Η ώρα της αλήθειας για την Μπάγερν Μονάχου, έφτασε. Πρέπει οι παράγοντες της να πραγματοποιήσουν στροφή 180 μοιρών όπως γράφει ο Μάνος Σταραμόπουλος και να μπουν δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι, ειδάλλως τα πράγματα για την μεγάλη ομάδα του Μονάχου θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα…

Μπάγερν Μονάχου: Έφτασε η ώρα της αλήθειας

Όπως αποδεικνύεται το πρόβλημα στην περυσινή πρωταθλήτρια Γερμανίας , Μπάγερν Μονάχου δεν είναι μόνο ο Κροάτης, τεχνικός της, Νίκο Κόβατς. Είναι κάτι πολύ περισσότερο.Η κάτοχος του τίτλου που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, καθώς είναι στην 5η θέση της γενικής κατάταξης της Μπουντεσλίγκα με 21 βαθμούς σε 12 παιχνίδια, όπου στα τρία τελευταία της παιχνίδια κατάφερε και αποκόμισε μόλις 2 βαθμούς. Οπότε η διαφορά της από την πρωτοπόρο, Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι 9 βαθμοί (30β). Φυσικά το πιο εύκολο πράγμα είναι να κατηγορήσει κάποιος τον προπονητή της, Νίκο Κόβατς, ο οποίος είχε δεχθεί έντονα πυρά πριν ένα μήνα από τον ποδοσφαιριστή του, τον Κολομβιανό, Χάμες Ροντρίγκες γιατί δεν τον χρησιμοποιεί τακτικά, ή καλύτερα γιατί δεν τον έχει βασικό!

Τώρα μετά και το πρόσφατο 3-3 κατά της Φορτούνα Ντύσελντορφ τα πράγματα δεν είναι και ιδιαίτερα ρόδινα για τον Κόβατς και είναι η πρώτη φορά που ακόμη και ο πρόεδρος της βαυαρικής ομάδας, Ούλι Χένες ο οποίος είχε εγγυηθεί για την παραμονή του Κροάτη, αυτή τη φορά δείχνει πιο συγκρατημένος. Πολλά αλλά όχι τα πάντα θα κριθούν στον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στην Μπενφίκα. Η κατάσταση μοιάζει περίπου, σαν αυτή πριν ένα χρόνο του Κάρλο Αντσελότι που είχε απέναντί του ορισμένες από τις βεντέτες και τον …έφαγαν.

Κατά της Ντύσελντορφ είναι γεγονός ότι τα γκολ που δέχθηκε η Μπάγερν, ήταν περισσότερο από ατομικά λάθη, κι αυτό πρέπει κάποια στιγμή να το αντιληφθούν οι παράγοντές της. Καλός ο Τζερόμ Μπόατενγκ, ή ο Ματς Χούμελς αλλά για ομάδα που θέλει να κυριαρχήσει ξανά στην Ευρώπη δεν κάνουν. Απεδείχθησαν και οι δύο τους, ιδιαίτερα ο δεύτερος που θεωρείτο πριν μερικά χρόνια και σπουδαίο ταλέντο, λίγοι!.

Η Μπάγερν σε όλη την ιστορία της Μπουντεσλίγκα μόλις 5 ποδοσφαιριστές είχαν μπορέσει να της πετύχουν από 3 γκολ σ ένα παιχνίδι: Πρώτα ήταν ο Κλάους Τοπμέλερ το 1976 και τελευταίος ο δανός, Έμπε Σάντ το 2001. Έκτοτε κανείς δεν το είχε καταφέρει έως το Σάββατο. Τώρα εμφανίσθηκε ο Λουκεμπάκιο ο οποίος ταλαιπώρησε αφάνταστα τον υψηλόσωμο, Μπόατενγκ ο οποίος δεν ήξερε τι τρόπο να χρησιμοποιήσει για να τον ανακόψει..

Ο παλιός σπουδαίος μέσος και ένα διάστημα αρχηγός της Μπάγερν, Λόταρ Ματέους που τώρα είναι σχολιαστής τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η ομάδα παίζει χωρίς συναίσθημα, δεν είναι συγκεντρωμένη. Οι ποδοσφαιριστές δεν μάχονται όπως παλαιότερα. Παράλληλα γίνονται πολλά λάθη. "

Αλλαγή στρατηγικής- μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι ο Καν

Εν τω μεταξύ ο ίδιος ο Ούλι Χένες δήλωσε ότι πιθανότατα δεν θα παραμείνει στην προεδρία του συλλόγου, ίσως και ο εκτελεστικός πρόεδρος, Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε. Οπότε οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Το όνομα που ακούγεται έντονα για να αναλάβει την προεδρία είναι ο παλιός διεθνής τερματοφύλακας, Όλιβερ Καν (8 φορές πρωταθλητής, 6 κυπελλούχος, 1 Πρωταθλητής Ευρώπης – 632 εμφανίσεις). Οι περισσότεροι στο διοικητικό συμβούλιο βλέπουν στο πρόσωπό του την τέλεια λύση.

Ο 49χρονος, Καν μετά το τέλος της σταδιοδρομίας του, στα τέλη του 2008, έμεινε λίγο έξω από την Μπάγερν, όχι όμως κι από το ποδόσφαιρο. Δούλεψε ως σχολιαστής στην τηλεόραση. Πήρε δίπλωμα προπονητού και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων όπου πήρε και πτυχία από το Πανεπιστήμιο του Χάγκεν. Εργάσθηκε έτσι με μεγάλη επιτυχία ως επιχειρηματίας.

Του αρέσει να βγαίνει μπροστά και να μην κάθεται πίσω. Άλλωστε καθ όλη την διάρκεια της καριέρας του, δεν είχε αποφύγει ποτέ τις συγκρούσεις, ακόμη και πρόσφατα ως τηλεοπτικός σχολιαστής. Αυτό λοιπόν του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα και ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελέσει μία πολύ καλή λύση..

Βεβαίως η ουσία είναι ότι πλέον η Μπάγερν Μονάχου, πέρα από τις όποιες αλλαγές θα πραγματοποιήσει σε διοικητικό επίπεδο, πρέπει να αποφασίσει να ανοίξει τους λογαριασμούς της και να προχωρήσει επειγόντως σε μεταγραφικές κινήσεις. Εκ των πραγμάτων πλέον αν θέλει να κοντράρει τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου πρέπει να ξοδέψει αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Μόνο με τους Γερμανούς ποδοσφαιριστές δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα….

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo.