FIFA: Εξετάζει την άρση της απαγόρευσης συμμετοχής στο διεθνές ποδόσφαιρο για τη Ρωσία

Η FIFA φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τις απαγορεύσεις, αφού η και UEFA την περασμένη εβδομάδα χαλάρωσε τη θέση της για τη Ρωσία.

FIFA: Εξετάζει την άρση της απαγόρευσης συμμετοχής στο διεθνές ποδόσφαιρο για τη Ρωσία

Η FIFA εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει τον καθολικό αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές ποδόσφαιρο, σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News.

Η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου της FIFA αργότερα σήμερα (4/10) για να επιτραπεί στις ρωσικές ομάδες να παίξουν στα Παγκόσμια Κύπελλα κάτω των 17 ετών, αν προκριθούν, λένε οι πηγές.

Η απαγόρευση ισχύει από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022, σε μια κίνηση που η FIFA δήλωσε ότι ήταν «σε πλήρη αλληλεγγύη με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν στην Ουκρανία».

Αλλά η FIFA επιδιώκει να χαλαρώσει την τιμωρία με βάση τον τρόπο με τον οποίο η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία την περασμένη εβδομάδα χαλάρωσε τη θέση της για τη Ρωσία.

Η UEFA αποφάσισε να τερματίσει την πλήρη απαγόρευση των ρωσικών διεθνών ομάδων που αγωνίζονται για να τους επιτρέψει να συμμετάσχουν στα προκριματικά του Euro κάτω των 17 τις επόμενες εβδομάδες - αλλά χωρίς την εθνική τους στολή, την σημαία ή τον ύμνο.

Οι ευρωπαϊκές ομάδες εξασφαλίζουν την πρόκριση για τα Παγκόσμια Κύπελλα κάτω των 17 ετών με βάση τις επιδόσεις τους στις διοργανώσεις της UEFA στις ηπείρους τους.

Έτσι, η FIFA θεωρεί τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κάτω των 17 ως de facto προκριματικά για το παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που της παρέχει μια λογική για να ξαναδέσει τη Ρωσία.

Η απόφαση της FIFA θα ήταν πολύ αργά για το Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 17 ετών των ανδρών τον Νοέμβριο, αλλά η Ρωσία θα μπορούσε να προκριθεί στη διοργάνωση των γυναικών του επόμενου έτους.

Όμως η απόφαση να αρθεί η πλήρης απαγόρευση των ρωσικών ομάδων έχει δημιουργήσει διχασμό στην Ευρώπη - με την Αγγλία να απειλεί να μποϊκοτάρει τους αγώνες εναντίον τους και την Ουκρανία να καλεί την ήπειρο να υποστηρίξει την αντίθεσή της.

Η UEFA πάντως επισημαίνει ιδιαιτέρως ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιτρέπει πλέον στους αθλητές της να αγωνίζονται εναντίον Ρώσων που αγωνίζονται ως ουδέτεροι.

Η Ρωσία εξακολουθεί να επιτρέπεται να παίζει διεθνή φιλικά παιχνίδια από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά έχει αποκλειστεί από τουρνουά και προκριματικές διοργανώσεις, γεγονός που την εμπόδισε να προσπαθήσει να φτάσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών του 2022 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών του 2023.