Superclasico… Reloaded!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Superclasico του αιώνα!

Superclasico… Reloaded!

Πριν από δύο εβδομάδες και… κάτι, το «ΦΩΣ» σάς έγραφε για το όνειρο των απανταχού φίλων του λαοφιλέστερου αθλήματος στον πλανήτη, το οποίο επρόκειτο να πάρει «σάρκα και οστά» λίγες ώρες αργότερα, στην πρώτη αναμέτρηση της Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ στο «Μπομπονέρα», στο πλαίσιο του τελικού των πλέι οφ του Κόπα Λιμπερταδόρες. Δύο εβδομάδες αργότερα, το πρώτο σκέλος του τελικού έχει ολοκληρωθεί -με το 2-2 του αγώνα στην έδρα της Μπόκα- και οι λάτρεις του φουτμπόλ είναι έτοιμοι να απολαύσουν απόψε και το δεύτερο, αυτή τη φορά στο «σπίτι» της Ρίβερ, το στάδιο «Μονουμεντάλ».

Είναι η παρθενική φορά στην ιστορία του θεσμού που οι δύο μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί εκπρόσωποι του Μπουένος Άιρες αναμετρώνται στον τελικό του «Τσάμπιονς Λιγκ» της Λατινικής Αμερικής. Μια κόντρα ανάμεσα στο… δίπολο της αργεντίνικης πρωτεύουσας, αφού εκτός από εκπρόσωποι της πόλης των «Καλών Ανέμων» οι δύο σύλλογοι είναι και «ορκισμένοι εχθροί», με τις μεταξύ τους αναμετρήσεις να συμβολίζουν ουσιαστικά τη σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων: Αυτών της «ομάδας του λαού» Μπόκα και της… μεγαλοαστικής Ρίβερ.

Πέραν αυτών, όμως, η αποψινή μεταξύ τους μάχη, την οποία σφυρίζει ο Ουρουγουανός Αντρές Κούνια, αποκτάει ακόμα ιστορικότερο χαρακτήρα, αν συνεκτιμηθεί κι ένα επιπλέον ιδιαίτερο στοιχείο: Ότι εκτός από πρώτος, αυτός θα είναι και ο τελευταίος τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες όπου οι φίλοι του αθλήματος ανά την υφήλιο θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δύο παιχνίδια ανάμεσα σε αυτούς τους ποδοσφαιρικούς γίγαντες της Αργεντινής και μάλιστα στις φυσικές τους έδρες.

Πράγματι, αρχής γενομένης από την επόμενη σεζόν, ο τελικός της διοργάνωσης παύει να είναι διπλός, με ένα παιχνίδι στην έδρα του κάθε «μονομάχου». Βλέπετε, στις 23 του περασμένου Φεβρουαρίου οι επιτελείς της CONMEBOL, της γηραιότερης διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στον κόσμο, αποφάσισαν να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κατά συνέπεια, από την επόμενη περίοδο ο μεγάλος τελικός του Λιμπερταδόρες θα είναι μονός και θα διεξάγεται σε ουδέτερη έδρα.
Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε σε συνάντηση των μελών της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Νότιας Αμερικής τον περασμένο Ιούνιο στη Μόσχα (!), ο πρώτος μονός τελικός στην ιστορία του θεσμού θα φιλοξενηθεί στις 23 Νοεμβρίου του 2019, ημέρα Σάββατο, στο εθνικό στάδιο της Χιλής στο Σαντιάγκο, το Εστάδιο Νασιονάλ «Χούλιο Μαρτίνες Πράδανος».

Εύλογα, λοιπόν, το στοιχείο της μοναδικότητας δίνει επιπρόσθετη βαρύτητα και ιδιαίτερο «χρώμα» στον σημερινό δεύτερο τελικό. Άλλωστε, η κατάκτηση του τροπαίου σε βάρος του «μισητού αντιπάλου» θα χαρίσει εξ ορισμού διπλή χαρά, αλλά και το δικαίωμα ατελεύτητου κομπασμού (τα λεγόμενα «bragging rights», όπως είναι γνωστά… αμερικανιστί), στους οπαδούς των νικητών! Πόσω μάλλον όταν θα πρόκειται για επίτευγμα στο οποίο ο χαμένος δεν θα μπορέσει ποτέ να «απαντήσει», δεδομένου ότι ακόμα κι αν ξαναδούμε Superclasico σε τελικό Λιμπερταδόρες, αυτός δεν θα κριθεί ποτέ ξανά σε δύο παιχνίδια, αλλά σε ένα…

Η επιτομή της οπαδικής… τρέλας!

Τα παραδείγματα της λατρείας των φίλων του ποδοσφαίρου για τις αγαπημένες τους ομάδες είναι πολλά στην ιστορία του αθλήματος και απαντώνται σε αναρίθμητες… γωνιές του πλανήτη. Ωστόσο, το απαράμιλλο πάθος των «πιστών» της Ρίβερ και της Μπόκα, σε συνδυασμό με το πλήθος φιλάθλων που αριθμεί η καθεμία*, αποτελούν δίχως υπερβολή τον ορισμό της οπαδικής… τρέλας! Μεγαλύτερη απόδειξη επ’ αυτού ό,τι συνέβη στην προπόνηση των «Χενέισες» το απόγευμα της Πέμπτης (22/11), η οποία ήταν ανοιχτή στο κοινό, με τους ιθύνοντες της Μπόκα, μάλιστα, να καλούν τον κόσμο να βρεθεί στο γήπεδο και να ενθαρρύνει τους παίκτες του Γκιγιέρμο Στσελότο ενόψει του αποψινού δεύτερου τελικού.

Περισσότεροι από 50.000 φίλοι των «Γενοβέζων» όχι μόνο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αλλά στήθηκαν για περίπου 12 ώρες (!) έξω από το «Μπομπονέρα» δημιουργώντας ατελείωτες ουρές και περιμένοντας υπομονετικά την άφιξη της ομάδας, ώστε να τη δουν να προπονείται για τελευταία φορά στο «σπίτι» της! Με αποτέλεσμα κάποιοι να μείνουν εκτός και τη διοίκηση της ομάδας να τους ζητάει συγνώμη… Ένας απλός παρατηρητής ίσως να έλεγε πως οι οπαδοί της Μπόκα το… τερμάτισαν, όμως για τους ίδιους ήταν απόλυτα φυσιολογικό να υποστούν όλη αυτή την ταλαιπωρία, προκειμένου να δείξουν στους ποδοσφαιριστές πόσο τους στηρίζουν, αλλά και τη σημασία που έχει για εκείνους η αποψινή αναμέτρηση.

Δεδομένης της συμφωνίας που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και έξι χρόνια ανάμεσα στους δύο συλλόγους περί μη μετακίνησης οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας, οι φίλοι της Μπόκα δεν θα δώσουν το «παρών» στην έδρα της Ρίβερ, ωστόσο με το βροντερό «παρών» τους στο «Μπομπονέρα» το απόγευμα της Πέμπτης έστειλαν το μήνυμα ότι θα βρίσκονται και απόψε στο Μονουμεντάλ, έστω και νοερά. Φυσικά, στο «σπίτι» των «εκατομμυριούχων» δεν θα πέφτει… καρφίτσα και στην κυριολεξία, καθώς οι οπαδοί της ομάδας του Μαρσέλο Γκαγιάρδο θα φροντίσουν να μη μείνει άδεια ούτε μία από τις 61.688 θέσεις του γηπέδου…

* Σύμφωνα με σχετική έρευνα, η Μπόκα έχει το 40% των οπαδών της Αργεντινής στο πλευρό της και η Ρίβερ το 33%, σε μια χώρα «άρρωστη» με το ποδόσφαιρο και με πληθυσμό άνω των 45 εκατομμυρίων!

Ο βοηθός στον πάγκο και το… FBI!

