Premier League: Λάμψη στο Μάντσεστερ

Η Σίτι υποδέχεται τη Γιουνάιτεντ στο ντέρμπι της πόλης και παρότι είναι φαβορί ξέρει τι να περιμένει.

Premier League: Λάμψη στο Μάντσεστερ

Ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένα από τα μεγάλα ντέρμπι την Αγγλία και σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Ανεξαρτήτως φόρμας, βαθμολογίας και αγωνιστικής κατάστασης. Το Μάντσεστερ βάζει και πάλι σήμερα (17.30) τα γιορτινά του και όλος ο κόσμος αδημονεί για την κόντρα της Σίτι με τη Γιουνάιτεντ.

Ένα ντέρμπι με φαβορί και με αουτσάιντερ, αναμφίβολα. Η Σίτι έχει πέντε νίκες στα έξι τελευταία παιχνίδια απέναντι στους «κόκκινους διάβολους» και στα δύο πιο πρόσφατα έχει βάλει δέκα γκολ. Ενώ έχει νικήσει επιβλητικά με 3-0 στον πρώτο γύρο στο «Ολντ Τράφορντ». Προφανώς και έχει τον πρώτο λόγο, από τη στιγμή μάλιστα που και το βαθμολογικό κίνητρο δείχνει να είναι μεγαλύτερο από αυτό της Γιουνάιτεντ. Οι «πολίτες» είναι στο κυνήγι της Λίβερπουλ και δεν έχουν περιθώριο να χάσουν έδαφος, ενώ η Γιουνάιτεντ έχει μείνει πολύ πίσω και ακόμη και η διεκδίκηση της πέμπτης θέσης από την Τότεναμ μοιάζει στόχος ανέφικτος.

Με νίκη, βέβαια, σήμερα πολλά μπορεί να αλλάξουν, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει απέναντι στους περσινούς κυρίαρχους σε Αγγλία και Ευρώπη. Πολύ πιο δύσκολο εάν ο Έρλινγκ Χάαλαντ και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε συνεχίσουν τα μαγικά που έκαναν πριν από μερικές μέρες στο ματς Κυπέλλου με την Λούτον. Τότε η Γιουνάιτεντ δεν θα μπορέσει να κάνει και πολλά, όσο κι αν η δική της ψυχολογία ανέβηκε ξανά έπειτα από την πρόκρισή της στα προημιτελικά του θεσμού, με το γκολ του Κασεμίρο στο φινάλε της αναμέτρησης με την Νότιγχαμ.

Αυτό το παιχνίδι, όμως, στο «Έτιχαντ» θα είναι ξεχωριστό, όπως κάθε μεγάλη κόντρα της Σίτι με την Γιουνάιτεντ. Θα έχει τις δικές του λεπτομέρειες που θα παίξουν το ρόλο τους, αλλά και τις τακτικές που θα εφαρμόσουν οι δύο προπονητές. Η επιθετική τακτική του Πεπ Γκουαρντιόλα είναι δεδομένη, όπως και η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Έρικ Τεν Χαγκ για να μπλοκάρει τους γηπεδούχους και να μπορέσει εν συνεχεία να τους αιφνιδιάσει με τα δικά του επιθετικά όπλα.

Κι όταν ο ίδιος ο Γκουαρντιόλα δηλώνει ότι η δουλειά του Τεν Χαγκ και η δυναμική ως μέγεθος και ως νυν αγωνιστική παρουσία της Γιουνάιτεντ τυγχάνουν τον απεριόριστο σεβασμό του, δεν είναι ούτε τακτική ούτε στρατηγική. Δεν είναι παιχνίδια μυαλού. Τα ίδια λέει όλες αυτές τις τελευταίες ώρες στους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι για τις δυσκολίες του αγώνα και την ανάγκη τεράστιας προσήλωσης για να έρθει το τρίποντο.

Η σημαντικότερη απουσία για την Μάντσεστερ Σίτι έχει να κάνει με τον πρόσφατο νέο τραυματισμό του Γκρίλις, ενώ ο Τεν Χαγκ έχει περισσότερα προβλήματα καθώς δεν υπολογίζει σε αρκετές σημαντικές μονάδες όπως ο Χόιλουντ, ο Μπισάκα, ο Μαρτίνες, ο Σο, ο Μάουντ και ο Μαρσιάλ. Δεν είναι και λίγες, εάν προστεθούν και κάποιες ενοχλήσεις για τους Μπρούνο Φερνάντες και Βαράν.