Ο Ρονάλντο που λείπει από την Ρεάλ και ο Λοπετέγκι που πρέπει να βρει άμεσα λύσεις

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα που μαστίζουν την κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ, Ρεάλ Μαδρίτης και τον κίνδυνο που απόλυσης που αντιμετωπίζει ο Λοπετέγκι..

 

Ο Ρονάλντο που λείπει από την Ρεάλ και ο Λοπετέγκι που πρέπει να βρει άμεσα λύσεις

Όλοι ή σχεδόν οι περισσότεροι, πίστευαν ότι ο Γκάρεθ Μπέιλ θα παρουσιάσει επιτέλους το ταλέντο του, αφού τώρα έφυγε ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η Ρεάλ Μαδρίτης θα βαδίσει ξανά στο δρόμο των επιτυχιών

Άλλωστε και ο ίδιος ο νέος προπονητής των «μερένγχες» Ζουλέν Λοπετέγκι αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί στην πρώτη του παρουσίαση: «Είναι μία συναρπαστική πρόκληση να ανακαλύψουμε την ομάδα δίχως τον Ρονάλντο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συμβεί με τους παίκτες που έχουμε» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Αρχικά κάτι πήγε να γίνει: Σε τέσσερις αγώνες της La Liga και ένα παιχνίδι του Champions League , η Ισπανική ομάδα είχε νικήσει στα 4 εντός της χώρας της και 1 της Ευρώπης. Με μέσο όρο τερμάτων 2,8 γκολ ανά παιχνίδι. Μάλιστα στα 4 παιχνίδια της La Liga, η Ρεάλ Μαδρίτης έφθασε κατά μέσο όρο τα 2,75 γκολ ανά αγώνα και σίγουρα ήταν μια βελτίωση σε σχέση με το 2,47 της περασμένης σεζόν σε όλο το χρονοδιάγραμμα των 38 παιχνιδιών.

Η συνέχεια όμως κάθε άλλο παρά συναρπαστική ήταν, τουλάχιστον έως τώρα. Φαίνεται καθαρά πλέον πως δίχως τον Πορτογάλο η περυσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, δεν πάει καθόλου μα καθόλου καλά. Όταν είχε στην ενδεκάδα της, τον σπουδαίο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε μέσο όρο επιτυχίας 1,03 γκολ ανά παιχνίδι. Η Ρεάλ εδώ και καιρό τώρα έχει χάσει τους στόχους της. Πέτυχε μία δύσκολη νίκη με 1-0 επί της Εσπανιόλ, χάρη σε ένα γκολ του Μάρκος Ασένσιο. Έκτοτε τα πράγματα άρχισαν να εξελίσσονται εντελώς διαφορετικά και σίγουρα όχι χαρούμενα. Έχασε 3-0 από την Σεβίλλη, έφερε 0-0 με την Ατλέτικο Μαδρίτης και πρόσφατα ηττήθηκε με 1-0 από την όχι και ιδιαίτερα δυνατή, Αλαβές. Μάλιστα η προηγούμενη φορά που την είχε νικήσει η ομάδα του Αμπελάρδο ήταν πριν 87 χρόνια (!) το 1931. Και βεβαίως λίγο νωρίτερα είχε χάσει και στην Μόσχα με 1-0 από την ΤΣΣΚΑ για το Champions League .

Η συμβατική σοφία λέει πως το πρόβλημα που δεν μπορεί να σκοράρει φέτος η Ρεάλ Μαδρίτης οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην μη παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο 33χρονος διεθνής Πορτογάλος με την παρουσία του και τις εξαιρετικές του ικανότητες κατάφερνε και γέμιζε ακόμη και μόνος του την επίθεση. Μπορούσε με τον τρόπο του και προκαλούσε συνεχή αναταραχή στους αντιπάλους, έστω κι αν δεν είχε την μπάλα στα πόδια του. Τώρα που έφυγε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όσο καλός κι αν είναι μερικές φορές , κι όχι πάντοτε ο Μπέιλ ή ο Ίσκο,ή ο Μόντριτς που είναι λογικό να παρουσιάζεται κουρασμένος, η ουσία είναι ότι η Ρεάλ δεν μπορεί να προβληματίσει τους αντιπάλους της.

Βέβαια θα πει κάποιος υπάρχει καιρός ακόμη και πολλά μπορεί να διορθωθούν. Όμως αν δει κάποιος εις βάθος ειδικά για τον Λοπετέγκι, θα διαπιστώσει πως μπορεί να υπήρξε ένας πολύ καλός πορτιέρε, αλλά ως προπονητής πέραν των επιτυχιών που είχε, αλλά στις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας, δεν έχει να επιδείξει κάτι περισσότερο. Εργάσθηκε το 2003 στην Ράγιο Βαγιεκάνο που ήταν Segunda Division (2η κατηγορία) και μετά από 10 αγωνιστικές απομακρύνθηκε. Το 2008 ανέλαβε την Ρεάλ Καστίγια (εκεί ξεκίνησε ο Ζινεντίν Ζιντάν) αλλά δεν μπόρεσε να την επαναφέρει στην 2η κατηγορία. Έπειτα πήγε στην Πόρτο και αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την Μπενφίκα (τερμάτισε 3 βαθμούς πίσω της). Την επόμενη σεζόν η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση δίχως να έχει παρουσιάσει κάποια βελτίωση και ο ιδιόρρυθμος πρόεδρός της, Πίντο Ντα Κόστα τον Ιανουάριο του 2016 τον απέλυσε.

Τώρα τα πράγματα είναι ξανά δύσκολα και για την Ρεάλ αλλά πολύ περισσότερο για τον Λοπετέγκι που θα πρέπει να βρει λύσεις και μάλιστα σε λίαν σύντομο χρονικό διάστημα

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo