Premier League: Οι ομάδες θα ψηφίσουν για να φύγει το VAR!

Οι ομάδες της Premier League θα ψηφίσουν για την κατάργηση του VAR από την επόμενη σεζόν!

Premier League: Οι ομάδες θα ψηφίσουν για να φύγει το VAR!

Οι σύλλογοι της Premier League πρόκειται να διεξαγάγουν ψηφοφορία στην ετήσια γενική συνέλευσή τους τον επόμενο μήνα σχετικά με την πρόταση να καταργηθεί το σύστημα βίντεο-βοηθού διαιτητή (VAR) από την έναρξη της επόμενης σεζόν.

Το VAR χρησιμοποιείται στην αγγλική κορυφαία κατηγορία από το 2019, συμβάλλοντας στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων, αλλά και δημιουργώντας επίμονες διαμάχες.

Η αγωνιστική περίοδος 2023-24 περιείχε πολλά αμφιλεγόμενα περιστατικά, γεγονός που ενίσχυσε την κριτική για το VAR και οδήγησε ορισμένες ομάδες και οπαδούς να αμφισβητήσουν την ακεραιότητα της διοργάνωσης.

Η Γουλβς έχει πλέον υποβάλει επίσημα ψήφισμα στην Premier League ζητώντας την κατάργηση του VAR αυτό το καλοκαίρι - και αυτό θα προκαλέσει ψηφοφορία όταν οι εκπρόσωποι των 20 συλλόγων συγκεντρωθούν για την ετήσια συνάντησή τους, στο Harrogate στις 6 Ιουνίου.

Σε ανακοίνωση της Γουλβς αναφέρεται ότι η κίνηση έγινε «μετά από προσεκτική σκέψη και με απόλυτο σεβασμό προς την Premier League, το (σώμα διαιτητών) PGMOL και τους συναθλητές μας.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατηγορήσουμε κανέναν - όλοι επιδιώκουμε απλώς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το ποδόσφαιρο - και όλοι οι ενδιαφερόμενοι εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν την εισαγωγή της πρόσθετης τεχνολογίας.

Ωστόσο, μετά από πέντε σεζόν VAR στην Premier League, ήρθε η ώρα για μια εποικοδομητική και κριτική συζήτηση σχετικά με το μέλλον του.

Η θέση μας είναι ότι το τίμημα που πληρώνουμε για μια μικρή αύξηση της ακρίβειας έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του παιχνιδιού μας και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να το καταργήσουμε από τη σεζόν 2024/25 και μετά».

Εκπρόσωπος της Premier League δήλωσε:

«Η Premier League μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα διευκολύνει τη συζήτηση για το VAR με τους συλλόγους μας στην ετήσια γενική συνέλευση τον επόμενο μήνα.

Οι σύλλογοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν προτάσεις στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων και αναγνωρίζουμε τις ανησυχίες και τα ζητήματα γύρω από τη χρήση του VAR.

Ωστόσο, η λίγκα υποστηρίζει πλήρως τη χρήση του VAR και παραμένει δεσμευμένη, μαζί με την PGMOL, να κάνει συνεχείς βελτιώσεις στο σύστημα προς όφελος του παιχνιδιού και των φιλάθλων».

Η Γουλβς αποδέχθηκε ότι η απόφαση για την εισαγωγή του VAR

«ελήφθη με καλή πίστη και με γνώμονα το συμφέρον του ποδοσφαίρου και της Premier League», αλλά υποστήριξε ότι έχει προκαλέσει «πολλές ακούσιες αρνητικές συνέπειες που βλάπτουν τη σχέση μεταξύ των φιλάθλων και του ποδοσφαίρου και υπονομεύουν την αξία του εμπορικού σήματος της Premier League».

Η Σουηδία έγινε τον περασμένο μήνα η πρώτη χώρα που απέρριψε την εφαρμογή του VAR μετά από αντιδράσεις οπαδών.

Οι οπαδοί των συλλόγων - όπου πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 51% οπαδική ιδιοκτησία - προκάλεσαν την υποχώρηση, αφού ο πρόεδρος της Σουηδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Φρίντρικ Ρέινφελντ, είχε προηγουμένως υποστηρίξει την ιδέα.

Οι σύλλογοι της Premier League έχουν δικαίωμα να προτείνουν αλλαγές στους κανονισμούς, ενώ οποιαδήποτε πρόταση χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων (14-6) για να περάσει.

Το διοικητικό συμβούλιο της κορυφαίας κατηγορίας πιστεύει ότι η κατάργηση του VAR δεν είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε τις λανθασμένες αποφάσεις και θα επηρέαζε αρνητικά τη φήμη της Premier League μεταξύ των κορυφαίων κατηγοριών της Ευρώπης.

Θεωρεί επίσης ότι το κενό που θα δημιουργηθεί, μετά την κατάργηση του VAR, ενδεχομένως να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη κριτική στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι αξιωματούχοι των αγώνων στο γήπεδο και να αυξήσει την απογοήτευση των οπαδών.

Η λίγκα επισημαίνει καινοτομίες όπως η τεχνολογία ημιαυτόματου οφσάιντ (SAOT) - η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα τον Απρίλιο - και οι ανακοινώσεις του VAR στα γήπεδα ως απόδειξη των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη βελτίωση του συστήματος.

Από την εισαγωγή του VAR πριν από πέντε χρόνια, ο αριθμός των σωστών αποφάσεων που λαμβάνονται στα παιχνίδια έχει αυξηθεί από 82%, πριν από την εισαγωγή του, σε 96% αυτή τη σεζόν.