“CR7” vs Moυρίνιο: Σχέσεις (στ)οργής!

Οι δύο Πορτογάλοι ξαναβρίσκονται, αλλά αυτή τη φορά αντιμέτωποι, όπως είχε συμβεί, κάμποσες φορές, στην συνύπαρξη τους στη Ρεάλ Μαδρίτης

“CR7” vs Moυρίνιο: Σχέσεις (στ)οργής!

Η αναμέτρηση Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ - Γιουβέντους δεν ξαναφέρνει μόνο τον Κριστιάνο Ρονάλντο αντιμέτωπο της ομάδας που θήτευσε επί 6ετία (2003-09) -κι η οποία αποτέλεσε εφαλτήριο της καθιέρωσης του, ως ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά αστέρια του καιρού μας- αλλά και του Ζοσέ Μουρίνιο.

Κι ενώ οι σχέσεις του “CR7” με τους «κόκκινους διαβόλους» και το κοινό τους ήταν και παραμένουν αγαστές, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο και για κείνες με τον συμπατριώτη του. Με τον οποίο συνυπήρξαν για 3 χρόνια (2010-13) στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Όπου προσελήφθησαν ως αντιστάθμισμα, ο μεν του Μέσι κι ο δε του Γκουαρντιόλα, προκειμένου ν’ ανασχεθεί -σε μια από τις επικότερες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις στην ιστορία του αθλήματος- η κορυφαία Μπαρτσελόνα όλων των εποχών. Μια από τις σπουδαιότερες ομάδες στα χρονικά. Ωστόσο η συνεργασία των δύο Πορτογάλων, στην Ισπανική πρωτεύουσα, μόνο ανέφελη δεν ήταν.

Παρότι ξεκίνησε με εκατέρωθεν εγκωμιαστικές εκφράσεις, προϊόντος του χρόνου, εξελίχθηκε σε ψυχροπολεμική κι ανοικτή σύγκρουση.

Ο «μήνας του μέλιτος» των σχέσεων τους τελειώνει μετά τον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2011. Η Μπαρτσελόνα έχει κερδίσει, μέσα στο «Μπερναμπέου», 2-0, με τον Μέσι να κάνει...όργια, έχοντας σκοράρει και τα δύο τέρματα (το δεύτερο αφού έχει περάσει την...μισή Ρεάλ Μαδρίτης!) κι ο «CR7», που δεν αντέχει να μοιράζεται τα φώτα της δημοσιότητας με κανένα,...απασφαλίζει!

Αμέσως μετά τον αγώνα, αφήνει αιχμές κατά του προπονητή του, για υπερβολικά αμυντικό στήσιμο της ομάδας. Η «απάντηση» του «Μου»; Τον άφησε να ζεσταίνει τον...πάγκο στο επόμενο ματς με τη Σαραγόσα κι Αραγώνες κερδίζουν, στην Μαδρίτη, 3-2.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πριν τον επαναληπτικό της Βαρκελώνης (1-1) του επιτίθεται στα αποδυτήρια με εκφράσεις όπως «παίζεις μόνο για τον εαυτό σου». Ωστόσο η διασημότερη ήταν εκείνη όπου τον ρώταγε: «Θεωρείς τον εαυτό σου καλύτερο από τον Ντι Μαρία;»

Εξαιρετικά μειωτική για κάποιον που έχει αυτοαποκληθεί, πολλάκις, «καλύτερος ποδοσφαιριστής στα χρονικά». Όλα αυτά παρότι ήταν «νωπή» η κατάκτηση του Κυπέλλου, κόντρα στην Μπαρτσελόνα, στην Βαλένθια (0-1), με γκολ του “CR7”...
Ήταν ο πρώτος τίτλος των «μπλάνκος», μετά από μια τριετία, όπου η αιώνια αντίπαλος τους σάρωνε. Παρότι την επόμενη σεζόν (2011-12) πήρε και το πρωτάθλημα –με ρεκόρ συγκομιδής πόντων (100), που την μεθεπόμενη χρονιά ισοφάρισαν οι Καταλανοί– το μεταξύ τους χάσμα δεν καλύφθηκε ποτέ.

Ανέχονταν, μετά δυσκολίας, ο ένας τον άλλον, αφού τα υπερμεγέθη «ΕΓΩ» τους συγκρούονταν, στον ακήρυχτο πόλεμο, για το ποιος θα’ναι «αφεντικό» της ομάδας.

Μετά το «διαζύγιο»...

Στην τρίτη -και...μαρτυρική- σεζόν του στην Μαδρίτη, ο Μουρίνιο, είχε να διαχειριστεί ότι έχασε το πρωτάθλημα με ρεκόρ διαφοράς (15 π.) από την Μπαρτσελόνα, αλλά κι ότι ο συμπατριώτης του συνασπίσθηκε με την Ισπανική «φράξια» των αποδυτηρίων (Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος κ.α), που είχε διαμηνύσει στον πρόεδρο, Φλορεντίνο Πέρεθ, πως ο «Μου» δεν είναι «Special One», αλλά...ανεπιθύμητος!

Παρά το «διαζύγιο» και την απόσταση που τους χώριζε, πια, ο Μουρίνιο δεν χάνει ευκαιρία να μειώσει τον πρώην παίκτη του.

Όχι μόνο δηλώνει ότι «Έχω προπονήσει (σ. την εποχή που ήταν βοηθός στην Μπαρτσελόνα) τον Ρονάλντο, τον...κανονικό, όχι τον Πορτογάλο», αλλά...φλερτάρει με τον Μέσι, αποθεώνοντας τον δημόσια, ξεχνώντας πως όσο ήταν στους «μερένγκες» υποστήριζε την πρωτοκαθεδρία του συμπατριώτη του!
Ο τελευταίος, μην αντέχοντας όλα αυτά, δηλώνει με νόημα: «Εγώ δεν φτύνω στο πιάτο που έφαγα...»

Και στη μέση ο Μέντες!

Στην μέση αυτού του δημόσιου...ξεκατινιάσματος είναι ένας τρίτος Πορτογάλος. Ο Ζόρζε Μέντες. Ο «σούπερ ατζέντης» προσπαθούσε όλο το διάστημα της συνύπαρξης τους στην Ρεάλ να ισορροπήσει στα καπρίτσια και τις ιδιαιτερότητες των δύο κορυφαίων πελατών του, που του χάρισαν το «ευ ζειν», ως ανταπόδοση των παχυλών συμβολαίων που τους εξασφάλιζε (και τους εξασφαλίζει).

Το σημερινό ματς έρχεται σε μια πολύ δύσκολη περιόδο για αμφοτέρους. Ο Μουρίνιο παρά την ισοπαλία στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με την Τσέλσι, και την νίκη (μ’ ανατροπή) επί της ουραγού Νιούκαστλ, παραμένει σε καθεστώς αμφισβήτησης. Ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο προσπαθεί να καθαρίσει τη δημόσια εικόνα του, που έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα, με την υπόθεση των κατηγοριών περί βιασμού της Κάθριν Μαγιόργκα.

Χώρος για συναισθηματισμούς δεν υπάρχει. Άλλωστε ο «CR7» «δεύτερο πατέρα» έχει αποκαλέσει μόνο τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όχι τον «Μου» και το ματς θυμίζει το πρώτο σκέλος ενός «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» μεταξύ τους...