Πώς ο Ζόρζε Μέντες επέστρεψε σε θέση ισχύος στο πλάι του Βαγγέλη Μαρινάκη

Η συμμαχία ανάμεσα στον Ζόρζε Μέντες και τον Βαγγέλη Μαρινάκη έχει πάρει ξανά σάρκα και οστά σε σημείο που συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ, ουσιαστικά ως επιχειρηματικοί εταίροι.

 Πώς ο Ζόρζε Μέντες επέστρεψε σε θέση ισχύος στο πλάι του Βαγγέλη Μαρινάκη

Όταν έγινε σαφές ότι η Νότιγχαμ Φόρεστ έψαχνε για νέο προπονητή, ο Όλιβερ Γκλάσνερ ήταν μεταξύ των υποψηφίων που γρήγορα κατέστησαν εμφανές ότι επιθυμούσε τη θέση.

Ο Γκλάζνερ είχε καλά διαπιστευτήρια λόγω της δουλειάς του στη Γερμανία με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, με σημαντικότερη την κατάκτηση του Europa League πριν από δύο σεζόν. Αν και δεν είχε ποτέ προπονήσει στην Premier League, συνολικά θεωρήθηκε ως ένας ισχυρός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Στιβ Κούπερ, ακόμη και αν υπήρχαν ερωτηματικά για το αν ο 49χρονος Αυστριακός θα ταίριαζε στο προφίλ που αναζητούσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Υπήρχε όμως και ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Γκλάσνερ βρισκόταν σε μειονεκτική θέση.

Ο Ζόρζε Μέντες είχε επιστρέψει στο προσκήνιο και, από την αρχή, οι άνθρωποι που γνώριζαν την κατάσταση γνώριζαν ότι η παρουσία ενός τόσο υψηλού προφίλ ατζέντη ήταν πιθανό να διαμορφώσει την απόφαση.

Σίγουρα, ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο προτάθηκε και η συμφωνία έκλεισε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Φόρεστ έχει έναν πελάτη του Μέντες στον πάγκο της - ο Σάμπρι Λαμουσί ήταν ένας άλλος διορισμός που έφερε την υπογραφή ενός από τους πιο ισχυρούς ατζέντηδες στον χώρο. Η διαφορά τώρα, ωστόσο, είναι ότι η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι στην Premier League και όχι στην EFL και αυτό καθιστά αμέσως πιο ελκυστικό για τον Πορτογάλο ατζέντη να ευθυγραμμιστεί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην κορυφή της ιεραρχίας του συλλόγου.

Εκτός από τη συμφωνία με τον Νούνο, ο Μέντες έπαιξε επίσης ρόλο για έναν άλλο πελάτη του, τον Κάρλος Καρβάλιαλ, ως νέο προπονητή του Ολυμπιακού. Ο Πέδρο Άλβες, ο νέος αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, έχει επίσης ισχυρές σχέσεις με τον Μέντες.

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ και ο Πέδρο Άλβες κατά την παρουσίασή τους από τον Ολυμπιακό

Παράλληλα, ο Μαρινάκης μόλις πρόσθεσε στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιό του την πορτογαλική Ρίο Άβε. Και μαντέψτε ποιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να συμβεί αυτό;

Πηγές αναφέρουν ότι η συμμαχία Μέντες-Μαρινάκη, η οποία είχε περιόδους συνεργασίας και περιόδους απομάκρυνσης όλα αυτά τα χρόνια, έχει πάρει ξανά σάρκα και οστά σε σημείο που συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ, ουσιαστικά ως επιχειρηματικοί εταίροι.

Όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα από την άποψη της Νότιγχαμ.

Η εμπλοκή του Μέντες πριν από μερικά χρόνια οδήγησε στην άφιξη μιας πληθώρας υπογραφών από το εξωτερικό στο «Σίτι Γκράουντ», χωρίς αυτό να έχει, τελικά, τον θετικό αντίκτυπο που περίμενε ο σύλλογος.

Ο Ζοάο Καρβάλιο, που τότε είχε αποκτηθεί με ρεκόρ συλλόγου με 13 εκατομμύρια λίρες, ήταν μια τέτοια μεταγραφή. Δύο άλλοι Πορτογάλοι παίκτες, ο Ζιλ Ντίας και ο Ντιόγκο Γκονσάλβες, πέρασαν επίσης χωρίς να έχουν πραγματική επίδραση.

