Λίβερπουλ: Η κίνηση «ματ» του Κλοπ με Σόμποσλαϊ

Η ικανότητά του Γιούργκεν Κλοπ να βρίσκει τις λύσεις και να αλλάζει τα παιχνίδια πριν να είναι πολύ αργά παραμένει καθοριστική. Μέσα από αυτήν ήρθε και η αλλαγή ρόλου του Σόμποσλαϊ που χάρισε στη Λίβερπουλ ακόμη μια νίκη. 

Λίβερπουλ: Η κίνηση «ματ» του Κλοπ με Σόμποσλαϊ

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ στο «Μολινό» τραγούδησαν το αγαπημένο τους σύνθημα -«Είμαι τόσο χαρούμενος που ο Γιούργκεν είναι Κόκκινος»- στο 99ο λεπτό, κάτι που ήταν ταιριαστό για περισσότερους από έναν λόγους.

Ο Γιούργκεν Κλοπ έχει κάνει γνωστή την άποψή του του για τα συνθήματα προς το μέρος του πριν το τέλος του ματς, οπότε με 99 λεπτά στο ρολόι και τη Λίβερπουλ να προηγείται με 3-1 κόντρα στη Γουλβς, έμοιαζε με την τέλεια στιγμή.

Ωστόσο, παρ' όλη τη χαρά και τον πανηγυρισμό στο τελικό σφύριγμα τρία λεπτά αργότερα, πολλά ερωτήματα είχαν τεθεί σχετικά με την ομάδα, τον σχηματισμό και το αγωνιστικό πλάνο μέχρι να σφυρίξει ο διαιτητής Μάικλ Όλιβερ τη λήξη.

Για λίγο, οι φιλοξενούμενοι ήταν τόσο σαστισμένοι όσο και απογοητευμένοι. Η Λίβερπουλ ήταν τόσο αργή και νωθρή στο πρώτο ημίχρονο της σαββατιάτικης αναμέτρησης στις 14:30 μ.μ. και αυτό παραλίγο να είναι η καταστροφή της.

Ο Αλέξις Μακ Άλιστερ, ο συνήθως συγκροτημένος μέσος που εντυπωσίασε μετά τη μετακίνησή του το καλοκαίρι από την Μπράιτον, ήταν δύστροπος. Έδινε την μπάλα σε επικίνδυνες θέσεις και ο Κλοπ παραδέχτηκε ότι ο Αργεντινός, ο οποίος έπαιζε με κίτρινη κάρτα μετά από τρία λεπτά και «εξαντλημένος» μετά την επιστροφή του από τα διεθνή καθήκοντα που τον είδαν να ξεκινάει σε δύο προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Νότια Αμερική, στην πραγματικότητα ανακουφίστηκε που αντικαταστάθηκε στην ανάπαυλα.

Εκ των υστέρων, ο Μακ Άλιστερ δεν θα έπρεπε να είχε επιλεγεί καθόλου γι' αυτό το παιχνίδι, αλλά ο Κλοπ αντέδρασε στο λάθος πριν να είναι πολύ αργά και έκανε τις απαραίτητες προσαρμογές που αποδείχθηκαν η διαφορά.

Με μια αυτοσχέδια άμυνα και βασικούς παίκτες να λείπουν -οι αμυντικοί Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (τιμωρημένος), Ιμπραχίμα Κονατέ (αρκετά ικανός μόνο για να είναι στον πάγκο μετά από τραυματισμό στον προσαγωγό) και Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ (προσαγωγός) ήταν όλοι εκτός- η Λίβερπουλ χρειαζόταν τα μεγάλα αστέρια της να εμφανιστούν, αλλά αυτό δεν συνέβη μέχρι που αρκετές μικροαλλαγές ξεκίνησαν μια αναζωογόνηση στο δεύτερο ημίχρονο.

Η απόφαση να μπει ο Λουίς Ντίαζ στη θέση του Μακ Άλιστερ ήταν σωστή. Ο Κολομβιανός είχε μόλις επιστρέψει και αυτός από το γεγονός ότι έπαιξε δύο φορές στα προκριματικά της Νότιας Αμερικής, αλλά το άμεσο τρέξιμό του έβαλε τη Γουλβς «στα σχοινιά» και η επακόλουθη μετακίνηση του Ντομινίκ Σόμποσλαϊ σε έναν πιο βαθύ ρόλο στη μεσαία γραμμή ήταν μεταμορφωτική.

Η Λίβερπουλ έπαιξε 49 πάσες στο τελικό τρίτο στο δεύτερο ημίχρονο, έναντι μόλις 30 στο πρώτο. Έκανε επίσης περισσότερες επιτυχημένες πάσες μετά την ανάπαυλα -339, μετά από 299 στο πρώτο ημίχρονο- και ο Σόμποσλαϊ ήταν στο επίκεντρο αυτού. Ο Ούγγρος είχε τις περισσότερες επαφές (118) από οποιονδήποτε παίκτη στο ματς και πήρε μέρος της πίεσης από τον Τζο Γκόμεζ, ο οποίος δεν ήταν τόσο άνετος παίζοντας πιο μπροστά όταν μετακινήθηκε από δεξιός μπακ σε μέσο κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, όταν η Λίβερπουλ είχε την κατοχή της μπάλας.

Ο Σόμποσλαϊ έπαιξε επίσης 20 πάσες στο τελικό τρίτο - οι περισσότερες από οποιονδήποτε παίκτη της Λίβερπουλ στα πρώτα πέντε παιχνίδια της φετινής σεζόν.

«Έχει ήδη τεράστια επιρροή στο παιχνίδι μας», δήλωσε ο Κλοπ για τον 22χρονο, ο οποίος έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο μαζί με τον Κέρτις Τζόουνς, με τον Γκόμεζ να μένει κυρίως στα δεξιά. «Δεν έπαιξε καλά στο πρώτο ημίχρονο, αλλά μένει στο παιχνίδι και αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του. Είναι πολύ έξυπνος»

Αν το ήρεμο και μετρημένο παιχνίδι του Σόμποσλαϊ ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την ανατροπή, η προσπάθεια και η ενέργεια του Ντάργουιν Νούνιεζ ήταν ένας άλλος.

Η είσοδος του Ουρουγουανού στο 56ο λεπτό έδωσε στη Λίβερπουλ μια πραγματική σπίθα μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την ισοφάριση με τον Κόντι Γκάκπο, και ενώ ο Νούνιεζ δεν μπήκε στο φύλλο αγώνα, το ατελείωτο τρέξιμό του άνοιξε χώρο για άλλους. Αν επίσης δεν έλειπε σε διεθνή υποχρεώσεις στη Νότια Αμερική την περασμένη εβδομάδα, είναι πιθανό να είχε ξεκινήσει εδώ. Όπως και να 'χει, έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικός μπελάς και να αλλάζει το παιχνίδι μέσω της παρουσίας του και μόνο.

Ίσως το κλειδί για τα γκολ και την ανατροπή, όμως, ήταν η ευελιξία της Λίβερπουλ.

Οι Σόμποσλαϊ και Τζόουνς κάθισαν βαθιά, γεγονός που επέτρεψε στους αμυντικούς να προωθηθούν και ο Ντίαζ κράτησε τη Γουλβς σε σκέψεις με τις ικανότητές του να μεταφέρει την μπάλα.

Η τοποθέτηση του Άντι Ρόμπερτσον για το δεύτερο γκολ ήταν επίσης μια ομορφιά. Ο αρχηγός χθες της Λίβερπουλ είχε μείνει ψηλά κατά τη διάρκεια ενός επιθετικού κόρνερ και ήταν σε θέση να συλλέξει ένα μακρινό λάκτισμα προς τα πάνω από τον Ζοσέ Σα στον κύκλο της σέντρας.