Ένα από τα αξιοσημείωτα στοιχεία της αποψινής αναμέτρησης είναι ότι η γηπεδούχος Ρίβερ υποχρεούται να αγωνιστεί χωρίς την καθοδήγηση του προπονητή της. Μάλιστα, ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο δεν θα έχει δικαίωμα να βρεθεί, όχι απλά στην άκρη του πάγκου, αλλά ούτε καν στο γήπεδο, καθότι τιμωρημένος από την CONMEBOL!
Τι έχει συμβεί; Ο κόουτς των «εκατομμυριούχων» τελούσε ήδη υπό τιμωρία στον δεύτερο ημιτελικό του Λιμπερταδόρες με αντίπαλο τη βραζιλιάνικη Γκρέμιο (για άγνωστο λόγο, καθώς η νοτιοαμερικανική ομοσπονδία ουδέποτε το διευκρίνισε), όμως… υποτροπίασε, καθώς στο ημίχρονο της συγκεκριμένης συνάντησης μπήκε στα αποδυτήρια και μίλησε με τους παίκτες και τον βοηθό του, Ματίας Μπισκάι, με τον οποίο μάλιστα είχε και τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Αποτέλεσμα; Να τιμωρηθεί εκ νέου, αυτή τη φορά με χρηματικό πρόστιμο ύψους 50.000 δολαρίων, ενώ η απαγόρευση παρουσίας του στο γήπεδο αυξήθηκε από μία σε τέσσερις αγωνιστικές! Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τελικού με τη Μπόκα στο «Μπομπονέρα», ο Γκαγιάρδο προσπάθησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Μπισκάι, ωστόσο δεν τα κατάφερε λόγω παρεμβολών στο σήμα, για τις οποίες πιθανότατα είχε φροντίσει η ομοσπονδία!

Κοντολογίς, ο Γκαγιάρδο είναι αναγκασμένος να παρακολουθήσει το παιχνίδι από την τηλεόραση, με τον βοηθό του να δηλώνει σχετικά: «Δεν αξίζω να βρίσκομαι εδώ, σε αυτή τη θέση θα έπρεπε να κάθεται ο Μαρσέλο. Είναι μια άδικη απόφαση. Νιώθουμε σαν να μας έχουν φέρει εδώ το… FBI»!

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ «ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ»

Πρόκειται για τα δύο μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά μεγέθη της Αργεντινής, που μετρούν ήδη 110 και πλέον χρόνια «ζωής», ενώ μαζί έχουν κατακτήσει περισσότερα από το 1/3 των εγχώριων πρωταθλημάτων και συνολικά 9 φορές το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Νότιας Αμερικής, το οποίο διεκδικούν ξανά σήμερα! H γηπεδούχος Ρίβερ με το σύνθημα «Juntos Somos Mas Grandes» («μαζί είμαστε πιο μεγάλοι») και η φιλοξενούμενη Μπόκα με το «Jugamos Todos» («παίζουμε όλοι»), κάνοντας αμφότερες σαφή αναφορά στα εκατομμύρια των οπαδών τους!

Η ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ ιδρύθηκε στις 25 Μαΐου του 1901, έχοντας συμπληρώσει 117 χρόνια ιστορίας. Έχει το προσωνύμιο «Λος Μιγιονάριος» («οι εκατομμυριούχοι»), έδρα το στάδιο «Μονουμεντάλ» (61.688 θέσεων) στη συνοικία Μπελγράνο του Μπουένος Άιρες και χρώματα το κόκκινο, το λευκό και το μαύρο. Πρόεδρός της είναι ο Ροδόλφο Ντ’ Ονόφριο και προπονητής της ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο. Έχει κατακτήσει 36 φορές το πρωτάθλημα Αργεντινής, συν ένα πρωτάθλημα στην Πριμέρα Β’ την περίοδο 2011-2012, καθώς είχε προηγηθεί ο μοναδικός υποβιβασμός της ιστορίας της στη δεύτερη κατηγορία την αμέσως προηγούμενη σεζόν, όπως επίσης 2 Κύπελλα και 1 Σούπερκόπα. Σε διεθνές επίπεδο, μετράει 3 κατακτήσεις Κόπα Λιμπερταδόρες, 2 Ρεκόπα Σουνταμερικάνα και από 1 Ιντερκοντινένταλ Καπ, Κόπα Ιντεραμερικάνα και Σουπερκόπα Σουνταμερικάνα.