Ο Ράφα Μιρ από τότε έχει καθιερωθεί ως κορυφαίος επιθετικός στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη Σεβίλλη. Για την Φόρεστ, ωστόσο, δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε μία φορά μετά τον δανεισμό του από τη Γουλβς το καλοκαίρι του 2019. Ο Λέο Μπονατίνι δεν κατάφερε να πετύχει ούτε ένα γκολ όταν ο Βραζιλιάνος επιθετικός έφτασε μέσω της ίδιας διαδρομής, υποτίθεται υπέρβαρος, τον προηγούμενο Ιανουάριο.

Σε εκείνο το στάδιο, η Νότιγχαμ Φόρεστ είχε δικαίωμα να πιστεύει ότι έπαιρνε την κάτω βόλτα, δεδομένης της εμπλοκής του Μέντες σε όλο το υπόλοιπο αγγλικό ποδόσφαιρο. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μετατραπεί η Γουλβς από ομάδα της Championship σε ομάδα που παίζει σε προημιτελικό του Europa League και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον χαρακτήρισε ως τον κορυφαίο ατζέντη στον κλάδο.

Ο Μέντες ήταν αυτός που κανόνισε για τον 18χρονο Κριστιάνο Ρονάλντο να πάει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας το 2003 και εκπροσώπησε τον πέντε φορές νικητή της Χρυσής Μπάλας για δύο δεκαετίες πριν από τον χωρισμό νωρίτερα φέτος.

Οι δουλειές παραμένουν καλές, ωστόσο, ακόμη και χωρίς τον επί χρόνια φημισμένο πελάτη του. Καλύτερα από καλά. Ο Μέντες εμπλέκεται συστηματικά σε μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στο ποδόσφαιρο, χρόνο με το χρόνο, και έχει έναν τρομερό κατάλογο πελατών σε όλα τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Είναι, εν ολίγοις, ακριβώς το είδος του ανθρώπου που ο Μαρινάκης θέλει να είναι κοντά του, και το αντίστροφο, όταν έχει ήδη πει στους οπαδούς της Φόρεστ ότι στόχος είναι να φτιάξει μια ομάδα που θα κερδίζει τρόπαια.

Η σχέση τους είναι μια ενδιαφέρουσα σχέση, που περιλαμβάνει κάποια ελαφρώς εύθραυστα διαστήματα, όταν δεν ήταν πάντα τόσο θερμές οι σχέσεις τους.

Μια ιστορία αφορά τον Μέντες που ταξιδεύει στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2019 με συνεργάτες, μεταξύ των οποίων και ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Ιντάν Οφέρ.

Ο Οφέρ, ιδιοκτήτης της πορτογαλικής ομάδας Φαμαλικάο, είχε επίσης μετοχές στην Ατλέτικο Μαδρίτης και, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, λέγεται ότι ήθελε να διερευνήσει αν ο Μαρινάκης θα μπορούσε να είναι ανοιχτός στην πώληση της Φόρεστ. Ο Μέντες συμμετείχε σε κάποιο βαθμό στη διευκόλυνση της συζητούμενης συμφωνίας. Ο Μαρινάκης δεν ήταν ανοιχτός στην ιδέα. Έμειναν μόνο για ένα βράδυ και η ιδέα δεν τέθηκε ποτέ ξανά στο τραπέζι.

O Μέντες (δεξιά) με τον Κριστιάνο Ρονάλντο

Για τον Μαρινάκη ήταν πάντα σημαντικό να συνδέεται με τους πιο σημαντικούς και σεβαστούς παράγοντες.

Από την αρχή της ενασχόλησής του με την Φόρεστ, ξεκίνησε τη διαδικασία να φέρει δύο από αυτούς κοντά του. Ο ένας ήταν ο Μέντες, ο άλλος ο Μίνο Ραϊόλα.

Εκείνη την εποχή, κανένας από τους δύο δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την ιδέα, επειδή, ωμά, είχαν μεγαλύτερα ψάρια να ψαρέψουν από έναν σύλλογο στα αγγλικά Midlands, ο οποίος δεν είχε παίξει στην Premier League για δύο δεκαετίες. Ακόμα κι έτσι, οι σπόροι είχαν σπαρθεί. Ο Μαρινάκης ήξερε ότι άξιζε τον κόπο να έχει άμεση επαφή και με τους δύο άνδρες. Και τους βόλευε να κρατούν ανοιχτούς και τους διαύλους επικοινωνίας.

Αυτό ήταν το 2016, ένα χρόνο πριν περάσει η εξαγορά του στην Φόρεστ. Η συμφωνία είχε καθυστερήσει από την αγγλική Football League, αλλά ο Μαρινάκης ασκούσε ήδη την επιρροή του στον τότε ιδιοκτήτη του συλλόγου, τον Φαουάζ Αλ-Χασάουι, και συμμετείχε σε κάποιες μεγάλες αποφάσεις στο παρασκήνιο.

