Δεν θέλουμε «θλιμμένους» στη γιορτή μας

Τα γεγονότα που συνέβησαν στο Μπουένος Άιρες πριν την έναρξη του αγώνα Ρίβερ Πλέιτ - Μπόκα Τζούνιορς δυστυχώς μας επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά ότι κάποιοι παίρνουν το ποδόσφαιρο πολύ πιο σοβαρά απ' ότι θα έπρεπε...

Δεν θέλουμε «θλιμμένους» στη γιορτή μας

Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή - Στις γιορτές δεν τσακώνεσαι ποτέ, πας απλά για να διασκεδάσεις.

Το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία - Μέσα στους χώρους λατρείας της κάθε θρησκείας δεν χωράνε μπουνιές, κλωτσιές και καπνογόνα. Μόνο σεβασμός και αγάπη.

Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ - Αν δεν μιλάμε για τύραννο, τον βασιλιά σου τον ακολουθείς πιστά και δεν κοιτάς να τον ρίξεις από τον θρόνο του.

Το βράδυ του Σαββάτου 24/11 όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης καθόταν καρφωμένος στις οθόνες του προκειμένου να παρακολουθήσει ένα σπάνιο παιχνίδι. Ένα superclasico ανάμεσα στη Ρίβερ και την Μπόκα που ίσως δεν ξαναδούμε ποτέ.

Τα σαλόνια γέμισαν φωνές, πίτσες, μπύρες ενώ οι πιο μερακλήδες ξοδεύτηκαν λίγο περισσότερο για να πάρουν ένα premium ουισκάκι και να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση. Όμως οι ανεγκέφαλοι είχαν και πάλι αντίθετη άποψη.

Δεν είναι εικόνες που χωράνε στον αθλητισμό αυτές που έκαναν το γύρο του κόσμου χθες. Οι υγιείς οπαδοί τουλάχιστον ξενέρωσαν υπέρτατα με όλα αυτά τα καργκιοζιλίκια που είδαν. Σπρέι πιπεριού στους παίκτες μιας ομάδας και μια ολόκληρη πόλη να γίνεται μπάχαλο γιατί; Επειδή δύο ομάδες έμπαιναν να διεκδικήσουν έναν τίτλο στο γήπεδο. Τουλάχιστον τραγικό.

Η βία υπάρχει παντού, δεν είναι προνόμιο των Αργεντινών. Επίσης, όλος ο κόσμος ξέρει ότι στη χώρα του τανγκό, το ποδόσφαιρο αποτελεί τρόπο ζωής. Και αυτό είναι κάτι που κάνει ακόμα χειρότερα τα όσα είδαμε από τις τηλεοράσεις μας. Όταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ, δεν κοιτάς να το καταστρέψεις, αλλά να του φέρεσαι με στοργή, να το προστατεύεις. Ε λοιπόν, οι οπαδοί της Ρίβερ χθες έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Και όσο παθιασμένος και να είναι ως λαός, δεν δικαιολογείται να καταστρέφει έτσι το καλύτερο προϊόν που μπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα. Γιατί η Αργεντινή παραδοσιακά ήταν από τις συμπαθέστερες χώρες στους ποδοσφαιρόφιλους του πλανήτη.

Ίσως για αυτό και να στεναχωριόμαστε λιγάκι πιο πολύ από το επιτρεπτό, αφού στο τέλος της ημέρας θα πρέπει όλοι να καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ένα παιχνίδι. Και το παιχνίδι θα πρέπει να προσφέρει χαρά σε όσους συμμετέχουν σε αυτό, όχι κατάγματα και εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Τα γράφω αυτά με την ευχή να είναι καλά οι ποδοσφαιριστές της Μπόκα και να διεξαχθεί ο αγώνας. Να είναι ένα ματς που θα μας προσφέρει χαμόγελα, έντονα συναισθήματα και στο τέλος να κλείσουμε την τηλεόρασή μας «γεμάτοι».

Όσοι έχουν σκοπό να σκορπίσουν πάλι θλίψη, ας κάτσουν σήμερα στα σπίτια τους. Δεν θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας...

ΥΓ. Τραγικότερη όλων η εικόνα της μάνας που έντυνε την κόρη της με φωτοβολίδες για να τις περάσει στο «Μονουμεντάλ». Ο Θεός δεν ξέρει τελικά σε ποιους εμπιστεύεται αθώες ψυχές...