Τελευταίο “καμπανάκι” για Ντεμπελέ…

Ο Γάλλος έμεινε από τον Βαλβέρδε εκτός αποστολής, προς γνώση και συμμόρφωση, ενώ η φιλολογία περί αποχώρησης του το Γενάρη δίνει και παίρνει…

Τελευταίο “καμπανάκι” για Ντεμπελέ…

“Όχι, δεν είναι τιμωρία. Καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει….” Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν, κατά τα ειωθότα, διπλωματικός στην συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα με τη Ρεάλ Μπέτις, που αναλώθηκε στο θέμα του “κοψίματος” από την αποστολή των “μπλαουγκράνα” του Ουσμάν Ντεμπελέ., παρότι είχε γίνει γνωστό πως Σαμουέλ Ουμτιτί και Λιονέλ Μέσι θα είναι σ’ αυτήν, ξεπερνώντας τους τραυματισμούς τους.

Όσα είχαν προηγηθεί, την Πέμπτη, όταν οι ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα έψαχναν, επί μιάμιση ώρα, να βρουν τον, αδικαιολογήτως απόντα, 21χρονο Γάλλο ιντριγκάριζαν περισσότερο.

Άλλωστε, τόσο η έλευση του στην Βαρκελώνη, πριν ενάμιση χρόνο, όσο κι η παραμονή του, στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, έχουν μπόλικη ίντριγκα. Η αποχώρηση του από το Ντόρτμουντ έγινε....ετσιθελικά (μ’ αποχή από τις προπονήσεις), ενώ η Μπαρτσελόνα κατέβαλε 105 εκ. ευρώ (συν 40 σε πριμ). Μέχρι να έρθει, τον περασμένο Γενάρη, ο Κοουτίνιο ήταν η ακριβότερη μεταγραφή της, στα χρονικά!

Ωστόσο ο Ντεμπελέ -που θα μπορούσε να έχει αποκτηθεί, από τους Καταλανούς, με το 1/5 των χρημάτων, ένα χρόνο νωρίτερα από την Ρεν– δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τον τίτλο του “αντι-Νεϊμάρ”, που του “φορτώθηκε”.

Όχι μόνο γιατί πήρε την φανέλα του (με το “11”), αλλά για τον τρόπο παιχνδιού του (κλασικός ανατροπέας, με έφεση στην ντρίπλα, το τρανζίσιον παιχνίδι και την ασίστ).

Τραυματισμοί κι έλευση Μάλκομ

Ο τραυματισμός του στις 17 Σεπτέμβρη 2017, στο ματς με τη Χετάφε, δεν επέτρεψε να δούμε πάρα ψήγματα των ικανοτήτων του πέρσι. Ένας τραυματισμός που τον άφησε 4 μήνες εκτός, αλλά στον οποίο φέρει ευθύνη κι ο ίδιος, αφού παρότι τον είχε “τραβήξει” στο “ζέσταμα” του αγώνα, δεν ενημέρωσε κανένα, αγωνιζόμενος μέχρι που ο μυς δεν άντεξε…

Ενώ ο Ντεμπελέ επιδιδόταν σε αποθεραπεία ο Βαλβέρδε άλλαζε το σύστημα από 4-3-3 σε 4-4-2 (με τον Παουλίνιο “κρυφό” φορ) κι έχοντας την ομάδα αήττητη (σίγουρη πρωταθλήτρια) και μέσα σ’ όλους τους στόχους προτίμησε να συνεχίσει στην πεπατημένη.

Άλλωστε 2 βδομάδες μετά την επάνοδο του (2 Γενάρη) ξανατραυματίστηκε, κόντρα στην Ρεάλ Σοσιεδαδ. Έτσι χρειάστηκε να φτάσει η 14η Μαρτίου για το παρθενικό του γκολ με τα “μπλαουγκράνα”, στο 3-0 επί της Τσέλσι. Ένα μήνα μετά ακολούθησε το πρώτο στην Πριμέρα, αλλά η παρουσία του στην 11αδα παρέμενε σποραδική κι οι εμφανίσεις του θύμιζαν…καρδιογράφημα!

Το καλοκαίρι ήταν έμπλεο σκεπτικισμού στην Βαρκελώνη, για το αν είχαν επενδυθεί σωστά τόσα χρήματα για εκείνον.

Η έλευση του Μάλκομ (με παρόμοια αγωνιστικά χαρακτηριστικά) θεωρήθηκε πρώτο…καμπανάκι για εκείνον. Άλλοι το πήγαν…παραπέρα, λέγοντας ότι ο Βαλβέρδε σταμάτησε τους διοικούντες, που ήθελαν να τον βγάλουν “στο σφυρί”.

