Ο Αντουάν που στερήθηκε τη θάλασσα, τους γονείς του, τα αδέλφια του...

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει τον άνθρωπο Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος έχει αρχίσει και ονειρεύεται την κατάκτηση της «Χρυσή Μπάλας» (Ballon D’ Or”), επιθυμεί να αγωνισθεί κάποια στιγμή στις ΗΠΑ, αλλά είναι και ένα παιδί παράδειγμα προς μίμηση που θα πρέπει να του μοιάσουν πολλοί νεότεροι…

Ο Αντουάν που στερήθηκε τη θάλασσα, τους γονείς του, τα αδέλφια του...

Ο Αντουάν Γκριεζμάν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της εθνικής Γαλλίας στην κατάκτηση του 21ου Παγκοσμίου κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας και από τους μεγάλους συντελεστές της Ατλέτικο Μαδρίτης που κατέκτησε το Γιουρόπα Λίγκ, κάνει όνειρα για το μεγαλύτερο και αριστοκρατικότερο βραβείο σε ατομικό επίπεδο την «Χρυσή Μπάλα» που απονέμει κάθε χρόνο το γαλλικό περιοδικό France Football. Την Ελλάδα ως γνωστόν εκπροσωπεί τα τελευταία 30 χρόνια ο Μάνος Σταραμόπουλος.

Ο ταχύτατος διεμβολιστής των «ροχιμπλάνκος» της Μαδρίτης μπορεί έως τώρα να μην είχε ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά αυτή τη φορά αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να το πραγματοποιήσει.

Μιλώντας σε συνέντευξη που έδωσε στο σημαντικό ESPN, ο Γάλλος επιθετικός ήταν σαφής για τις φιλοδοξίες του για την «Χρυσή Μπάλα». Χαρακτηριστικά ξεκίνησε να λέει σε ερώτηση πως θα νιώσει αν κερδίσει την κορυφαία αυτή διάκριση:

«Σε προσωπικό επίπεδο, αυτό είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορείτε να πάρει ένας ποδοσφαιριστής. Είναι, το πιο διάσημο, το πιο ιστορικό βραβείο. Ωστόσο είμαι ένας ποδοσφαιριστής που σκέφτεται την ομάδα. Αλλά θα ήταν καλό μια νίκη για μένα, γι' αυτά που έχω. Ειδικά αφού για 3 χρόνια μένω μακρυά από την οικογένειά μου. Θα ήταν μία ασυναγώνιστη επιτυχία. Έχω στερηθεί την θάλασσα που λατρεύω, τους γονείς μου, τα αδέλφια μου... "

Ο Γκριεζμάν είναι ίσως ο κύριος αντίπαλος του Κροάτη, Λούκα Μόντριτς ο οποίος οδήγησε την εθνική Κροατίας στην μεγαλύτερη έως τώρα επιτυχία της, να φτάσει σ' έναν τελικό Παγκοσμίου κυπέλλου, αλλά και την ομάδα του, την Ρεάλ Μαδρίτης να τριτώσει συνεχόμενα τις κατακτήσεις της στο Τσάμπιονς λιγκ…

Ακολούθως ο Γκριεζμάν ρωτήθηκε γιατί στα βραβεία της ΦΙΦΑ, «The Best», δεν υπήρχαν στην τελική διεκδίκηση Γάλλοι ποδοσφαιριστές. Ο ξανθομάλλης επιθετικός τόνισε: «Δεν ήταν μόνο για μένα, αλλά και για άλλους Γάλλους ποδοσφαιριστές που επίσης απορρίφθηκαν. Δεν ήμουν σε θέση να το καταλάβω, αλλά ούτε και προσπάθησα. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές δεν έχουν ληφθεί υπόψη».

