Η λεπτομέρεια για να «Πάμε σαν… 2004»

Άκρως… ιντριγκαδόρικο το αποτέλεσμα της κλήρωσης των ομίλων του Γιούρο 2024, για τους Έλληνες φιλάθλους, αφού δίνει την προοπτική να αντιμετωπίσουμε ποδοσφαιρικούς μας γνώριμους, που γεννούν τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις στα χρονικά του εγχώριου ποδοσφαίρου!

Η λεπτομέρεια για να «Πάμε σαν… 2004»

Δύο από τους πιθανούς αντιπάλους μας ήταν μεταξύ εκείνων που νίκησε η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ, πριν από 20 χρόνια, στην ονειρεμένη πορεία ανάδειξης της ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη, αν όχι του αθλήματος, σίγουρα σε διεθνές επίπεδο!

Η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο -που τότε, 19 ετών, οι παίκτες της «γαλανόλευκης» τον υποχρέωσαν να κλαίει γοέρα, για τον χαμένο τελικό μπροστά στους συμπατριώτες του (οι οποίοι είχαν κατακλύσει το Ντα Λουζ της Λισσαβώνας, προσδοκώντας στον παρθενικό τίτλο σε επίπεδο Ανδρών, αλλά έπρεπε να περιμένουν άλλα 12 χρόνια για να τον δουν…)- σίγουρα θα θέλει ρεβάνς.

Ομοίως οι Τσέχοι ποδοσφαιρικοί επίγονοι της καλύτερης σύγχρονης φουρνιάς της χώρας τους (των Νέτβεντ, Μπάρος, Ροζίτσκι, Κόλερ κ. α.).

Όμως για να υλοποιηθούν οι ποδοσφαιρικές… φαντασιώσεις, όπως και για να ξεκινήσει η Τουρκία με αντίπαλο την Ελλάδα στο «Βεστφάλεν Στάντιον» του Ντόρτμουντ στις 18/6 -αναμέτρηση που δεν γεννά μνήμες του έπους του 2004, αλλά κουβαλά πολύ περισσότερα απ’ όσα μια ποδοσφαιρική μονομαχία μπορεί να αντέξει- λείπει μια λεπτομέρεια: Να προκριθεί η Eθνική μας στις 24 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης!

Κάτι που δεν καταφέρνει από το 2016 και για να το πετύχει, χρειάζεται να υπερπηδήσει δύο εμπόδια. Του Καζακστάν (21/3) κι εφόσον τα καταφέρει, πέντε μέρες αργότερα, του νικητή της αναμέτρησης Γεωργία–Λουξεμβούργο. Εκτός έδρας. Σίγουρα όχι ανυπέρβλητα, αλλά ούτε ποδοσφαιρικά αμελητέες ποσότητες…

Το σημαντικότερο, έτσι κι αλλιώς, είναι το πώς θα εμφανιστούμε τότε, γιατί τρεις και πλέον μήνες είναι εφάμιλλοι… αιώνων στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Σε πρώτη φάση καλούμαστε να αποβάλλουμε κάθε εσωστρέφεια, που ενέσκηψε το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τον προπονητή και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν αυτό βοηθήσει την ομάδα να πετύχει μια ιστορική πρόκριση.
Τα 10 χρόνια είναι πολλά μακριά από τελικά κι όσο αυξάνονται τόσο δυσκολεύουν την επαναφορά της ομάδας, προσθέτοντας της «βάρος»… Αλλά αυτά είναι μελλούμενα. Mέχρι τότε έχουμε πιο …χειροπιαστά. Όπως τα δύο χθεσινά ματς του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ.

Στο πρώτο, χρονικά, την άλλη πλευρά του ποδοσφαιρικού «νομίσματος», είδε ο Γιάννης Πετράκης. Που αυτή τη φορά είχε τον Ζοάο Πέδρο υπό τις οδηγίες του. Ο Πορτογάλος, που με πέναλτι προσυπέγραψε τον υποβιβασμό του Λεβαδειακού, όταν ο Κρητικός ήταν τεχνικός στην ομάδα της Λιβαδειάς, την περασμένη σεζόν, χθες, με τον ίδιο τρόπο, άνοιξε το σκορ στο 3-0 κόντρα στην Kηφισιά του (πρώην τεχνικού του στην ομάδα του Αγρινίου) Γιάννη Αναστασίου! Ήταν οι πρώτοι πόντοι των «καναρινιών», μετά από τέσσερις διαδοχικές ήττες, κόντρα στην ομάδα του βορείων προαστείων, που όχι μόνο δέχθηκε δεύτερη σερί τριάρα, αλλά έχει συγκομιδή μόλις ενός πόντου, σε 5 αγώνες, μένοντας προτελευταία, με τους Αγρινιώτες τρίτους από το τέλος.

Εξάλλου μετά τις 28… Σεπτέμβρη σκόραρε ο Αστέρας εντός έδρας και νίκησε για 2η φορά στην σεζόν. Πρώτη έπειτα από τις 26 Αυγούστου! «Θύμα» των Αρκάδων, που έπιασαν εξάδα, ο Πανσερραϊκός του Πάμπλο Γκαρσία, που δεν σκοράρει τρεις αγώνες και έχει μόνο έναν πόντο σε τέσσαρα ματς.

Tα σπουδαία έπονται με τη σημερινή επιστροφή στις εγχώριες υποχρεώσεις Oλυμπιακού και Παναθηναϊκού. Οι «ερυθρόλευκοι», μετά την πεντάρα στο Φράιμπουργκ (και με… ετοιμόρροπο τον Μαρτίνεθ), δεν έχουν περιθώρια στον Βόλο για τίποτα πέραν της νίκης, όπως και οι «πράσινοι» με τον ΟΦΗ, αφού πριν χάσουν από τη Βιγιαρεάλ είχαν ηττηθεί κι από τον Άρη, έχοντας τους διώκτες τους σε απόσταση αναπνοής…