Η ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ ιδρύθηκε στις 3 Απριλίου του 1905, έχοντας συμπληρώσει 113 χρόνια ιστορίας. Έχει το προσωνύμιο «Χενέισες» («Γενοβέζοι»), έδρα το «Μπομπονέρα» (49.000 θέσεων) στη συνοικία Μπόκα του Μπουένος Άιρες και χρώματα το μπλε και το «χρυσό». Πρόεδρός της είναι ο Ντανιέλ Ανχελίσι και προπονητής της ο Γκιγιέρμο Μπάρος Στσελότο. Έχει κατακτήσει 33 φορές το πρωτάθλημα και 3 το Κύπελλο Αργεντινής, ενώ σε διεθνές επίπεδο έχει στο παλμαρέ της 6 Κόπα Λιμπερταδόρες (δεύτερη στη σχετική λίστα πίσω μόνο από την Ιντεμπεντιέντε), 4 Ρεκόπα Σουνταμερικάνα, 3 Ιντερκοντινένταλ Καπ, 2 Κόπα Σουνταμερικάνα και 1 Σουπερκόπα Σουνταμερικάνα.

Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ SUPERCLASICO

Το αποψινό Supeclasico θα διεξαχθεί στην έδρα της Ρίβερ Πλέιτ, το «Estadio Antonio Vespucio Liberti» ή πιο απλά «Μονουμεντάλ», το οποίο βρίσκεται στο Μπελγράνο της αργεντίνικης πρωτεύουσας, 13 χιλιόμετρα μακριά από το «σπίτι» της έτερης διεκδικήτριας του φετινού Λιμπερταδόρες, της Μπόκα Τζούνιορς.

Είναι το μεγαλύτερο γήπεδο στην Αργεντινή και πήρε το όνομά του από τον παλιό πρόεδρο των «εκατομμυριούχων», τον Αντόνιο Βεσπούτσιο Λίμπερτι, ο οποίος θήτευσε στον συγκεκριμένο θώκο περιοδικά από το 1933 ως το 1969. Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 25 Μαΐου του 1935 και ολοκληρώθηκε ακριβώς τρία χρόνια αργότερα, στις 25 Μαΐου του 1938, οπότε και άνοιξε τις πύλες του.

Η νυν χωρητικότητα του γηπέδου είναι 61.688 θέσεις (επίσημος αριθμός που δίνει η Ρίβερ Πλέιτ), ωστόσο μπορεί να χωρέσει περισσότερους από 70.000 θεατές, ενώ το ρεκόρ προσέλευσης καταγράφηκε το 1975 σε ματς-τελικό απέναντι στη Ρασίνγκ Κλουμπ, όπου η Ρίβερ διεκδικούσε ξανά το πρωτάθλημα ύστερα από 18 χρόνια… ξηρασίας, με περισσότερους από 100.000 οπαδούς στις εξέδρες!

Πέρα από τη Ρίβερ Πλέιτ, στο στάδιο αγωνίζεται συχνά και η εθνική ομάδα της Αργεντινής σε πολλά από τα εντός έδρας παιχνίδια της, ενώ έχει φιλοξενήσει σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις όπως τους Παναμερικανικούς Αγώνες του 1951, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, αλλά και τέσσερις τελικούς του Κόπα Αμέρικα, με πιο πρόσφατο αυτόν του 2011. Παράλληλα, χρησιμοποιείται και για μεγάλες συναυλίες καλλιτεχνών παγκόσμιας εμβέλειας, από τον Ντέιβιντ Μπάουι και τον Έρικ Κλάπτον μέχρι τους Iron Maiden!

ΟΙ «ΤΙΜΟΝΙΕΡΗΔΕΣ» ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΓΚΩΝ

Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο Αργεντινών τεχνικών της Ρίβερ και της Μπόκα είναι ότι αμφότεροι έχουν φορέσει για πολλά χρόνια τη φανέλα της ομάδας που προπονούν σήμερα, όντες «σημαίες» των δύο συλλόγων στα μάτια των οπαδών και όχι μόνο. Εκτός αυτού, είναι νεαροί σε ηλικία και μπήκαν ταυτόχρονα στον στίβο της προπονητικής πριν από περίπου έξι χρόνια!

Ο 42χρονος ΜΑΡΣΕΛΟ ΓΚΑΓΙΑΡΔΟ είναι προπονητής της Ρίβερ Πλέιτ από το 2014 κι έπειτα, έχοντας πανηγυρίσει ένα Κόπα Λιμπερταδόρες κι ένα Κόπα Σουνταμερικάνα ως κόουτς των «εκατομμυριούχων», αν και προς το παρόν του λείπει κάποιος εγχώριος τίτλος. Γεννηθείς στις 18 Ιανουαρίου του 1976, ο βραχύσωμος Γκαγιάρδο (μόλις 1.65μ.) έκανε σπουδαία καριέρα κυρίως στη Ρίβερ -και μάλιστα σε τρεις διαφορετικές θητείες- και στη γαλλική Μονακό, κατακτώντας συνολικά 14 τίτλους, ενώ φόρεσε 44 φορές το εθνόσημο σκοράροντας 13 γκολ. Πριν τη Ρίβερ, έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα στη Νασιονάλ της Ουρουγουάης.