Στη συνέχεια, αντί να επιστρέψει στην αριστερή πλευρά του γηπέδου, έτρεξε προς τα εμπρός στο κέντρο και έπαιξε στον Μοχάμεντ Σαλάχ στα δεξιά στη συνέχεια συνέχισε την κούρσα του στο γήπεδο, περνώντας την άμυνα της Γουλβς πριν πάρει την πάσα από τον Σαλάχ και τελειώσει υπέροχα από δύσκολη γωνία.

«Προφανώς, δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση στο πρώτο ημίχρονο», δήλωσε ο Κλοπ. «Γίναμε πολύ ευέλικτοι». Και, τελικά αυτή ήταν η διαφορά.

Η απόδοση του Ρόμπερτσον ήταν η επιτομή όλων των καλών χαρακτηριστικών της Λίβερπουλ, καθώς ήταν ο αρχηγός της ομάδας στην 200ή εμφάνισή του. Τα νεότερα μέλη της ομάδας, όπως ο Κουάνσα, ο Έλιοτ και ο Τζόουνς, έχουν επωφεληθεί από την καθοδήγηση του 29χρονου Σκωτσέζου αρχηγού και αυτό δεν ήταν διαφορετικό στο «Μολινό». Η συνεχής οργάνωση της αμυντικής γραμμής και η ενθάρρυνση των γύρω του, έδωσε ώθηση στην ομάδα.

Όταν είχε μεγαλύτερη σημασία, ο Ρόμπερτσον έγινε η κινητήριος δύναμη και αυτό ανέβασε τους άλλους.

Η Λίβερπουλ είχε 32 επαφές στα αντίπαλα καρέ στο δεύτερο ημίχρονο, έναντι μόλις 10 στο πρώτο, και τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 16 προσπάθειες για γκολ, έναντι 11 της Γουλβς. Η ποιότητα των σταρ βγήκε, όπως ακριβώς συνέβη με την Μπόρνμουθ και τη Νιούκαστλ τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν επίσης βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά έφτασε στη νίκη.

Η ανάλυση του Κλοπ μετά το ματς ήταν ψύχραιμη, καθώς πρότεινε ότι το να αντέχεις όταν τα πράγματα δυσκολεύουν είναι εξίσου σημαντικό με το να βρίσκεις ένα ανελέητο σερί για προσπερνάς τις άλλες ομάδες.

Αλλά για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Η Λίβερπουλ έχει δεχτεί πρώτη γκολ στα τρία από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της, αλλά παραμένει αήττητη. Βέβαια, ποτέ δεν έχει μείνει τόσο πίσω ώστε να είναι εκτός παιχνιδιού, αλλά σαφώς υπάρχουν θέματα αμυντικά, καθώς ακόμη και χωρίς τις σημαντικές απουσίες, έχει δεχθεί γκολ και δεν έδειχνε καθόλου σίγουρη.

Με τους τραυματισμούς να συσσωρεύονται -ο Κουάνσα είναι το τελευταίο θύμα, καθώς αποχώρησε αργά στην πρώτη του συμμετοχή στην Premier League- και τη φάση των ομίλων του Europa League να ξεκινά με το εκτός έδρας παιχνίδι με τη ΛΑΣΚ στο Λιντς της Αυστρίας την Πέμπτη (21/9), το πρόγραμμα των αγώνων μπαίνει πλέον στην πιο έντονη περίοδο.

Ο Κλοπ, όπως τόσοι πολλοί οπαδοί της Λίβερπουλ θέλησαν να επισημάνουν, εξακολουθεί να βρίσκει τον τρόπο να τα καταφέρνει, ωστόσο.

Η ικανότητά του να βρίσκει τις λύσεις και να αλλάζει τα παιχνίδια πριν να είναι πολύ αργά παραμένει καθοριστική. Τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία στα πέντε μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν δείχνουν πρόοδο, αλλά έρχονται πιο δύσκολες δοκιμασίες.