Ήταν ο Μαρινάκης, για παράδειγμα, που είχε συνομιλίες με τον Πέντρο Περέιρα, τον αθλητικό διευθυντή της Φιορεντίνα στην κορυφαία ιταλική Serie A, οι οποίες οδήγησαν στο να διοριστεί σε παρόμοιο ρόλο στην Νότιγχαμ Φόρεστ το καλοκαίρι του 2016. Ο Περέιρα έγινε αντιληπτό ότι ήταν σύσταση του Μέντες, ενώ η άνθηση της σχέσης με τον Ραϊόλα θα μπορούσε να φανεί και με την μορφή του Τόμας Λαμ, ενός Ολλανδού κεντρικού αμυντικού, που έγινε ο πρώτος πελάτης του στο Νότιγχαμ.

Έπειτα από αυτό, υπήρξε μια μακρά περίοδος κατά την οποία ο Μέντες και ο Ραϊόλα - που εργάζονταν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο - ήταν και οι δύο πρόθυμοι να βοηθήσουν όταν μπορούσαν και να δουν πού θα οδηγούσε αυτό στο μέλλον.

Όταν η Νότιγχαμ Φόρεστ υπέγραψε τον Βραζιλιάνο κεντρικό αμυντικό Ροντρίγκο Έλι την τελευταία μέρα των μεταγραφών, τον Σεπτέμβριο του 2021, αυτό αποτέλεσε έκπληξη σχεδόν για όλους. Η αλήθεια ήταν ότι επρόκειτο για μια απόφαση τακτικής, όχι απαραίτητα επειδή η ομάδα χρειαζόταν άλλον έναν παίκτη για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά περισσότερο για να κρατήσει γλυκιά την σχέση με τον Ραϊόλα ενόψει μελλοντικών επιχειρήσεων.

Ο Έλι ήταν διαθέσιμος με ελεύθερη μεταγραφή μετά την αποχώρησή του από την ισπανική Αλαβές, όπου είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Η Φόρεστ ήθελε να καλλιεργήσει μια σχέση με τον Ραϊόλα και η συμφωνία έγινε ούτως ή άλλως. Ο Έλι δεν έπαιξε ούτε ένα λεπτό στους τέσσερις μήνες που έμεινε στο Νότιγχαμ, πριν συμφωνηθεί αμοιβαία η λύση του συμβολαίου του.

Ο Μίνο Ραϊόλα

Εν τέλει, ο Ραϊόλα αρρώστησε την ίδια χρονιά. Πέθανε τον επόμενο Απρίλιο και δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τη Φόρεστ ως ομάδα της Premier League.

Με τον Μέντες, η οικοδόμηση σχέσεων περιελάμβανε επίσης την πρόσκλησή του στη Μύκονο, το ελληνικό νησί διακοπών, με τα διάσημα ακριβά εστιατόρια και μπαρ. Τον συνόδευαν ορισμένοι υψηλόβαθμοι συνάδελφοί του από την Gestifute, την εταιρεία του με έδρα την Πορτογαλία, και ο Μαρινάκης τους φιλοξένησε.

Αυτό οδήγησε στην επίτευξη συμφωνίας για να μεταφέρει τον Ντάνιελ Ποντένσε στον Ολυμπιακό, ως έναν από τους πολλούς παίκτες που έλυσαν τα συμβόλαιά τους στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας λόγω της επίθεσης που δέχθηκαν στο προπονητικό κέντρο από τους οπαδούς της.

Αρχικά, η ιδέα ήταν ότι ο Ποντένσε θα μετακόμιζε στην Φόρεστ, αλλά αυτό θεωρήθηκε πολύ επικίνδυνο, ενώ η Σπόρτινγκ σκεφτόταν να κινηθεί νομικά. Βέβαια, η Σπόρτινγκ έφερε δικηγόρους για να απαιτήσει ένα ποσό μεταγραφής και ο Ολυμπιακός κατέληξε να πληρώσει περίπου 6 εκατομμύρια λίρες σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Μέντες έστειλε τους βοηθούς του στην Ελλάδα για να κανονίσουν τη μεταγραφή του Ποντένσε στη Γουλβς ύψους 17 εκατομμυρίων λιρών. Σύμφωνα με την Athletic, η συμφωνία καθυστέρησε επειδή ο Ποντένσε, μέσω του Μέντες, πίστευε ότι του οφείλονταν περίπου 400.000 λίρες σε απλήρωτα μπόνους. Ο Μαρινάκης ήταν δυσαρεστημένος. Ήταν η πρώτη ρωγμή στη σχέση Μαρινάκη-Μέντες και κανείς από τους δύο δεν ήθελε να κάνει πίσω.

