Υφυπουργός Αθλητισμού Σαουδικής Αραβίας: «Θέλουμε... αυτό που είχε το Κατάρ»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας Μπαντέρ Αλκάντι, επαίνεσε το Κατάρ για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και είπε ότι η χώρα του ήθελε να το ζήσει επίσης, καθώς προτίθεται να φιλοξενήσει το Μουντιάλ το 2034.

Υφυπουργός Αθλητισμού Σαουδικής Αραβίας: «Θέλουμε... αυτό που είχε το Κατάρ»

Το Κατάρ ήταν η πρώτη χώρα στη Μέση Ανατολή που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του περασμένου έτους και ο Σαουδάραβας υφυπουργός Αθλητισμού επαίνεσε τη διοργανώτρια χώρα, παρά τις τεταμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών τα τελευταία χρόνια:

«Όπως η περηφάνια που είχατε στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν διοργανώσατε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως το πόσο περήφανοι είμαστε που κερδίσαμε την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και το Κατάρ... είμαστε περήφανοι για όσα έκαναν άλλες χώρες προσφέροντας ένα εξαιρετικό Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε ο Αλκάντι στο αθλητικό συνέδριο Leaders στο Λονδίνο.

«Σίγουρα θέλουμε να φιλοξενήσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτύξουμε τη χώρα μας ώστε να φιλοξενεί σε υψηλό επίπεδο τέτοιες διοργανώσεις», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για την εμπειρία των φιλάθλων στο Κατάρ, όπου δεν υπήρχε αλκοόλ στα γήπεδα, μια απόφαση που ελήφθη μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του τουρνουά, ο Αλκάντι είπε ότι ο κόσμος είχε απολαύσει μια μοναδική εμπειρία:

«Και αυτό είναι κάτι για το οποίο ειλικρινά επικροτούμε τους συναδέλφους μας και το Κατάρ, που το πέρασαν και σίγουρα αποδείχτηκαν ότι είναι μια πιθανότητα, και είναι κάτι που θα θέλαμε να επαναλάβουμε», πρόσθεσε.

Δεν διευκρίνισε αν αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψουν το αλκοόλ στις «ζώνες οπαδών» και ξενοδοχεία, όπως συνέβη στο Κατάρ. Το αλκοόλ είναι απαγορευμένο στη Σαουδική Αραβία.

Οι επικριτές κατηγορούν τη χώρα ότι χρησιμοποιεί το κρατικό της ταμείο για να συμμετάσχει σε «ξέπλυμα μέσω του αθλητισμού (sportswashing)» ενόψει της έντονης κριτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λέει ότι προστατεύει την εθνική της ασφάλεια μέσω των νόμων της.

Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι προβληματίζεται από τους ισχυρισμούς για «ξέπλυμα μέσω του αθλητισμού» και ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον αθλητισμό εάν αυξάνεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας.

Ο Αλκάντι επανέλαβε τα σχόλια του πρίγκιπα διαδόχου και είπε ότι η τεράστια επένδυση στον αθλητισμό είναι να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών στη Σαουδική Αραβία:

«Λοιπόν, αυτή θα ήταν μια δύσκολη ερώτηση (sportswashing) πριν την απαντήσει ο διάδοχος. Δεν είναι πια δύσκολο. Οπότε σίγουρα ό,τι κάνουμε στον αθλητισμό, το κάνουμε για τους ανθρώπους μας», πρόσθεσε ο Αλκάντι.

«Και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους όσον αφορά την αύξηση της μαζικής συμμετοχής όσον αφορά την εστίαση σε ελίτ αθλητές».