Ο άνθρωπος που άλλαξε την Τσέλσι

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει την φετινή διαφορετική, Τσέλσι που σε κερδίζει με το ποδόσφαιρο που παρουσιάζει και το πόσο την έχει βοηθήσει η παρουσία του Ιταλού, Μαουρίτσιο Σάρι...

Ο άνθρωπος που άλλαξε την Τσέλσι

Η Τσέλσι μετά και τη νέα της επιτυχία με 3-1 επί της Κρίσταλ Πάλας, ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον της. Ήδη φιγουράρει στην 3η θέση , με 24 πόντους, μόλις τρεις πίσω από την πρωτοπόρο, Λίβερπουλ. Ωστόσο το θέμα είναι ότι η φετινή Τσέλσι του Ιταλού, Μαουρίτσιο Σάρι με τις εμφανίσεις και το ωραίο ποδόσφαιρο που παρουσιάζει έχει κερδίσει «εχθρούς και φίλους». Η παρουσία του Σάρι στον πάγκο της λονδρέζικης ομάδας, κι ενώ ελάχιστοι ήταν αυτοί που το περίμεναν, με το…καλημέρα έδειξε πως πήγε στο «Στάμφορντ Μπρίτζ» για να μείνει και να προσθέσει ένα σημαντικό κομμάτι του, στην σπουδαία αυτή αγγλική ομάδα. Ο μανιώδης καπνιστής που προσπαθεί με χίλιους δύο τρόπους να συνηθίσει στην «εντολή» του ιδιοκτήτη του συλλόγου και ουσιαστικά «αφεντικού του» για απαγόρευση του καπνίσματος, καταβάλλει κάθε προσπάθεια. Όταν κάθεται στον πάγκο απλά έχει στο στόμα του κάτι σαν γόπα την οποία δεν ανάβει. Απλά την έχει περισσότερο για να τον ηρεμεί. .

Ο Σάρι είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση προπονητή! Κάποιο διάστημα υπήρξε ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και παράλληλα τραπεζίτης (!) στην Banca Monte dei Paschi di Siena στην Τοσκάνη. Το έργο του ως τραπεζίτης του έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στην Ευρώπη, καθώς πήγαινε σε Λονδίνο, Ζυρίχη και Λουξεμβούργο. Έμαθε λοιπόν αρκετά πράγματα κι από τις δύο εργασίες . Το 1999 σε ηλικία 40 ετών, ξεκίνησε πρόγραμμα εκπαίδευσης ποδοσφαιριστών , δίχως να αφήσει το πρωινό (τραπεζίτης). Όταν όμως τα πράγματα τα έφερε η τύχη να κοντραριστούν, έπρεπε να πάρει μία απόφαση. Τώρα η προπονητική σταδιοδρομία απαιτούσε μόνιμη δουλειά. Έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δουλειά του ως τραπεζίτης και να αφιερωθεί αποκλειστικά στην καριέρα του προπονητή. Κάπου εκεί ξεκινάει να δημιουργεί το όνομά του στο χώρο του ποδοσφαίρου. Μέσα σε τρία χρόνια καταφέρνει να οδηγήσει Σανσοβίνο από τα ερασιτεχνικά στην Serie C2. Οι επιτυχίες του όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν το ενδιαφέρον μεγαλύτερων ομάδων και το 2004 αναλαμβάνει την Σανγιοβανέζε την οποία οδηγεί στην Serie C1. Και το 2005 αναλαμβάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του ομάδα της Serie B την Πεσκάρα στην οποία παραμένει για μια σεζόν. Ακολούθως για μια 7ετία περιπλανιέται σε ομάδες της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας . Το 2012 ανέλαβε την Έμπολι και έκτοτε ξεκινάει να γράφει την δική του ιστορία…

Είναι γεγονός πάντως ότι ο Σάρι άλλαξε πολλά πράγματα στους «μπλε» και αυτό φαίνεται καθαρά στον αγωνιστικό χώρο. Πρώτα- πρώτα τώρα η Τσέλσι δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα της κατοχής της μπάλας. Υπάρχουν μάλιστα φορές που η στατιστική μπορεί να δείξει ότι ο έλεγχος της μπάλας είναι 80:20. Ναι, έτσι είναι! Βεβαίως όπως λέει ο συνεργάτης του- κι αυτός που κρατά τα στατιστικά- Νταν Λέβιν, «η κατοχή της μπάλας δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, ασχέτως με το παιχνίδι. Ο Σάρι δίνει μεγάλη έμφαση στο ήθος που πρέπει να δείχνουν οι ποδοσφαιριστές του και μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να σέβονται και να δείχνουν αλληλεγγύη στους αντιπάλους τους, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες φυσικά.

Οι επιτυχίες της Τσέλσι την τελευταία 10ετία έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό από προπονητές που έδιναν περισσότερη σημασία στο πως θα μπορέσει η ομάδα να φτάσει στην τελική επικράτηση. Και το βλέπαμε κατά κόρον με τον Πορτογάλο, Ζοσέ Μουρίνιο αλλά και μετά με τον Αντόνιο Κόντε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον δεύτερο ημιτελικό του Champions League το 2012, απέναντι στην Μπαρσελόνα, στο «Καμπ Νόου» όπου η Τσέλσι απέσπασε ισοπαλία 2-2 και μαζί το εισιτήριο για τον τελικό του Μονάχου; Νομίζουμε κανείς! Ο κόσμος βεβαίως στις εξέδρες αποδοκίμαζε με τον τρόπο του, τους παίκτες του Μουρίνιο, αλλά αυτό ουδόλως είχε σημασία για τον Πορτογάλο τεχνικό και τους παίκτες του. Τώρα το θέμα αυτό έχει αλλάξει κατά κόρον μάλιστα. Ο Σάρι συζητά σε πολύ φιλικό τόνο με τους ποδοσφαιριστές του το κάθε πρόβλημα που τυχόν εμφανίζεται και μαζί με τον συνεργάτη του- παλιό σπουδαίο μεσοεπιθετικό- Τζιανφράνκο Τζόλα μπορεί και βρίσκει την λύση. Γι αυτό και φέτος η Τσέλσι είναι ομάδα που χαίρεσαι να την βλέπεις και φυσικά παίρνει και τις νίκες που την κρατούν ψηλά στην βαθμολογία… Στο πρόσφατο 3-1 επί της Κρίσταλ Πάλας ο Σάρι συμπλήρωσε 11 παιχνίδια αήττητος ως προπονητής της Τσέλσι , και ισοφάρισε το ρεκόρ στην Πρέμιερ Λιγκ που κατείχε από το 1994, ο Φράνκ Κλάρκ.

Γενικά η επιτυχία, του Σάρι είναι πως ανάλογα τον αντίπαλο ξέρει πως και με τι τρόπο πρέπει να κινηθεί αυτός και η ομάδα του, αφού άλλωστε πριν από κάθε παιχνίδι, μελετά την κάθε λεπτομέρεια για 13 ολόκληρες ώρες!!!

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo