Σούνακ: «Πολλές συγγνώμες στις οικογένειες του Χίλσμπορο»

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σήμερα (6/12) ότι δεν θα επαναληφθούν τα χρόνια της αδικίας που υπέστησαν οι οικογένειες των 97 θυμάτων της τραγωδίας στο Χίλσμπορο το 1989, της χειρότερης στα γήπεδα της Βρετανίας. 

Σούνακ: «Πολλές συγγνώμες στις οικογένειες του Χίλσμπορο»

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ, πολλοί από τους οποίους νεαροί, πέθαναν σε έναν υπερπλήρη, περιφραγμένο χώρο στο Χίλσμπορο στο Σέφιλντ της βόρειας Αγγλίας, σε έναν ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας εναντίον της Νότιγχαμ Φόρεστ ένα ηλιόλουστο ανοιξιάτικο απόγευμα.

Για χρόνια, οι οικογένειες όσων σκοτώθηκαν έκαναν εκστρατεία για τη δικαιοσύνη, αρνούμενοι να δεχτούν τους θανάτους σαν τυχαίους, αφού η αστυνομία κατηγόρησε αρχικά την τραγωδία στους ίδιους τους φιλάθλους.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε συγγνώμη το 2012 και μια έρευνα το 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία έφταιγε για το θάνατο των οπαδών, λέγοντας ψέματα προκειμένου να υπάρξει μια συγκάλυψη «τεραστίων διαστάσεων» για να κρύψει τα λάθη της.

Το επόμενο έτος, μια έκθεση που ανατέθηκε από την κυβέρνηση στον Τζέιμς Τζόουνς, πρώην επίσκοπο του Λίβερπουλ, ζήτησε να δημιουργηθεί ένας καταστατικός χάρτης για τις οικογένειες εκείνων που σκοτώθηκαν.

Σήμερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει πλέον υπογράψει τη «Χάρτα του Χίλσμπορο». «Οι οικογένειες του Χίλσμπορο έχουν υποστεί πολλαπλές αδικίες και περισσότερα από τριάντα τέσσερα χρόνια αργότερα, δεν μπορούν ποτέ να ζητηθούν πάρα πολλές συγγνώμες για όσα πέρασαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

«Και θέλω να επαναλάβω αυτήν τη συγγνώμη σήμερα και να ευχαριστήσω τις οικογένειες του Χίλσμπορο για την επιμονή, την υπομονή και το θάρρος τους». Ο νέος καταστατικός χάρτης θα εξασφαλίσει καλύτερη υποστήριξη στις οικογένειες αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση είπε ότι επίσης «επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για μια κουλτούρα ειλικρίνειας και διαφάνειας στις δημόσιες υπηρεσίες».