Άρσεναλ: Γιατί δεν μπορεί να παίξει με την Μπρέντφορντ ο Ράγια παρότι είχε δικαίωμα στο Carabao Cup

Ο Ντέιβιντ Ράγια της Άρσεναλ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Μπρέντφορντ αυτό το Σαββατοκύριακο παρότι είχε δικαίωμα συμμετοχής στο μεταξύ τους παιχνίδι για το Carabao Cup.

Άρσεναλ: Γιατί δεν μπορεί να παίξει με την Μπρέντφορντ ο Ράγια παρότι είχε δικαίωμα στο Carabao Cup

Ο Ντέιβιντ Ράγια της Άρσεναλ δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την ομάδα στην οποία ανήκει, την Μπρέντφορντ, όταν οι δύο ομάδες θα συναντηθούν το Σάββατο στην Premier League - παρά το γεγονός ότι ο τερματοφύλακας ήταν διαθέσιμος όταν συναντήθηκαν στο Carabao Cup τον Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι το προηγούμενο νούμερο 1, ο Άαρον Ράμσντεϊλ, θα ανακληθεί στην αρχική ενδεκάδα της Άρσεναλ στην Premier League για πρώτη φορά μετά την νίκη με 3-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο Ράγια εντάχθηκε στην Άρσεναλ με τη μορφή δανεισμού για όλη τη σεζόν από την Μπρέντφορντ τον Αύγουστο, με την ομάδα του βόρειου Λονδίνου να καταβάλλει δάνειο ύψους 3 εκατομμυρίων λιρών και να έχει οψιόν αγοράς 27 εκατομμυρίων λιρών το επόμενο καλοκαίρι.

Το συμβόλαιο του 27χρονου με την Μπρέντφορντ έληγε τον Ιούνιο του 2024, αλλά υπέγραψε νέο διετές συμβόλαιο, με οψιόν του συλλόγου για έναν ακόμη χρόνο, πριν τη μετακίνησή του στην Άρσεναλ.

Γιατί δεν μπορεί να παίξει ο Ράγια το Σάββατο;

Οι κανονισμοί της Premier League είναι σαφείς ότι οι παίκτες που έχουν παραχωρηθεί με τη μορφή δανεισμού δεν μπορούν να αγωνιστούν εναντίον των μητρικών τους συλλόγων στη διοργάνωση.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο του πρωταθλήματος, οι κανόνες αναφέρουν ότι «κατά τη διάρκεια της περιόδου της προσωρινής μεταβίβασης (δανεισμού) της εγγραφής του στο συμβόλαιό του, ένας παίκτης δεν πρέπει να αγωνίζεται εναντίον της μεταβιβάζουσας (μητρικής) ομάδας».

Ωστόσο, θα ήταν δυνατό για τον Ράγια να παίξει εναντίον της Μπρέντφορντ αργότερα μέσα στη σεζόν, αν ο δανεισμός του γίνει μόνιμος τον Ιανουάριο. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχει πρόβλεψη για την Μπρέντφορντ και την Άρσεναλ να καταλήξουν σε γραπτή συμφωνία που θα εμποδίζει τον Ράγια να παίξει σε αυτό το αντίστροφο παιχνίδι, που είναι προγραμματισμένο για τον Μάρτιο.

Οι κανονισμοί προσθέτουν: «Εάν κατά τη διάρκεια της περιόδου μιας προσωρινής μεταγραφής η εγγραφή του παίκτη μεταφερθεί μόνιμα από την ομάδα που μεταγράφηκε στην ομάδα που πήρε τη μεταγραφή, οι δύο ομάδες μπορούν να συμφωνήσουν γραπτώς (με την εν λόγω συμφωνία να κοινοποιηθεί σε αντίγραφο στη Λίγκα) ότι ο παίκτης δεν θα αγωνιστεί εναντίον της ομάδας που πήρε την μεταγραφή για το υπόλοιπο της σεζόν».

Γιατί ο Ράγια είχε δικαίωμα συμμετοχής στο παιχνίδι του Carabao Cup;

Η Άρσεναλ νίκησε 1-0 την Μπρέντφορντ στον τρίτο γύρο του Carabao Cup νωρίτερα αυτή τη σεζόν και, παρά το γεγονός ότι ο Μίκελ Αρτέτα τον άφησε εντελώς εκτός αποστολής, ο Ράγια θα μπορούσε να αγωνιστεί στον αγώνα.

Το Carabao Cup διοργανώνεται από την EFL, η οποία λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες ξεχωριστά από αυτούς της Premier League.

Το εγχειρίδιο κανονισμών της αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια της περιόδου οποιασδήποτε προσωρινής μεταγραφής με δανεισμό, ένας παίκτης δεν πρέπει να αγωνιστεί εναντίον της ομάδας που τον μεταφέρει χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της ομάδας που τον μεταφέρει (η οποία, αν δοθεί, πρέπει να αναγράφεται στο κατάλληλο έντυπο προσωρινής μεταγραφής με δανεισμό)».

Η Άρσεναλ είχε άδεια από την Μπρέντφορντ να βάλει τον Ράγια στον αγώνα του Σεπτεμβρίου - ο Αρτέτα απλά επέλεξε να ξεκουράσει τον Ισπανό διεθνή και αντί αυτού ξεκίνησε τον Ράμσντεϊλ, με τον νεαρό Καρλ Χάιν στον πάγκο.