Γκουαρντιόλα: «Για πολύ καιρό ζούσαμε σαν γάτα»

Η Μάντσεστερ Σίτι «χρειάζεται ένα ταρακούνημα», σύμφωνα με τον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Γκουαρντιόλα: «Για πολύ καιρό ζούσαμε σαν γάτα»

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα δήλωσε ότι η Μάντσεστερ Σίτι «χρειάζεται ένα ταρακούνημα» και ότι είναι «απαραίτητο» να βιώσει την τρέχουσα σειρά αποτελεσμάτων της, αλλά επέμεινε ότι αυτό δεν οφείλεται στον εφησυχασμό μετά την κατάκτηση του τρεμπλ την περασμένη σεζόν.

Η Σίτι αγνοεί τη νίκη στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της, έχοντας αποσπάσει ισοπαλία από την Τσέλσι, τη Λίβερπουλ και την Τότεναμ πριν χάσει 1-0 από την Άστον Βίλα το βράδυ της Τετάρτης.

Πριν από το παιχνίδι στο «Βίλα Παρκ», ο Γκουαρντιόλα είχε προβλέψει ότι η ομάδα του θα κατακτήσει την Premier League αν επαναλάβει το επίπεδο απόδοσης που έδειξε απέναντι στη Λίβερπουλ και την Τότεναμ, αλλά την Παρασκευή (8/12) δεν απέφυγε να αναφερθεί στην τρέχουσα κατάσταση της Σίτι.

«Θα πω κάτι: νομίζω ότι για όλους είναι καλό να ζούμε αυτό που ζούμε», είπε. «Θα έλεγα ότι νομίζω ότι είναι απαραίτητο να το ζούμε αυτό.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ζούσαμε σαν γάτα- "πόσο καλοί είμαστε". Το χρειαζόμαστε για να πούμε: "Παιδιά, αυτή η δουλειά- είναι τρομερή, είναι τρομερή". Είσαι ανίκητος και μετά, ω Θεέ μου, δεν μπορείς να κερδίσεις ούτε ένα παιχνίδι.

Ίσως πρώτα για μένα, χρειάζομαι αυτή την πρόκληση για να αποδείξω τον εαυτό μου, ότι είμαι καλός προπονητής, για να βοηθήσω τους παίκτες να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση. Για τους παίκτες είναι μια καλή πρόκληση για να πουν: "Θεέ μου, η Άστον Βίλα ήταν μίλια καλύτερη από όλους μας". Αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τους βάλει στη σωστή θέση. Όχι (μόνο) τα δικά μου λόγια, αυτό δεν λειτουργεί"».

Τον Ιανουάριο, ο Γκουαρντιόλα αναφέρθηκε στους παίκτες του και στον ίδιο τον σύλλογο ως «ευτυχισμένα λουλούδια», επειδή ένιωθε ότι είχαν γίνει πολύ άνετοι, πολύ συνηθισμένοι στο να πηγαίνουν καλά τα πράγματα εντός και εκτός γηπέδου.

Χτυπώντας παρόμοιο τόνο την Παρασκευή, συνέχισε: «Ο σύλλογος, όλη η οργάνωση, (γνωρίζουν) ότι μπορούμε να μείνουμε εκτός Champions League την επόμενη σεζόν.

Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά. Το χρειαζόμαστε μετά από όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Το συντομότερο δυνατό θα το συνειδητοποιήσουμε και θα βγούμε από εδώ πιο γρήγορα.

Διαφορετικά, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει- την επόμενη σεζόν θα είναι πάλι πίσω. Είμαστε ακόμα στο Δεκέμβριο, δεν έχουμε τελειώσει καν τον πρώτο γύρο, έχουμε πολλά παιχνίδια να παίξουμε. Το Champions League είναι εκεί, το Κύπελλο Αγγλίας. Ωραία, συναρπαστικά, όμορφα πράγματα μπροστά μας. Αγκαλιάστε τα, πρέπει να τα αγκαλιάσουμε.

Ο σύλλογος το χρειαζόταν. Πριν από ένα μήνα πίστευα ότι ο σύλλογος χρειαζόταν ένα ταρακούνημα, να ταρακουνηθεί. Τα άσχημα αποτελέσματα μπορούν να σε βοηθήσουν να το ζήσεις αυτό».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γκουαρντιόλα είχε αποκρούσει τους ισχυρισμούς ότι τα πρόσφατα αποτελέσματα της Σίτι ήταν αποτέλεσμα εφησυχασμού μετά την επιτυχία της περασμένης σεζόν και παρά την τελευταία αυτή εκτίμηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ίδιος, οι παίκτες του και οι εργοδότες του, επέμεινε ότι κανείς δεν έχει πάρει το πόδι του από το γκάζι.

«Δεν πρόκειται για εφησυχασμό», δήλωσε. «Ο εφησυχασμός έχει να κάνει με το να φτάνεις αργά στην προπόνηση, να μην προπονείσαι καλά, να μην κάνεις καλή δουλειά, δεν έχει σημασία τι συμβαίνει. Μιλάω μόνο για τα άσχημα αποτελέσματα, να δούμε πόσο δύσκολο είναι αυτό που κάναμε και τι θα γίνει. Μόνο τα κακά αποτελέσματα σας βοηθούν να το καταλάβετε. Ακόμα και για τα μέσα ενημέρωσης, για τους οπαδούς, να λένε "ω Θεέ μου, χάνουν". Τέσσερα παιχνίδια χωρίς νίκη, μπορεί να γίνουν πέντε, έξι. Μπορεί να συμβούν.

Όλοι οι άνθρωποι λένε τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, "α, η Σίτι θα κερδίσει". Εμείς φτιάχνουμε πρότυπα που ο κόσμος θέλει να είναι εκεί. Βλέπω την πείνα στους αντιπάλους. Το βλέπω. Για να το ανακτήσουμε αυτό, πρέπει να χάσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι αν χάνεις, χάνεις διοργανώσεις. Είναι ένα πρόβλημα, την επόμενη σεζόν θα επιστρέψουμε. Όταν χάνεις παιχνίδια, είναι απαραίτητο. Είναι απαραίτητο να το ζήσεις αυτό. Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι τα λόγια μου που μπορούν να βοηθήσουν ή τα επιτεύγματα. Είναι οι ίδιοι στον αγωνιστικό χώρο για να λένε: "Θεέ μου, οι αντίπαλοι είναι πολύ καλύτεροι". Μετά, να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Είναι ο μόνος τρόπος».