Λίβερπουλ: Ο Μακ Άλιστερ είναι φανταστικός, αλλά η θέση του δεν είναι στο «6»

Η αίσθηση παραμένει ότι ο Μακ Άλιστερ δεν χρησιμοποιείται σε ρόλο που ταιριάζει καλύτερα στις ιδιότητές του.

Λίβερπουλ: Ο Μακ Άλιστερ είναι φανταστικός, αλλά η θέση του δεν είναι στο «6»

Ο Αλέξις Μακ Άλιστερ ήταν ο τελευταίος παίκτης της Λίβερπουλ που αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο του Amex Stadium μετά το 2-2 με την Μπράιτον την Κυριακή (8/10). Παλιοί φίλοι έκαναν ουρά για να τον αγκαλιάσουν.

Ο προπονητής της Μπράιτον, Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, έτρεξε προς τον νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μετά το τελικό σφύριγμα. Περνώντας το χέρι του γύρω από τον ώμο του μέσου, ενθάρρυνε τους οπαδούς των γηπεδούχων να δείξουν την εκτίμησή τους στον άνθρωπο που τους είχε αποχαιρετήσει με δάκρυα στο τέλος της περασμένης σεζόν.

Εξακολουθεί να είναι αγαπητός και σεβαστός στον σύλλογο της νότιας ακτής, ο Μακ Άλιστερ έχει γίνει γρήγορα αγαπητός στους παίκτες, το προσωπικό και τους οπαδούς από τότε που ολοκλήρωσε τη μετακίνησή του στη Λίβερπουλ τον Ιούνιο, ύψους 35 εκατομμυρίων λιρών.

Ο προπονητής Γιούργκεν Κλοπ έχει περιγράψει τον Αργεντινό διεθνή ως ευχάριστο στη συνεργασία και «σούπερ έξυπνο από άποψη τακτικής». Ο Μακ Άλιστερ ήταν η υπογραφή προτεραιότητας στην αρχή της αναδόμησης της μεσαίας γραμμής στο Άνφιλντ αυτό το καλοκαίρι και ήταν πάντα παρών στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ.

Υπήρξαν πολλά για να θαυμάσει κανείς - όχι μόνο εκείνη την εξαιρετική ασίστ για τον Ντάργουιν Νούνιες στην εντός έδρας νίκη επί της Γουέστ Χαμ πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η αίσθηση παραμένει ότι ο Μακ Άλιστερ δεν χρησιμοποιείται σε ρόλο που ταιριάζει καλύτερα στις ιδιότητές του. Δεν είναι ένα εξειδικευμένο «6άρι» και μερικές φορές αυτό το γεγονός είναι εμφανές.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων σεζόν του στην Μπράιτον, είτε λειτουργούσε σε πιο προωθημένη θέση είτε είχε για παρέα τον Μοϊσές Καϊσέδο όταν έπαιζε πιο χαμηλά στο γήπεδο. Στη Λίβερπουλ, του έχει ανατεθεί να είναι μόνος του η αμυντική ασπίδα και αυτό είναι μια πολύ διαφορετική πρόκληση.

«Η καλύτερη θέση του Αλέξις; Είναι πολύ νέος (για μένα) για να ξέρω αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Κλοπ πριν από την κυριακάτικη ισοπαλία 2-2. «Αν αμυνόμαστε καλά ως ομάδα, μπορεί να παίξει ως 6άρι, σίγουρα».

Η αγορά ενός ανασταλτικού μέσου κατέστη αναγκαία μετά την αναχώρηση του Φαμπίνιο για τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο. Οι αποτυχημένες αναζητήσεις του Καϊσέδο και του Ρομέο Λάβια της Σαουθάμπτον οδήγησαν στην αιφνιδιαστική αγορά του Γουατάρου Έντο από τη γερμανική Στουτγκάρδη.

Ωστόσο, ο 30χρονος διεθνής Ιάπωνας έχει ξεκινήσει μόνο σε ένα παιχνίδι της Premier League από τότε, καθώς η διαδικασία προσαρμογής σε αυτό που θέλει ο Κλοπ από αυτόν συνεχίζεται. Όταν ο Έντο αποχώρησε στο ημίχρονο του αγώνα με την Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ για το Europa League την Πέμπτη, πολλοί το θεώρησαν ως σημάδι ότι προετοιμάζεται για την αναμέτρηση με την Μπράιτον, αλλά αντ' αυτού παρέμεινε στον πάγκο καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Με τον Χάρβεϊ Έλιοτ να προτιμάται για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αποβολή του Κέρτις Τζόουνς πριν αντικατασταθεί από τον Ράιαν Γκράβενμπερχ για το δεύτερο ημίχρονο, ο Μακ Άλιστερ συνέχισε ως 6άρι- και ήταν ένα απαιτητικό απόγευμα για αυτόν. Λειτουργεί μια χαρά το παίζει εκεί όταν η Λίβερπουλ είναι κυρίαρχη και οι αντίπαλοί της κάθονται πίσω, λιγότερο όμως σε παιχνίδια που η ομάδα του Κλοπ δέχεται πραγματική πίεση.

Ο Βίρτζιλ Βαν Ντάικ δεν του έκανε το χατίρι με την πάσα, αλλά ο Μακ Άλιστερ έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός για τον κίνδυνο γύρω του όταν ο Σιμόν Αντινγκρά έκλεψε την μπάλα και πυροβόλησε δίπλα από τον Άλισον για να ανοίξει το σκορ.

Κατά διαστήματα, ο Μακ Άλιστερ παρακάμφθηκε πολύ εύκολα και χάρισε κάποια ελεύθερα χτυπήματα σε επικίνδυνες περιοχές.

Ο 24χρονος, ο οποίος είχε τις περισσότερες επαφές στο παιχνίδι (93) από οποιονδήποτε άλλον από τις δύο πλευρές, διεκδίκησε 12 μονομαχίες και κέρδισε τις μισές από αυτές. Ολοκλήρωσε τις 65 από τις 71 πάσες του (92%), κερδίζοντας την κατοχή 10 φορές και χάνοντάς την οκτώ φορές.

Πραγματικά ανάμεικτο παιχνίδι.

Ο Μακ Άλιστερ ήταν αυτός που υπέκλεψε την πάσα του Λιούις Ντανκ, αφού το πρέσινγκ του Έλιοτ είχε προκαλέσει το λάθος, και ξεκίνησε την έξυπνη αντεπίθεση που οδήγησε τον Μοχάμεντ Σαλάχ στην ισοφάριση.

Αντί να βγει φουριόζα μετά την αδικία των όσων συνέβησαν στην Τότεναμ το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Λίβερπουλ ήταν παραδόξως αδιάφορη στην όγδοη επέτειο του διορισμού του Κλοπ ως προπονητή. Ήταν τυχερή που δεν έμεινε πίσω στο σκορ με μεγαλύτερο σκορ πριν από μια αξιοσημείωτη ανατροπή στα τέλη του πρώτου ημιχρόνου, όταν ο Σαλάχ χτύπησε δύο φορές. Ο Αιγύπτιος έχει πλέον έξι γκολ και τέσσερις ασίστ σε 10 εμφανίσεις αυτή την σεζόν.

Η Λίβερπουλ θα έπρεπε να έχει αριθμητικό πλεονέκτημα μαζί με το πέναλτι που κέρδισε, αφού ο Πασκάλ Γκρος ανέτρεψε κυνικά τον Ντομινίκ Σόμποσλαϊ στην περιοχή. Δεν υπήρξε προσπάθεια διεκδίκησης της μπάλας. Οι διαιτητές έκριναν ότι δεν επρόκειτο για άρνηση προφανής ευκαιρίας για γκολ, επειδή ο αρχηγός της Εθνικής Ουγγαρίας δεν κινούνταν προς την εστία της Μπράιτον εκείνη την στιγμή και δεν είχε αποκτήσει την κατοχή της μπάλας.

Ύστερα από όλες τις επιπτώσεις της διαμάχης για το VAR μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Κλοπ δεν είχε τη διάθεση να κάνει φασαρία για αυτή την απόφαση. «Το έχω ξεπεράσει. Είμαι πολύ μεγάλος για τέτοιου είδους πράγματα. Δεν θα αλλάξει κάτι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο προπονητής της Λίβερπουλ αναγνώρισε ότι η ομάδα του δεν είχε κάνει αρκετά για να αξίζει τους τρεις βαθμούς. Δεδομένης της έλλειψης ελέγχου, υπήρχε πάντα ο φόβος ότι μια εξόφθαλμη αστοχία του Γκράβενμπερχ θα αποδεικνυόταν μοιραία - και έτσι αποδείχθηκε, καθώς ο Ντανκ μετέτρεψε το ελεύθερο λάκτισμα του Σόλι Μαρτς σε γκολ.

Οι απόντες Ντιόγκο Ζότα και Κόντι Χάκπο έλειψαν πολύ, καθώς ο Κλοπ δεν είχε την πολυτέλεια να μπορεί να φρεσκάρει τηΝ γραμμή κρούσης του όταν τα άκρα κουράζονταν.

Η Μπράιτον συνεχίζει να είναι η ομάδα-δήμιος της Λίβερπουλ - μόνο μία νίκη στις τελευταίες οκτώ συναντήσεις μαζί της σε όλες τις διοργανώσεις. «Νομίζω ότι είναι το σωστό αποτέλεσμα στο τέλος», πρόσθεσε ο Κλοπ. «Κρατήσαμε το παιχνίδι ανοιχτό και χάσαμε πάρα πολλά στημένα. Ήταν έντονο και για τις δύο ομάδες».

Η Λίβερπουλ εξακολουθεί να βρίσκεται σε αξιοπρεπή κατάσταση ενόψει της διεθνούς διακοπής του Οκτωβρίου - μόλις τρεις βαθμούς μακριά από την κορυφή με μια νέα σύνθεση, έχοντας δώσει τα πέντε από τα οκτώ παιχνίδια πρωταθλήματος εκτός έδρας και έχοντας αντιμετωπίσει πολλές αντιξοότητες.

Ωστόσο, ο ρόλος του Νο 6 είναι ένας τομέας προβληματισμού που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ο Μακ Άλιστερ λειτουργεί σε μια θέση για την οποία δεν αγοράστηκε για να την καλύψει και αυτό φαίνεται.

Σίγουρα θα ωφεληθεί αν απαλλαγεί από αυτά τα καθήκοντα και του επιτραπεί να επηρεάσει τα παιχνίδια πιο ψηλά.