Τσέφεριν: «Αν δεν βοηθήσουν οι χώρες, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την τιμωρία των εθνικών ομάδων»

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της βίας, τις μεταγραφές παικτών από την Ευρώπη στη Σαουδική Αραβία, όπως μεταξύ άλλων και το σενάριο του Salary Cup.

Τσέφεριν: «Αν δεν βοηθήσουν οι χώρες, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την τιμωρία των εθνικών ομάδων»

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, παραχώρησε συνέντευξη στη σλοβενική ιστοσελίδα «N1» και αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της βίας, τις μεταγραφές παικτών από την Ευρώπη στη Σαουδική Αραβία, όπως μεταξύ άλλων και το σενάριο του Salary Cup.

«Λόγω κάποιων τραγικών γεγονότων που συνέβησαν, αρχίσαμε να μιλάμε ενεργά για αυτό με ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως τη βοήθεια των κρατών. Μίλησα για αυτό με τον Κροάτη υπουργό και πρωθυπουργό. Είναι πολύ αποφασισμένοι και αποφασισμένοι να το σταματήσουν. Σε περίπτωση ρατσιστικών, ή παρόμοιων συμβόλων και συνθημάτων, τέτοια άτομα θα απομακρύνονται από το γήπεδο και θα αποκλειστούν από ποδοσφαιρικούς αγώνες. Έτσι πρέπει να είναι παντού, κατά τη γνώμη μου. Πρέπει να ενοποιήσουμε τους κανόνες για όλη την Ευρώπη. Στην UEFA, βλέπουμε και γνωρίζουμε πολλά, αλλά μπορούμε να κάνουμε λίγα περισσότερα μόνοι μας. Τιμωρούμε μόνο τον σύλλογο ή την εθνική ομάδα. Αλλά αυτό δεν αρκεί γιατί πρόκειται για ηλίθιους που δεν τους νοιάζει αν χάσει η εθνική τους ομάδα. Πηγαίνουν μόνο σε αγώνες για να επιδείξουν την ηλίθια ιδεολογία τους. Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σε συνεννόηση με την κρατική αστυνομία.

Μετά το συμβάν στην Ελλάδα, η κροατική αστυνομία έδρασε πολύ επαγγελματικά, όπως και η αστυνομία του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Παρακολουθούσαν συνεχώς τι γινόταν και ενημέρωναν τους Έλληνες συναδέλφους τους. Είναι τρομερό που πρέπει να συμβεί κάτι τρομερό για να ξυπνήσουμε όλοι μαζί. Αλλά νομίζω ότι το κλειδί είναι ότι έχουμε τη βοήθεια των κρατών για να αναλάβουμε δράση. Αν δεν μας βοηθήσουν οι χώρες, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τιμωρήσουμε τις εθνικές ομάδες.

Είναι αλήθεια όμως ότι κάποιες ομάδες φιλάθλων είναι πρακτικά σαν στρατοί, ότι έχουν και την υποστήριξη και την προστασία της αστυνομίας. Συχνά είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που είναι οι κύριοι εμπνευστές και διοργανωτές τέτοιων διακοπών. Είναι αλήθεια, όπως ακούμε, σε ορισμένες χώρες οι ηγέτες των ομάδων φιλάθλων έχουν επίσης μεγάλη επιρροή. Επειδή είναι τόσοι πολλοί, έχουν και πολιτική δύναμη. Μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, μπορούν να λάβουν μέρος σε διαμαρτυρίες. Όπως είπαμε, όταν αναλαμβάνουμε δράση συνδεόμαστε με χώρες. Εάν μια από τις χώρες δεν μπορέσει να αντιδράσει επαρκώς, εάν η προστασία των ομάδων φιλάθλων είναι πολύ ισχυρή, θα αναγκαστούμε να αδειάσουμε το γήπεδο. Και αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα σε ορισμένους συλλόγους και εθνικές ομάδες. Και σε αυτή την περίπτωση, το υπόλοιπο 99 τοις εκατό των οπαδών θα πρέπει να εξετάσει αν θεωρεί αποδεκτό ότι τελικά στερούνται την παρακολούθηση του αγώνα. Εκτιμώ ότι η πίεση της κοινής γνώμης στην πολιτική θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε κάτι να αλλάξει ως αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ρατσιστές, ναζί και χούλιγκαν. Αυτά είναι μόνο τα πιο δυνατά. Στην κοινωνία, τα αρνητικά είναι πάντα τα πιο δυνατά», είπε για τη βία ο ισχυρός άντρας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Για τις μεταγραφές παικτών από την Ευρώπη σε συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισε:

«Νομίζω ότι αυτή η ιστορία με τη Σαουδική Αραβία θα είναι βραχύβια. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια κακή προσέγγιση για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου για αυτούς, Φέρνοντας παίκτες στο τέλος της καριέρας τους, δεν αναπτύσσουμε το ποδόσφαιρο. Η Κίνα έκανε το ίδιο πριν από χρόνια, αλλά η εθνική της ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν εννοώ λοιπόν να κοιτάξουμε κανένα άλλο πρωτάθλημα στις ενέργειές μας».

Όσον αφορά το σενάριο ύπαρξης του Salary Cup στις ομάδες, υποστήριξε:

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα πρέπει να το κάνουμε μία φορά. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κλασικό όριο στο ύψος των μισθών απαγορεύεται βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, επομένως χωρίς τη συμμετοχή της ΕΕ, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να παρακάμψουμε αυτόν τον κανόνα. Ωστόσο, μιλάμε πολύ για αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι ένας τέτοιος περιορισμός δεν θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό, αλλά το πολύ θα τον ενίσχυε στο ποδόσφαιρο. Στον αθλητισμό, οι κανόνες είναι λίγο διαφορετικοί από το συνηθισμένο. Εάν εισάγετε ένα όριο μισθών σε οποιονδήποτε κλάδο, είναι σίγουρα ένας περιορισμός του ανταγωνισμού, αλλά στο ποδόσφαιρο, ακριβώς με τα όρια μισθών θα μπορούσε να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός. Χωρίς περιορισμούς, οι πιο πλούσιοι θα μπορούν να αγοράζουν όλους τους καλύτερους παίκτες και θα υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός και αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για το ποδόσφαιρο».

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της UEFA απέρριψε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ο τελικός του Champions League στο Ριάντ. «Μέχρι στιγμής δεν βλέπω την παραμικρή πιθανότητα, αλλά ξέρετε ότι πολλά μπορούν να συμβούν σε 20 χρόνια», είπε μεταξύ άλλων.