Ποστέκογλου: «Το ποδόσφαιρο επιλέγει να αγνοεί την ψυχική υγεία»

Ο προπονητής της Τότεναμ, Άγγελος Ποστέκογλου, πιστεύει ότι η ποδοσφαιρική βιομηχανία κατανοεί τα θέματα ψυχικής υγείας, αλλά συχνά επιλέγει να τα αγνοεί, καθώς επιβεβαίωσε ότι ο σύλλογος θα παρέχει υποστήριξη στον Ριτσαρλισόν.

Ποστέκογλου: «Το ποδόσφαιρο επιλέγει να αγνοεί την ψυχική υγεία»

Ο Ριτσαρλισόν ξέσπασε σε δάκρυα ενώ βρισκόταν σε διεθνές καθήκον μετά την αντικατάστασή του στη νίκη της χώρας του με 5-1 επί της Βολιβίας το Σάββατο.

Ο 26χρονος διεθνής Βραζιλιάνος παραδέχθηκε μετά το παιχνίδι ότι θα «αναζητήσει ψυχολογική βοήθεια» κατά την επιστροφή του στην Αγγλία για να επιστρέψει πιο δυνατός.

«Νομίζω ότι με όλους τους παίκτες όλοι παίρνουν όποια βοήθεια και συνδρομή χρειάζονται εδώ», δήλωσε ο Ποστέκογλου ενόψει της αναμέτρησης των Λονδρέζων με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ για την Premier League.

«Αυτό δεν συμβαίνει πάντα στη δημοσιότητα, επειδή το μεγαλύτερο μέρος γίνεται στο εσωτερικό της εταιρείας. Αλλά παρέχουμε όλη την υποστήριξη και ό,τι χρειάζονται οι παίκτες. Κάποιες φορές την αναζητούν, κάποιες φορές προσφέρουμε βοήθεια. Έτσι, ό,τι χρειάζεται ο Ρίτσι (Ριτσαρλισόν), θα τον βοηθήσουμε να φτάσει στο χώρο που θέλει.

Από τη δική μας οπτική γωνία, το έβγαλε προς τα έξω γιατί ήταν αρκετά συναισθηματικός μετά το παιχνίδι. Και θα του δώσουμε την υποστήριξη που χρειάζεται. Αλλά αυτό κάνουμε με όλους τους παίκτες και νομίζω ότι το κάνουν οι περισσότεροι επαγγελματικοί σύλλογοι. Και ο ρόλος μου στο πλαίσιο αυτό είναι να διασφαλίσω ότι ό,τι χρειάζεται ο κάθε παίκτης... μερικές φορές είναι βασικά πράγματα όπως βοήθεια με τη διατροφή ή τη μετακόμιση. Ό,τι κι αν είναι, οι υπηρεσίες είναι εδώ και η βοήθεια είναι εδώ για να φτάσουν οι παίκτες στο μέρος που θέλουν.

"Αυτό που θα πω είναι ότι κανείς δεν έχει μια τέλεια ζωή. Μερικές φορές κοιτάμε τους ποδοσφαιριστές και κάνουν καλά πράγματα και νομίζουμε ότι έχουν όλα τα χρήματα που χρειάζονται και ότι αυτή είναι μια τέλεια ζωή. Αλλά αυτό δεν σε κάνει απρόσβλητο από την ίδια τη ζωή, οπότε είμαι σίγουρος ότι κάθε παίκτης στα αποδυτήριά μας αντιμετωπίζει κάτι. Και νομίζω ότι μερικές φορές οι παίκτες πέφτουν στην παγίδα να πιστεύουν ότι η ζωή τους θα έπρεπε να είναι τέλεια λόγω της θέσης στην οποία βρίσκονται, αλλά η ζωή δεν λειτουργεί έτσι».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι αρκετοί άνθρωποι κατανοούν την ψυχική υγεία στο ποδόσφαιρο, ο Ποστέκογλου πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι κανείς δεν την κατανοεί, αλλά νομίζω ότι απλά επιλέγουμε να την αγνοούμε. 'Είναι ποδοσφαιριστής, έχει χρήματα, οπότε τι έχει να παραπονεθεί;'. Αλλά φυσικά και έχει. Ένας ποδοσφαιριστής πρέπει επίσης να καταλάβει ότι η τελειότητα δεν υπάρχει στη ζωή.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα υποθέταμε ότι έχουν όλα τα πλεονεκτήματα στη ζωή, αλλά είναι αρκετά δυστυχισμένοι. Αυτό δεν υπάρχει και είναι ένα θέμα όπου στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν και είναι συμπονετικοί, αλλά μερικές φορές επιλέγουμε να το αγνοούμε. Όχι επειδή έτσι γίνεται καλύτερη ιστορία, αλλά επειδή γίνεται πιο εντυπωσιακό το σενάριο ότι "ο φανταστικός ποδοσφαιριστής έχει προβλήματα", λοιπόν, όλοι έχουν, όλοι έχουν».