Λίβερπουλ: Γιατί πίεσε τόσο για τον Μάικλ Έντουαρντς

Είναι σαφές γιατί η Fenway Sports Group δεν δέχτηκε το «όχι» ως απάντηση όταν ο Μάικλ Έντουαρντς απέρριψε την αρχική τους προσέγγιση σχετικά με μια πιθανή επιστροφή στη Λίβερπουλ νωρίτερα φέτος.

Λίβερπουλ: Γιατί πίεσε τόσο για τον Μάικλ Έντουαρντς

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της FSG, Τζον Χένρι, Τομ Βέρνερ και Γκόρντον θεωρούν τον Μάικλ Έντουαρντς ως απολύτως αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας που γνώρισε η Λίβερπουλ υπό την ιδιοκτησία τους και ήθελαν απεγνωσμένα να τον επαναφέρουν στην ομάδα για να βοηθήσει στη διαμόρφωση της μετά-Κλοπ εποχής στο Άνφιλντ.

Ο Έντουαρντς κέρδισε αρχικά τον σεβασμό τους με την δουλειά του ως επικεφαλής της απόδοσης και της ανάλυσης μετά την ένταξή του στους «κόκκινους» από την Τότεναμ το 2011. Πέντε χρόνια αργότερα, προήχθη στον ρόλο του αθλητικού διευθυντή και επιστράτευσε την ομάδα που κατέκτησε το UEFA Champions League το 2019 και τον τίτλο της Premier League το 2020.

Ήταν ο Έντουαρντς που πίεσε πολύ για την υπογραφή του Σαλάχ από την Ρόμα το 2017 και έπεισε τον Γιούργκεν Κλοπ ότι ο Αιγύπτιος εξτρέμ θα… έβαζε φωτιά στην Premier League. Εξασφάλισε επίσης συμφωνίες για το αναμορφωτικό δίδυμο του Άλισον και του Φαν Ντάικ, καθώς και την απόκτηση των Μανέ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο και Ιμπραχίμα Κονατέ.

Κέρδισε τη φήμη του έξυπνου διαπραγματευτή - επιμένοντας για το ποσό ρεκόρ των 142 εκατομμυρίων λιρών (τώρα 182 εκατομμύρια δολάρια) όταν ο Φιλίπ Κουτίνιο πουλήθηκε στην Μπαρτσελόνα τον Ιανουάριο του 2018. Εξασφάλισε επίσης υψηλές αμοιβές για παίκτες που δεν υπολογίζονταν όπως ο Μαμαντού Σακχό (26 εκατ. λίρες, Κρίσταλ Πάλας), ο Ντόμινικ Σολάνκε (19 εκατ. λίρες, Μπόρνμουθ), ο Ντάνι Γουόρντ (12,5 εκατ. λίρες, Λέστερ) και ο Ντάνι Ίνγκς (20 εκατ. λίρες, Σαουθάμπτον).

Με μια προσέγγιση βασισμένη στα δεδομένα, ο Έντουαρντς έκανε το αυτοδύναμο επιχειρηματικό μοντέλο της FSG να λειτουργήσει και δημιούργησε στενό δεσμό με τον πρόεδρο της FSG, Γκόρντον.

Οι ιδιοκτήτες πάντα θαύμαζαν την ικανότητά του να αφαιρεί το συναίσθημα από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και το γεγονός ότι δεν ντρεπόταν ποτέ να αμφισβητήσει και να προκαλέσει άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Κλοπ.

Δεν ήθελαν να τον χάσουν το καλοκαίρι του 2022, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει μετά την λήξη του συμβολαίου του.

Με τον Έντουαρντς να μην ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση του ως αθλητικός διευθυντής, η FSG έπρεπε να προσφέρει έναν πιο ευρύ ρόλο με μεγαλύτερες ευθύνες.

Η FSG θεωρεί τον Έντουαρντς ως τον ιδανικό υποψήφιο για να δημιουργήσει τη σωστή δομή και το κατάλληλο προσωπικό για να καθοδηγήσει τον σύλλογο σε αυτή την μετάβαση με τις τόσες αλλαγές στον ορίζοντα.