Φαν Ντάικ: «Πρέπει να κερδίζεις κάθε στιγμή σε ένα ντέρμπι»

Ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ απολαμβάνει την πρόσθετη σημασία που έχει ένα ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ και την ανάγκη να «κερδίσει κάθε στιγμή» όταν η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει την Έβερτον.

Φαν Ντάικ: «Πρέπει να κερδίζεις κάθε στιγμή σε ένα ντέρμπι»

Η καριέρα του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ στη Λίβερπουλ ξεκίνησε σε ένα ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ, καθώς σκόραρε το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις σε έναν αγώνα για το FA Cup εναντίον της Έβερτον στο Άνφιλντ τον Ιανουάριο του 2018.

Από τότε ο αρχηγός των «κόκκινων» έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από αυτό το ντέρμπι, φυσικά, και στο match programme ενόψει της 243ης αναμέτρησης μεταξύ τους το Σάββατο (21/10, 14:30), ο Ολλανδός στόπερ διαβεβαιώνει ότι το νόημα του παιχνιδιού είναι ενσωματωμένο στο μυαλό των παικτών.

«Πριν παίξω πραγματικά σε ένα, δεν ήξερα ακριβώς τι να περιμένω από το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ», γράφει ο Φαν Ντάικ.

«Ήξερα ότι επρόκειτο για ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, αναγνώρισα πόσο σημαντικό ήταν για τους ανθρώπους της πόλης και όχι μόνο, αλλά μόνο όταν βγήκα στον αγωνιστικό χώρο και το ένιωσα ο ίδιος, κατάλαβα πλήρως περί τίνος πρόκειται. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει για κάθε παίκτη που είχε ποτέ την τύχη να συμμετάσχει σε αυτό το παιχνίδι.

Αυτό που μου κάνει πάντα εντύπωση είναι το πάθος - εντός και εκτός γηπέδου. Είναι τόσο ισχυρό που μπορείς να το νιώσεις. Έτσι καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι.

Όσον αφορά τους βαθμούς, δεν είναι πιο σημαντικό από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, αλλά για τα 90 και πλέον λεπτά που παίζουμε νιώθουμε ότι σημαίνει τα πάντα και ακόμη περισσότερα - σχεδόν σε σημείο που θα μπορούσε να μην διακυβεύεται τίποτα, αλλά θα εξακολουθούσαν να διακυβεύονται τόσα πολλά. Είναι το κόκκινο εναντίον του μπλε και αυτό έχει πάντα σημασία.

Έτσι είναι το ποδόσφαιρο στην πόλη του Λίβερπουλ και είναι κάτι που πραγματικά μου αρέσει, γιατί μπορεί να είναι έτσι μόνο αν το ίδιο το ποδόσφαιρο έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να περάσεις πολύ χρόνο σε αυτό το μέρος του κόσμου για να καταλάβεις ότι αυτό ισχύει σίγουρα εδώ. Ο κόσμος ζει για το άθλημα και αυτό σημαίνει ότι είναι πάντα τιμή μου να τον εκπροσωπώ, αλλά ειδικά σε μέρες όπως αυτή.

Το καλό είναι ότι, σε αντίθεση με το ντεμπούτο μου, τώρα ξέρω ακριβώς τι να περιμένω. Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, αυτό το παιχνίδι είναι πάντα μια κανονική αναμέτρηση. Πρέπει να κερδίσεις το δικαίωμα να παίξεις και όταν κερδίσεις αυτό το δικαίωμα πρέπει να το εκμεταλλευτείς στο έπακρο, διότι κανείς από τις δύο πλευρές δεν πρόκειται να κάνει χάρες στον αντίπαλο.

Η Έβερτον θα έρθει εδώ με τις δικές της φιλοδοξίες. Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα στη σεζόν είχε μερικά θετικά αποτελέσματα πριν από τη διεθνή διακοπή, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έρθει στο Άνφιλντ με την επιθυμία να χτίσει πάνω σε αυτά.

Για εμάς, νιώθουμε ότι τα προηγούμενα δύο αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να είναι καλύτερα -και αν ένα ή δύο πράγματα είχαν πάει όπως τα θέλουμε, θα ήταν- οπότε θα επιδιώξουμε να επιστρέψουμε στις νίκες.

Δεν θα είναι εύκολο, φυσικά - ποτέ δεν είναι. Αυτή είναι μια μέρα που κάθε ρίψη, κάθε σουτ, κάθε στιγμή πρέπει να κερδηθεί και πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση. Αν είμαστε τότε θα δώσουμε στον εαυτό μας τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες να πετύχουμε το αποτέλεσμα που ελπίζουμε».