Μεγάλο το διακύβευμα

Το ντέρμπι ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκεπάζει όλα τα υπόλοιπα της Premier League σε δημοφιλία και κύρος.

Μεγάλο το διακύβευμα

Στην Αγγλία το λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Και αυτό φαίνεται ακόμα περισσότερο στην περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου τα περισσότερα πρωταθλήματα κάνουν ολιγοήμερες διακοπές, αλλά στο νησί εξακολουθούν και παίζουν μπάλα με κάθε επισημότητα. Με γεμάτα όλα τα γήπεδα από την Πρέμιερ μέχρι την Ίσθμιαν Λιγκ. Και τον κόσμο να χαίρεται και να τραγουδά κάλαντα και συνθήματα υπέρ της ομάδας του, είτε πίνοντας είτε όχι!

Κάθε αγνός ποδοσφαιρόφιλος αξίζει να ζήσει αυτήν την εμπειρία έστω για μία φορά στη ζωή του. Πόσω μάλλον το να καταφέρει να βιώσει την ποδοσφαιρική μαγεία του απόλυτου ντέρμπι ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σε κάθε αγγλική πόλη υπάρχει το ανάλογο μεγάλο ματς. Άρσεναλ-Τότεναμ στο Λονδίνο, Λίβερπουλ-Έβερτον στο Λίβερπουλ, Σίτι-Γιουνάιτεντ στο Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ-Άστον Βίλα στο Μπέρμιγχαμ. Ακόμα όμως και για τους… ακραιφνείς τοπικιστές Βρετανούς υπάρχει το ματς που σκεπάζει όλα τα υπόλοιπα σε δημοφιλία και κύρος. Αυτό που θα γίνει σήμερα στο θρυλικό Άνφιλντ.

Τι και αν τις δύο ομάδες χωρίζουν δέκα βαθμοί και στη δεδομένη χρονική συγκυρία διάγουν βίους αντίθετους; Τα πάντα σταματούν, οι προβολείς πέφτουν εκεί και όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος περιμένει μια ματσάρα αντάξια της ιστορίας και της δυναμικής των δύο μονομάχων. Η Λίβερπουλ ούτως ή άλλως βρίσκεται στα χάι της, απολαμβάνει τη μοναξιά στο ρετιρέ της βαθμολογίας έπειτα από 16 αγωνιστικές, ενώ είχε και την πολυτέλεια να ξεκουράσει τους βασικούς παίκτες της μεσοβδόμαδα στο Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στην Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ.

Ούτε που τους απασχόλησε τους «ρεντς» η ήττα στις Βρυξέλλες, από τη στιγμή που και εκεί είχαν διασφαλίσει την πρωτιά στον όμιλό. Στο πρωτάθλημα η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ είναι αήττητη σε εννιά παιχνίδια, μετρά τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία στα πέντε τελευταία, πάει… καβάλα στο άλογο για να κόψει πρώτη το νήμα για το 2023 και να «φωνάξει» πως είναι έτοιμη για να εκθρονίσει τη Μάντσεστερ Σίτι.

Στον αντίποδα, η Γιουνάιτεντ αναζητά εναγωνίως από κάπου να κρατηθεί. Και βαθμολογικά και κυρίως ψυχολογικά. Η εντός έδρας ήττα από την Μπάγερν Μονάχου και ο αποκλεισμός από την Ευρώπη ήρθε σε συνέχεια των αρνητικών αποτελεσμάτων εντός συνόρων που τείνουν να εκτροχιάσουν και φέτος τους «κόκκινους διαβόλους» από τη διεκδίκηση των στόχων τους. Δύο ήττες στα τρία τελευταία παιχνίδια στην Πρέμιερσιπ, το τελευταίο με το απίστευτο 0-3 από την Μπόρνμουθ.

Επειδή ακριβώς εκεί είναι Αγγλία, ο Έρικ Τεν Χαγκ δεν έχει απολυθεί ακόμα. Μοιάζει όμως ο Ολλανδός να έχει εξαντλήσει όλες τις… ζωές που τους είχαν απομείνει, ακόμα και για τα δεδομένα ενός βρετανικού κλαμπ που συνήθως στηρίζει μέχρι τέλους και… ακόμα παραπέρα τον προπονητή. Το ενδεχόμενο νίκης στο Άνφιλντ θα αποτελέσει βάλσαμο για τις πληγές στο σώμα της Γιουνάιτεντ και είναι προφανές πως άπαντες στις τάξεις της αντιμετωπίζουν σαν τελικό τη σημερινή συνάντηση αναμέτρηση.

Και δύο σημαντικές λεπτομέρειες που δυστυχώς για εμάς στην Ελλάδα μοιάζουν με άπιαστη προοπτική. Το μεγάλο παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 16.30 τοπική ώρα και είναι το τελευταίο «βραδινό» της ημέρας. Η Άρσεναλ για παράδειγμα -που επίσης διεκδικεί τον τίτλο- θα αρχίσει στις 14.00 ώρα Αγγλίας. Πως γεμίζει ο κόσμος τα γήπεδα σε αυτές τις ποδοσφαιρικές ώρες;

Η άλλη ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τη δική μας τοξικότητα και μαυρίλα είναι πως φυσικά και σε αυτό το ντέρμπι θα είναι γεμάτο το «πέταλο» των οπαδών των φιλοξενούμενων, οι οποίοι κύριοι θα πάνε, κύριοι θα φύγουν και στο ενδιάμεσο θα φωνάξουν τα συνθήματα και θα υποστηρίξουν τη Γιουνάιτεντ, δίχως να τους ενοχλήσει κανείς. Αλλά τι ψάχνουμε τώρα…