Λίβερπουλ: Επίσημη η επιστροφή του Μάικλ Έντουαρντς

Ο Μάικλ Έντουαρντς διορίστηκε σε ανώτερο ρόλο στην Fenway Sports Group, ο οποίος περιλαμβάνει την ανάληψη της εποπτείας των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων του συλλόγου από το πρώην στέλεχος της Λίβερπουλ.

Λίβερπουλ: Επίσημη η επιστροφή του Μάικλ Έντουαρντς

Ο διορισμός του Μάικλ Έντουαρντς έχει πλέον επιβεβαιωθεί, με τον ίδιο να αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ποδοσφαίρου για τον επενδυτικό όμιλο που εδρεύει στη Βοστώνη.

«Ο Μάικλ είναι ένα από τα πιο τρομερά ταλέντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ο Τζον (Χένρι), ο Τομ (Βέρνερ) και εγώ είμαστε ενθουσιασμένοι που εξασφαλίσαμε τις υπηρεσίες του για την επιχείρησή μας»,δήλωσε ο πρόεδρος της FSG Μάικ Γκόρντον κατά την ανακοίνωση.

«Ως οργανισμός επιδιώκουμε συνεχώς τη βελτίωση της ποδοσφαιρικής μας λειτουργίας, είτε πρόκειται για τον εντοπισμό νέων ευκαιριών εξωτερικά είτε για τομείς προς βελτίωση εσωτερικά, και δεν υπάρχει καλύτερο πρόσωπο για να ηγηθεί αυτής της συνεχούς διαδικασίας».

Η Λίβερπουλ βρίσκεται εν μέσω μιας τεράστιας μετάβασης μετά την απόφαση του προπονητή Γιούργκεν Κλοπνα αποχωρήσει το καλοκαίρι. Το στενότερο επιτελείο του Κλοπ, συμπεριλαμβανομένου του βοηθού προπονητή Πεπ Λίντερς, είναι επίσης προγραμματισμένο να αποχωρήσει και ο προσωρινός αθλητικός διευθυντής Γιοργκ Σμάντατκε αποχώρησε μετά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Η FSG στόχευσε τον Έντουαρντς για να ηγηθεί της αναδιάρθρωσης -εμφανίζοντας την ιδέα να καταλάβει μια κορυφαία θέση στη Λίβερπουλ ή μέσα στον όμιλο ιδιοκτησίας- αλλά αρχικά απέρριψε την ευκαιρία.

Ωστόσο, συνέχισε την επιδίωξή του και ο Έντουαρντς εντάσσεται τώρα σε μια πολύ ευρύτερη ιδιότητα που περιλαμβάνει την Λίβερπουλ, αντί να επιστρέψει συγκεκριμένα στο Άνφιλντ.

«Είμαι πολύ ευγνώμων στον Μάικ, τον Τζον, τον Τομ και την ομάδα ιδιοκτησίας που μου προσέφεραν την ευκαιρία να αναλάβω αυτόν τον νέο ηγετικό ρόλο στην FSG», δήλωσε ο Έντουαρντς.

«Ταπεινώθηκα από την επιθυμία και την επιμονή που έδειξαν να θέλουν να συνεργαστούν ξανά μαζί μου. Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που θεωρώ δεδομένο, δεδομένου του ιστορικού τους σε όλο τον αθλητισμό και τις επιχειρήσεις».

Ο Έντουαρντς απέρριψε αρκετές προτάσεις για να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο μετά την αποχώρησή του από τη Λίβερπουλ το 2022, αλλά μετά από λεπτομερείς συζητήσεις στη Βοστώνη στις αρχές Μαρτίου διαδέχεται πλέον τον Γκόρντον ως ο καθημερινός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων για όλα τα ποδοσφαιρικά θέματα.

Ο Γκόρντον σκοπεύει να μειώσει τη συμμετοχή του στο ποδόσφαιρο, αλλά θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της FSG, στο οποίο θα αναφέρεται πλέον ο Έντουαρντς.

Ο νέος ρόλος του Έντουαρντς θα περιλαμβάνει επίσης τη βοήθεια στον εντοπισμό και τη μετέπειτα διαχείριση ενός δεύτερου συλλόγου για την FSG, ώστε να προσελκύσει ταλέντα παγκοσμίως για την Λίβερπουλ.

«Ήταν ζωτικής σημασίας για μένα ότι, αν επέστρεφα, θα έπρεπε να το κάνω με ανανεωμένο σθένος και ενέργεια», δήλωσε ο Έντουαρντς. «Στην πράξη, αυτό σημαίνει να έχω νέες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Ως εκ τούτου, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην απόφασή μου είναι η δέσμευση να αποκτήσω και να επιβλέψω έναν επιπλέον σύλλογο, αναπτύσσοντας αυτόν τον τομέα της οργάνωσής τους. Πιστεύω ότι για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, η επένδυση και η επέκταση του υφιστάμενου ποδοσφαιρικού χαρτοφυλακίου είναι απαραίτητη».

Ο Έντουαρντς έκανε ένα ετήσιο διάλειμμα μετά την Λίβερπουλ, αλλά επέστρεψε στο ποδόσφαιρο το 2023 ξεκινώντας την Ludonautics, μια συμβουλευτική υπηρεσία, μαζί με τον πρώην διευθυντή έρευνας του συλλόγου Ίαν Γκράχαμ. Τώρα θα παραιτηθεί από τη θέση αυτή την 1η Ιουνίου.

Στο πλαίσιο της κίνησης του Έντουαρντς, ο Τέο Επστάιν διορίστηκε εκ νέου ως σύμβουλος για τους Boston Red Sox και το διευρυνόμενο αθλητικό χαρτοφυλάκιο της FSG, σε ένα ακόμη σημάδι της επιθυμίας της FSG να επαναφέρει έμπιστα στελέχη με ιστορικό επιτυχίας σε ευρύτερους και πιο διευρυμένους ρόλους.

Ο Έντουαρντς ήταν στη Λίβερπουλ για περισσότερα από 10 χρόνια και του αποδόθηκε σημαντικός ρόλος στην επιτυχία που την οδήγησε στην κατάκτηση της Premier League και του Champions League.

Είχε βοηθήσει στη συγκρότηση της ομάδας της Λίβερπουλ που κατέκτησε τον τίτλο της Premier League 2019-20, βοηθώντας στην απόκτηση μεταγραφών όπως ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ο Σάντιο Μανέ, ο Ρομπέρτο Φιρμίνο, ο Άλισον και ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ. Είχε επίσης εντοπίσει τον Κλοπ για να αντικαταστήσει τον Μπρένταν Ρότζερς το 2015.

Ο διορισμός του Χιουζ εξαρτιόταν πάντα από την εξασφάλιση του Έντουαρντς από την FSG και, έχοντας ειδοποιήσει την ομάδα της νότιας ακτής πριν από λίγο καιρό, ο πρώην διεθνής Σκωτσέζος είχε συζητήσεις με πολλούς μνηστήρες από τότε που έκλεισε η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου.

Ο Έντουαρντς είναι γνωστό ότι θεωρεί τον Χιουζ μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων του κλάδου και η κίνησή του να τοποθετήσει τον Αντόνι Ιραόλα ως προπονητή της Μπόρνμουθ τον περασμένο Ιούνιο υπογράμμισε τα διαπιστευτήριά του.