Η πρώτη μεταγραφή της νέας εποχής

Ύστερα από μία μεγάλη περίοδο έντασης και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά της ιδιοκτήτριας οικογένειας Γκλέιζερ, τα πρόσωπα των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη συντριπτική τους πλειονότητα άρχισαν και πάλι να λάμπουν στο άκουσμα της άφιξης του σερ Τζιμ Ράτκλιφ στην ομάδα.

Η πρώτη μεταγραφή της νέας εποχής

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος από την πρώτη μέρα ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να απογειώσει τον σύλλογο και να τον επαναφέρει στις χρυσές μέρες του. Και μπορεί μέχρι σήμερα το κατώφλι του «Ολντ Τράφορντ» να μην έχει περάσει κάποιο τρανό όνομα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ωστόσο με το… καλημέρα ο Ράτκλιφ πήρε στην ομάδα τον Ομάρ Μπεράντα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, που αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη του μεγάλη μεταγραφή της νέας εποχής.

Η μετακίνηση του Γαλλομαροκινού από την κυρίαρχο του παιχνιδιού Μάντσεστερ Σίτι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέρνει στη μνήμη τη μεταγραφή του Πίτερ Κένιον, όταν ο τελευταίος άφησε το 2003 τους «κόκκινους διαβόλους» -την εποχή της παντοδυναμίας τους ακόμα- για να αναλάβει διοικητικό πόστο στην Τσέλσι του νεοφερμένου τότε ιδιοκτήτη Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Μία κίνηση που έβαλε το δικό της λιθαράκι στη μετατροπή των «μπλε» σε μία νέα υπερδύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τρανή απόδειξη ότι μέσα στα επόμενα χρόνια κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του UEFA Champions League. Για τον σερ Τζιμ Ράτκλιφ, που με την απόκτηση του 25% των μετοχών της Γιουνάιτεντ έχει αναλάβει πλέον και τον έλεγχο των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων του συλλόγου, αναμένεται να αλλάξουν πολλά στο «Θέατρο των Ονείρων» το επόμενο διάστημα. Και αυτή η μεταγραφή του Μπεράντα είναι η πρώτη κίνηση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ο Μπεράντα, που στο παρελθόν είχε εργαστεί και στην Μπαρτσελόνα, εντάχθηκε στη Σίτι το 2011, όπου διετέλεσε, μεταξύ άλλων, επικεφαλής της διεθνούς επιχειρηματικής ανάπτυξης, προτού γίνει επικεφαλής των λειτουργιών του συλλόγου το 2016. Οι «πολίτες» με τον Γαλλομαροκινό στις τάξεις τους ήταν την τελευταία δεκαετία πολύ καλύτεροι από τους αντιπάλους τους στην Αγγλία τόσο στο αθλητικό κομμάτι, που αφορά μεταγραφές και διαπραγματεύσεις συμβολαίων, όσο και στο εμπορικό. Παρά, όμως, το εξαιρετικό του έργο στην ομάδα, ο Μπεράντα δεν κατάφερε ποτέ να ανέβει ψηλότερα στην ιεραρχία των «πολιτών» λόγω της παρουσίας των Φεράν Σοριάνο και Τσίκι Μπεγκιριστάιν, οι οποίοι μετέφεραν στη Σίτι την τεχνογνωσία της Μπαρτσελόνα και πιστώνονται, ανάμεσα σε άλλα, και την άφιξη του Πεπ Γκουαρντιόλα του μεταμορφωτή!

Η μετακίνηση, λοιπόν, του Ομάρ Μπεράντα στη Γιουνάιτεντ αποτελεί από μόνη της τεράστια επιτυχία για τους «κόκκινους διαβόλους», αλλά και μία ευκαιρία για τον ίδιο τον Γαλλομαροκινό να ηγηθεί στο νέο εγχείρημα του Ράτκλιφ. Σαφέστατα μία τέτοια κίνηση από μόνη της δεν θα φέρει τρόπαια και επιτυχίες στους «κόκκινους διαβόλους». Και εκεί ακριβώς είναι το ζητούμενο για τον κόσμο της Γιουνάιτεντ ανά την υφήλιο, σχεδόν μια ντουζίνα χρόνια μετά την αποχώρηση Φέργκιουσον, κάτι το οποίο δεν λείπει ποτέ από αναφορές και συγκρίσεις. Είναι, όμως, ένα πρώτο, κομβικό βήμα για να αλλάξει ρότα ο σύλλογος στον δρόμο που έχει πάρει μετά το «αντίο» του ανεπανάληπτου Σκωτσέζου.

Όσο για τη Σίτι ; Η αλλαγή… γειτονιάς του Μπεράντα αποτελεί πλήγμα για τους πρωταθλητές. Και, μάλιστα, σε μία ήδη αρκετά δύσκολη περίοδο για τους «πολίτες», που ας μην ξεχνάμε έχουν απέναντί τους και το απειλητικό σύννεφο των 115 κατηγοριών της Premier League για παραβάσεις των οικονομικών κανονισμών. Είναι ένα… θέμα κι αυτό. Όπως και το αν, τελικά, ο κύριος Ράτκλιφ είναι… χουβαρντάς ή σφιχτός, όπως ακούγεται από τις κακές γλώσσες…