Γκουαρντιόλα: Προτείνει στους παίκτες να απεργήσουν για τον αριθμό των αγώνων

Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα, πρότεινε ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των αγώνων στο ποδοσφαιρικό ημερολόγιο είναι να απεργήσουν οι παίκτες.

Γκουαρντιόλα: Προτείνει στους παίκτες να απεργήσουν για τον αριθμό των αγώνων

Ο ομόλογός του Πεπ Γκουαρντιόλα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έρικ τεν Χάαχ, κατηγόρησε την Παρασκευή (29/9) τους πρόσφατους τραυματισμούς στον σύλλογό του σε ένα «διευρυνόμενο» καλεντάρι και μια «μεγάλη υπερφόρτωση», ενώ ο προπονητής της Μπέρνλι, Βίνσεντ Κομπανί, ζήτησε να τεθεί όριο στον αριθμό των συμμετοχών που μπορεί να κάνει ένας παίκτης σε μια σεζόν.

Ο Καταλανός έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η UEFA και η FIFA «σκοτώνουν τους παίκτες» προσθέτοντας επιπλέον παιχνίδια στο πρόγραμμα και πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι να αναλάβουν δράση οι ίδιοι οι αστέρες, αναφέροντας το παράδειγμα του γυναικείου παιχνιδιού στην Ισπανία, όπου η απεργία βοήθησε να επιβληθούν αλλαγές στην ομοσπονδία και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

«Υπάρχει μόνο μία λύση για να αλλάξει κάτι, ίσως αν όλοι οι παίκτες αποφασίσουν για τον εαυτό τους να πουν "Σταματήστε", τότε πρέπει να αλλάξετε κάτι», δήλωσε ο Γκουαρντιόλα. «Και τότε η Fifa, η Uefa ίσως αντιδράσουν λίγο.

Σε αυτή τη δουλειά η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί. Χωρίς τον Πεπ, να συνεχίσουμε, αλλά χωρίς τους παίκτες το σόου δεν θα συνεχιστεί. Αλλά αυτό εξαρτάται από αυτούς, αν αποφασίσουν».

Οι νικήτριες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι διεθνείς της Ισπανίας υπέγραψαν επιστολή με την οποία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μποϊκοτάρουν τους αγώνες του Nations League της χώρας και ζήτησαν αλλαγές στην ομοσπονδία μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε το φιλί του Χοσέ Λουίς Ρουμπιάλες με την Τζένι Ερμόσο, ενώ ακυρώθηκε επίσης η έναρξη των αγώνων του γυναικείου πρωταθλήματος, καθώς οι παίκτες έκαναν εκστρατεία για καλύτερες συνθήκες και αμοιβές.

«Κοιτάξτε την Ισπανία με τη γυναικεία ομάδα, οι παίκτες αποφάσισαν να αλλάξουν κάτι και το άλλαξαν. Άλλαξαν κάτι επειδή οι παίκτες αποφάσισαν ότι είχαν κάτι μέσα τους για να προστατεύσουν τις παίκτριες και το μέλλον των ομάδων για τις νέες γενιές. Η μεγαλύτερη κληρονομιά είναι αυτή. Οι γυναικείες ομάδες στην Ισπανία το έκαναν, δεν ξέρω αν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο των ανδρών, θα το κάνουν».

Ο Γκουαρντιόλα δήλωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του με το ημερολόγιο του ανδρικού ποδοσφαίρου είναι η έλλειψη χρόνου ανάπαυλας που παρέχεται στους παίκτες.

«Μου αρέσει να παίζω ποδοσφαιρικούς αγώνες, απλά όταν υπάρχει ένα διάλειμμα πρέπει να υπάρχει ένα σωστό διάλειμμα», πρόσθεσε. «Αυτή είναι η άποψή μου. Πάντα χρησιμοποιώ το ΝΒΑ ως παράδειγμα. Παίζουν 80 παιχνίδια σε λίγους μήνες, αλλά μετά από αυτό, έχουν τέσσερις μήνες διακοπή, ή τρεις μήνες διακοπή αν δεν παίζεις στους τελικούς, και μπορείς να αναγεννηθείς, οι μάνατζερ και τα πάντα, νέες ιδέες, και μετά μπορείς να πας φουλ.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι πας φουλ και μετά έχεις τρεις εβδομάδες ρεπό. Για μένα είναι πολλά, αλλά είναι η προσωπική μου άποψη, ξέρω ότι δεν πρόκειται να επηρεάσω κανέναν, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το κάνουν οι παίκτες. Αν οι παίκτες θέλουν να αλλάξουν κάτι στο ποδόσφαιρο είναι οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν».

Ο προπονητής της Άρσεναλ Μίκελ Αρτέτα σχολίασε επίσης το θέμα λέγοντας: «Το πώς θα αναπτύξουμε αυτές τις ιδέες μαζί για να βρούμε μια κοινή συμφωνία, αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία. Αλλά νομίζω ότι κάτι πρέπει να συζητηθεί σοβαρά για το πού πηγαίνουμε το παιχνίδι, την έκθεση των παικτών και πώς θα το επιτρέψουμε».

«Όταν μιλάω για την ευημερία των παικτών», δήλωσε ο προπονητής της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ, όταν του τέθηκε το ερώτημα τον Αύγουστο. «Μιλάω γενικά για το ότι έχουμε πάρα πολλές διοργανώσεις, έχουμε πάρα πολλά παιχνίδια γενικά τώρα».

Όταν επικοινώνησε για να σχολιάσει το θέμα, η UEFA τόνισε ότι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους συστάθηκε ένα νέο συμβούλιο ποδοσφαίρου, ενώ η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αποφάσισε να ενσωματώσει τις φωνές των παικτών (μέσω της FIFPRO Europe) και των οπαδών (μέσω της Football Supporters Europe) στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.