Παρότι “διέρρευσε” δυσφορία από το περιβάλλον του Γάλλου για την απόκτηση του Βραζιλιάνου το ξεκίνημα της σεζόν ήταν ονειρώδες. Ο Βαλβέρδε επέστρεψε στο 4-3-3 με εκείνον βασικό κι ο Ντεμπελέ τον δικαίωσε σκοράροντας κατά ριπάς. Νικητήριο γκολ στο Σούπερ Καπ, κόντρα στην Σεβίλλη (2-1), μοναδικός σκόρερ στο…χωράφι του Βαγιαδολίδ (0-1), ενώ βρήκε δίχτυα σε 3 σερί ματς ακόμη με Ουέσκα, Ρεάλ Σοσιεδάδ (της ανατροπής, στο 2-1 του “Ανοέτα”) κι Αϊντχόφεν. Κι ενώ όλοι μιλούν για κερδισμένο “στοίχημα” του Βαλβέρδε, ακολουθεί “σιγή ασυρμάτου”…

Μόλις οι εκτελεστικές και δημιουργικές του επιδόσεις, που…μακιγιάριζαν την τακτική του…αταξία, εξέλειψαν, επανήλθε η συζήτηση για την ανασταλτική του αδυναμία. Στοιχείο που οδηγήσε στο να έχει 2 λεπτά συμμετοχής σε νοκ άουτ ματς της Εθνικής Γαλλίας, στο Μουντιάλ του καλοκαίριου, Παρότι ξεκίνησε βασικός, στο πρώτο ματς του τουρνουά….

Συμπαρασύρθηκε κι από το ντεφορμάρισμα της Μπάρτσα, με τις 4 αγωνιστικές δίχως νίκη (με Ζιρόνα, Λεγκανές, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Βαλένθια), αλλά παρέμεινε στον πάγκο και μετά τον τραυματισμό του Μέσι.

Καθυστέρηση και πρώτη τιμωρία με Ίντερ

Αντί ν’ αναλάβει ευθύνες, έχασε την ευκαιρία. Το έκανε ο Ραφίνια, με τον Κοουτίνιο να περνά εξτρέμ. Τόσο με την Ίντερ, όσο και στο “κλάσικο”.

Κόντρα στους “νερατζούρι”, μάλιστα, δεν έκανε ούτε ζέσταμα, αφού έφτασε με 25 λεπτά καθυστέρηση κι ο Βαλβέρδε του επέβαλε την πρώτη τιμωρία.

Με την Ρεάλ παρότι παγκίτης, πρόλαβε στο τελευταίο να “σερβίρει” το 5-1 στον Βιδάλ.
Επανεμφανίζεται βασικός στο ματς Κυπέλλου με τη Λεονέσα, αλλά …βαριέται αφόρητα. Μια βδομάδα πριν, ανασύρθηκε από τον πάγκο, πετυχαίνοντας το 2-2 στο Βαγιέκας (87’). Γκολ που έδωσε στην Μπάρτσα το δικαίωμα να πάρει το ματς 2 λεπτά αργότερα.
Την περασμένη Τρίτη, στο Μιλάνο, επανήλθε βασικός ψάχνοντας, μανιωδώς, το γκολ και βγάζοντας από τα ρούχα τους συμπαίκτες του (π.χ Σουάρες) που ήταν σε καλύτερες θέσεις. Στο 81’ αντικαθίσταται από τον Μάλκομ, που σκόραρε στην πρώτη του επαφή…

Δύο μέρες αργότερα λείπει από την προπόνηση. Με καθυστέρηση επικαλείται γαστρεντερίτιδα. Το “κόψιμο” του Βαλβέρδε μπορεί να εκλειφθεί ως αμφισβήτηση της φιλαλήθειας του. Ή κούραση του να τον καλύπτει. Παρόμοια έχει το κοινό της ομάδας που, παρότι “αγαπημένο του παιδί”, τον γιουχάϊσε κόντρα στην Σεβίλλη…

Ο Βαλβέρδε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα: «Είναι εσωτερικά θέματα…Αντί να μιλάμε για όσους παίζουν, μιλάμε για όσους απουσιάζουν. Ελπίζουμε να μπορέσει να δείξει το ταλέντο του για να ωφεληθεί κι η ομάδα που ξόδεψε πολλά για κείνον. Δουλειά μας είναι να βοηθάμε κάθε παίκτη να είναι στην καλύτερη κατάσταση. Ο Ντεμπελέ έχει τρομερή ποιότητα και θέλουμε να τη δείξει…»

Λόγια που μοιάζουν τελευταίο “καμπανάκι” για τον Γάλλο, ο οποίος φαίνεται να χάνει, με την παιδιάστικη συμπεριφορά του, όλα τα “κανονάκια” ανοχής και τους τελευταίους του συμμάχους.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες ότι οι “μπλαουγκράνα” σκέφτονται να τον πουλήσουν το Γενάρη οργιάζουν. Αγοραστές, μια φορά, δείχνουν να υπάρχουν. Ειδικά πέρα από την Μάγχη…