Περισσότερες ρωγμές προέκυψαν όταν ήρθε η σειρά του τερματοφύλακα Ζοζέ Σα να μετακομίσει από τον Ολυμπιακό στη Γουλβς και, πάλι, υπήρξε καθυστέρηση λόγω διαφωνίας για τα χρήματα. Αρκετοί μεσάζοντες βοήθησαν στο να παραμείνουν οι επικοινωνίες ανοιχτές. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση σε εκείνο το στάδιο δεν ήταν τόσο εγκάρδια όσο είναι τώρα.

Δια... χειρός Μέντες και οι μεταγραφές των Ποντένσε και Ζοσέ Σα

Όχι ότι ο Μέντες έφυγε ποτέ. Παρακολούθησε τουλάχιστον έναν αγώνα της Φόρεστ στο πρωτάθλημα, ως προσκεκλημένος του συλλόγου, και ήταν ο επιχειρηματικός του συνεργάτης στην Ισπανία, Κάρλος Μπουσέρο, που εκπροσώπησε τον Αιτόρ Καράνκα, τον προπονητή του συλλόγου για ένα χρόνο από τον Ιανουάριο του 2018. Έχουν γίνει και άλλες συμφωνίες με τον Μέντες στο παρασκήνιο και ήταν μάλλον αναπόφευκτο να επανεμφανιστεί μετά την επιστροφή της Φόρεστ στην Premier League το καλοκαίρι του 2022.

Όταν ο σύλλογος δυσκολευόταν πριν από 18 μήνες να καταλήξει σε συμφωνία μετά την άνοδο με τη Γουλβς για την υπογραφή του Μόργκαν Γκιμπς-Γουάιτ, ο Μέντες ενεπλάκη στο παρασκήνιο και τελικά βοήθησε να ευοδωθεί.

Την ίδια περίοδο, πρότεινε μια συμφωνία που θα ήταν, για έναν νεοφώτιστο σύλλογο, συγκλονιστική: ο επιθετικός Γκονκάλο Ράμος, ο οποίος πέτυχε χατ-τρικ με την Πορτογαλία στη νοκ-άουτ φάση των τελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου λίγους μήνες αργότερα, προσφερόταν από την Μπενφίκα.

Ο Μέντες, στους άλλους πελάτες του οποίου περιλαμβάνονται ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο Νταβίντ ντε Χέα και ο Ζοάο Φέλιξ, ειδικευόταν πάντα στα καλύτερα ταλέντα της Ιβηρικής. Όμως ο Ράμος αποφάσισε να μείνει εκεί που ήταν και η Νότιγχαμ έχασε έναν παίκτη που έκτοτε μετακόμισε στην Παρί Σεν Ζερμέν σε μια συμφωνία ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά την επερχόμενη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, ίσως η καλύτερη επιλογή - όπως πάντα με την Νότιγχαμ Φόρεστ - είναι να έχουμε ανοιχτό μυαλό για το τι μπορεί να συμβεί.

Η Φόρεστ άλλωστε πρέπει να είναι προσεκτική με τους κανόνες του Financial Fair Play που διέπουν το πόσα μπορεί να ξοδέψει και έτσι δεν αναμένεται κάποια «βαρύγδουπη» προσθήκη ποδοσφαιριστή.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι ο Μέντες βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση. Μιλάει απευθείας με τον Μαρινάκη και δεν περνάει από τον Μιλτιάδη, τον 24χρονο γιο του ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεταγραφές της Φόρεστ.

Θεωρητικά, θα πρέπει να βοηθήσει τον Νούνο το γεγονός ότι ο ατζέντης του είναι κοντά στον ιδιοκτήτη - αν και ο Λαμουσί έφυγε υπό τεταμένες συνθήκες ύστερα από μία σεζόν στην ηγεσία το 2020. Και ο αντίκτυπος για την Φόρεστ είναι πιθανό να φανεί με την μορφή όλο και περισσότερων επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον Μέντες.

Αν είναι έτσι, ο σύλλογος θα ελπίζει ότι θα έχει πιο θετικό αντίκτυπο από την τελευταία φορά που, όταν λειτουργούσε στην Championship, κατεύθυνε παίκτες προς το μέρος τους.