Ο 45χρονος ΓΚΙΓΙΕΡΜΟ ΜΠΑΡΟΣ ΣΤΣΕΛΟΤΟ βρίσκεται στα προπονητικά ηνία της Μπόκα από το 2016, έχοντας ήδη… προλάβει να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Αργεντινής. Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου του 1973 και πραγματοποίησε εξίσου σπουδαία καριέρα ως επί το πλείστο με τη φανέλα της Μπόκα και της Χιμνάσια Λα Πλάτα, πανηγυρίζοντας περισσότερους από 20 τίτλους, ενώ μέτρησε και 10 συμμετοχές με την εθνική ομάδα. Προτού αναλάβει τα προπονητικά ηνία της Μπόκα, ο Στσελότο θήτευσε για περίπου μία τριετία και στην -επίσης αργεντίνικη- Λανούς, με την οποία μάλιστα κατέκτησε το Κόπα Σουνταμερικάνα το 2013.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ

Ελάχιστες θα είναι οι αλλαγές στις ενδεκάδες των «μνηστήρων» του τίτλου, σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι στην έδρα της Μπόκα. Όπως όλα δείχνουν, οι δύο τεχνικοί θα εμπιστευθούν σε μεγάλο βαθμό τους παίκτες που τράβηξαν το… κουπί στο προ δύο εβδομάδων ματς στο «Μπομπονέρα». Εξαιρέσεις, πάντως, υπάρχουν και η πλέον ηχηρή εξ αυτών αφορά στον Κριστιάν Παβόν, ο οποίος αποχώρησε τραυματίας στο πρώτο παιχνίδι και δύσκολα θα προλάβει τον σημερινό αγώνα. Αμφιβολίες υπάρχουν και για τη συμμετοχή του συμπαίκτη του Παβόν στην Μπόκα, Πάμπλο Πέρες, ο οποίος επίσης έπαιξε στον πρώτο αγώνα και νιώθει ενοχλήσεις… Στην αντίπερα όχθη, δεδομένη για τη Ρίβερ θα πρέπει να θεωρείται η απουσία του τιμωρημένου Ραφαέλ Σάντος Μπορέ (συμπλήρωσε κάρτες στο πρώτο παιχνίδι), ενώ δύσκολα θα είναι διαθέσιμος ο Νάτσο Σκόκο, καθώς ο παλιός άσος της ΑΕΚ ταλαιπωρείται ακόμα από τον μυικό τραυματισμό που υπέστη στις αρχές του μήνα στο ματς με την Εστουντιάντες.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ανοιχτούς λογαριασμούς έχουν αφήσει οι δύο ομάδες ενόψει του σημερινού ματς, μετά το ισόπαλο 2-2 στον πρώτο τελικό του «Μπομπονέρα». Ενώπιον 50.000 φανατικών φίλων της Μπόκα, οι «Χενέισες» προηγήθηκαν δις με τους Ραμόν Άμπιλα στο 34’ και Ντάριο Μπενεντέτο στο 45’+1’, για να απαντήσει ισάριθμες φορές η Ρίβερ χάρη στο γκολ του Λούκας Πράτο στο 35’ και το αυτογκόλ του Κάρλος Ισκιέρδος στο 61’. Ρέφερι της συνάντησης ήταν ο Χιλιανός Ρομπέρτο Τομπάρ, ενώ να σημειώσουμε πως στην αποψινή συνάντηση αφενός υπάρχει παράταση πριν τα πέναλτι -το μοναδικό ματς του θεσμού στο οποίο οι αντίπαλοι δεν οδεύουν κατευθείαν προς την άσπρη βούλα μετά το 90λεπτο-, αφετέρου δεν ισχύει το εκτός έδρας γκολ. Όπερ σημαίνει ότι ενδεχόμενη ισοπαλία με οποιοδήποτε σκορ θα οδηγήσει τον αγώνα σε παράταση…