Το ρόλο που έπαιξε ο Γοδίν

Για τον Γκριεζμάν η απόφαση να μην μετακινηθεί σε άλλο σύλλογο, αλλά να παραμείνει στην Ατλέτικο Μαδρίτης μόνο εύκολο δεν ήταν. Οπότε πρώτα μίλησε με την οικογένειά του, ενώ ο συμπαίκτης του, Γοδίν του έστειλε ένα μήνυμα . Του ανέφερε το πόσο σημαντικός ήταν για την ομάδα και για τον ίδιο. Του συνέστησε ωστόσο πρώτα να μιλήσει με την οικογένειά του καθώς είναι προσωπικό θέμα. Αυτό όπως και να το κάνουμε έπαιξε τον ρόλο του. Ο 27χρονος επιθετικός κατάλαβε πως αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου θέματος από αυτόν κι έτσι, αφού στη συνέχεια επικοινώνησε και με τους δικούς του, πήρε την μεγάλη απόφαση να παραμείνει στην Ατλέτικο Μαδρίτης…

Παράλληλα η κατάκτηση του Παγκοσμίου κυπέλλου του δίνει ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες καθώς όλοι τώρα θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν και την παραμικρή του κίνηση, εντός και εκτός γηπέδων. Οπότε ο Γκριεζμάν που είναι ένα απλό και σεμνό παιδί, καταλαβαίνει απόλυτα πως αποτελεί παράδειγμα για τους νέους και θα πρέπει να είναι θετικός ο αντίκτυπος που θα βγάζει σε κάθε του ενέργεια.

Γνωρίζει άριστα πως η απόφασή του να παραμείνει στην Ατλέτικο δεν θα είναι εύκολη γιατί οι αντίπαλοί του θα θέλουν να νικήσουν την ομάδα του. Οπότε αυτός και οι συμπαίκτες του θα πρέπει να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις ικανότητές τους και να μάχονται με μεγαλύτερο πείσμα. Δεν φοβάται όμως τις προκλήσεις: «Δεν φοβάμαι να πω ότι το όνειρο της «Χρυσής μπάλας», η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι ένα όνειρο για μένα. Όπως όνειρο ήταν και το Παγκόσμιο Κύπελλο, κι έγινε πραγματικότητα. Παράλληλα ονειρεύομαι να αποκτήσει τρία παιδιά. Αυτά τα όνειρα λοιπόν με παρακινούν όταν σηκώνομαι κάθε πρωί και συλλογιέμαι τους στόχους που θέλω να πετύχω… ».

Ο Γκριεζμάν αν κι είναι αρκετά νέος, σκέφτεται ακόμη και το πώς επιθυμεί να τελειώσει την σταδιοδρομία του. Λοιπόν θέλει να αγωνισθεί στο MLS (πρωτάθλημα των ΗΠΑ):

«Θέλω να παίξω στο MLS, θέλω να τελειώσω την καριέρα μου εκεί γιατί είναι τόσο διαφορετικό. Είναι μία διαφορετική νοοτροπία. Η όλη παράσταση που δίνουν, είτε το NBA ή το ποδόσφαιρο, μου αρέσει πολύ και γιατί όταν πάω εκεί, κανείς δεν θα με ξέρει και αυτό με βοηθάει πάρα πολύ. Αγαπώ την Αμερική. Θέλω να αποκτήσω μια συνδρομή σε μια ομάδα του ΝΒΑ και να πάω με τα παιδιά μου σε όλα τα μέρη ...Δεν ξέρω ακόμη σε ποια πόλη θα μπορούσα αλλά γιατί να μην πάω στο Μαιάμι. Μόνο ο Μπέκαμ θα μπορεί να έχει αυτό το προνόμιο;».

Σίγουρα ο Γκριεζμάν που είναι ένας προσγειωμένος ποδοσφαιριστής και άνθρωπος, έχει ήδη αρχίσει και κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του. Τώρα αν πάρει ή όχι φέτος την «Χρυσή Μπάλα»-που κατά πολλούς την δικαιούται- έχει χρόνια μπροστά του (σε αντίθεση με την Μόντριτς) για να πετύχει κι αυτόν, αλλά και τους άλλους υψηλούς στόχους του. Η ουσία είναι πως το ποδόσφαιρο χρειάζεται, έχει ανάγκη για ποδοσφαιριστές και ανθρώπους όπως ο Αντουάν… Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo